Komentáře 10

Mysule | Fandíme filmu
Mysule | 2020-03-04 11:16:49 | 0 0
DanielFF: Hážeš perly sviním. Prostě kdo nechce chápat, ten nepochopí.
Hlavně ty chyby v sequelech někdy ani nejsou chyby ve smyslu, že někdo něco přehlídl nebo nedomyslel, ale vzájemné naschvály režisérů. Nedokázali se domluvit na jednotné vizi. Teda spíš si myslím, že se domluvit nechtěli, protože jejich egoismus a narcismus byl moc silný. Prequelům se dá vyčítat kdeco, ale rozhodně z těch filmů nesmrdí na 10 km, že se tvůrci nebyli schopní domluvit jako normální dospělí lidi. A teď si ani nedokážou stát za tím, co natočili, a vymýšlí dodatečné info jako že Palpy byl klon. Tak čí vnučka je vlastně Rey? Origoš Palpatina, toho klona, nebo jiného klona z X záložních klonů? Čím víc se snaží lepit plot holes, tím víc jich vytváří.
DanielFF | Fandíme filmu
DanielFF | 2020-03-04 09:43:45 | 1 0
Emma: Krásně ses rozepsala :D Zkusím to nějak shrnout (jestli mi to vyjde), protože kdybych měl do detailů odpovídat na všechno, tak se brzy v těch slohovkách začneme ztrácet a akorát si budeme lézt na nervy :D Jasně, že i v předchozích trilogiích se dají najít nějaké ty chybičky (je ale taky dobrý si vymezit, co jsme a co nejsme schopni označit za chyby v rámci našich znalostí o fungování toho světa, jinými slovy je důležité nevytvářet si domněnky pouze z našich předpokladů). Přesto je ale v těch předchozích trilogiích oproti té nové rozdíl z hlediska chyb. Na těch prvních dvou dělal člověk, který tomu světu rozuměl a měl jasnou vizi (jistě, některé věci ještě dovymýšlel za pochodu, ale tu základní vizi odkud kam to půjde měl). Na nové trilogii naproti tomu dělali lidi, kteří o Star Wars tak dobré znalosti neměli (obzvlášť pak Kathleen Kennedy ne, která měla ještě ke všemu poslední slovo) a neměli vůbec jasnou vizi té trilogie. To ve výsledku znamená, že těch chyb je v nové trilogii mraky, to by vydalo na seminárku minimálně :D a tolik chyb v těch předchozích trilogiích zkrátka nebylo, protože za tím byly znalosti a určitá vize. Proto je podle mě ten hejt na novou trilogii zasloužený, protože šlo zkrátka především o prachy, ne o kvalitní příběhové navázání na původní ságu. P.S.: K Vaderovi a Lukovi na Tatooine: Když si vezmeme, jakou všechnu bolest ještě jako Anakin na té planetě prožil, tak dává smysl, že se na ní už nikdy nechtěl vrátit, co by tam taky dělal? U té Padmé nevím, jestli jsem tě dobře pochopil, ale ztratit vůli k životu není nic neobvyklého a nemusíme pro to chodit daleko. Když zemřela Carrie Fisher, tak její matka řekla, že chce za ní, a za pár dní umřela. A takových případů je víc. Čili když ztratíš vůli k životu, tak ti zkrátka máloco pomůže, to si může člověk pomoct jedině sám ve své hlavě.
Emma | Fandíme filmu
Emma | 2020-03-03 21:25:07 | 0 0
DanielFF: Neberu :-) A možná tě to překvapí, ale o té vystřižené scéně vím. Respektive vím, že by měla existovat. Ale moc relevantní mi to nepřijde, protože nevidím rozdíl v tom, jestli se logická krpa dodatečně vysvětluje skrz vystřiženou scénu, nebo následně vydanou knihu/komiks. Každopádně ve filmu Padmé s Anakinem i mezi sebou vždy hovořili o dítěti jen v jednotném čísle, čili jakákoliv další linka prostě padla za oběť střihu a tím pádem neexistuje (stejně jako např. pokus Padmé o vraždu Anakina na Mustafaru, který díky bohu, že vypadl, protože by teda stávající "kanonickou" dějovou linku tohohle snímku totálně rozsekal).
A pokud jde o to medicínské řešení Padmé a jejího těhotenství tak ano, můžeme to okecáva a odůvodňovat milionem zůsobů, které budou znít dobře a uvěřitelně (koneckonců od toho by filmy měly být, aby se nad nimi dalo přemýšlet a spekulovat) ale faktem prostě zůstává, že pokud chci v příběhu linku ukazující zdravotnictví v Předaleké galaxii jako tak pokročilé, že dokáže zachránit torzo člověka s popáleninami na 90% těla, nemůžu k ní s klidným srdcem vrazit další dějový oblouk předkládající v téže galaxii potenciální úmrtí ženy při porodu jako vědecky neřešitelnou věc (byť ona sama razí heslo "ono to nějak dopadne" a ani kvůli partnerovi není ochotná plně využít možnosti tehdější medicíny pro minimalizaci i takového rizika, v nějž sama nevěří). To je pro mě prostě neprostá scénáristická bezradnost (v horším případě lenost).
Ale jak říkám, to je SW. Tyhle filmy prostě NIKDY neměly pevně daný (geniální a neprůstřelný) příběh a scénář a mnohé, co se do výsledného sestřihu dostalo (i nedostalo) se dopisovalo, přepisovalo, domýšlelo a měnilo jak během natáčení, tak ještě dlouho po něm. A to říkám s veškerou fanouškovskou láskou a úctou, protože SW jsem měla ráda už jako puberťačka. Nicméně namlouvat si kvůli tomu, že nejnovější trilogie, které těmito typickými SW neduhy trpí také, dělá něco jinak či dokonce hůře, než obě předešlé, opravdu nemůžu. To by mi fanouškovská čest nedovolila, protože když jsem kdysi bez protestů přijala fakt, že Darth Vader po dvaceti letech s úžasem zjistil, že má syna ačkoliv tento syn žil celou dobu na jeho rodné planetě se zbytky jeho rodiny a užíval jeho někdejší příjmení, nemůžu se s klidným srdcem pozastavovat ani nad veletoči ohledně původu Rey nebo dalšími podobnými lahůdkami z nových SW :-).
Mysule | Fandíme filmu
Mysule | 2020-03-03 10:59:42 | 0 0
Však v dnešní době v naší civilizaci je taky možné klonování i genetické manipulace, akorát je to z etických důvodů zakázáno provádět na lidech (i když kdoví co dělá třeba taková Čína...) a i přes velký pokrok v medicíně občas nějaká žena umře při porodu. Navíc Padmé neměla celou dobu nijak rizikové těhotenství, takže nebyl důvod z ní děcka vyoperovat a dávat je do inkubátoru. Průser nastal až když ji Anakin ve vzteku přiškrtil Sílou. Dokonce i ten lékařský droid co byl u ní, když rodila, říkal něco v tom smyslu, že fyzicky je v pořádku, ale jako by ztratila vůli žít.
Tam jde o tu tragédii, že Anakin způsobil smrt Padmé právě proto, že se o ni bál. Viděl budoucnost, kterou zavinil on, ne budoucnost, která by nastala sama od sebe a on by mohl nějak zachránit situaci. Odvrátit to mohl tak, že by zůstal v klidu a nedal na Palpyho manipulace.

No stejně moje pointa byla, že ti Disney trotli očividně vůbec nezamýšleli Palpyho jako klon v Rise of Skywalker, protože jeho vzhled tomu odporuje. Kdyby byl klon, nebude tak starý a zombifikovaný a nemohl by mít jizvy, které obdržel původní Palpatine v prequelech. Zranění přece nenaklonuješ. Kdyby při natáčení bylo známo, že Palpy je klon, tak by podle toho byl navržený jeho vzhled. Oni jsou prostě totálně zmatení a mění věci za pochodu.
DanielFF | Fandíme filmu
DanielFF | 2020-03-02 22:09:09 | 0 0
Emma: Jen pro doplnění: to, že Anakin a Padmé nevěděli, že čekají dvojčata, mělo být vysvětleno ve vystřižené scéně z Epizody III, kde vyšlo najevo, že si to chtěli nechat jako překvapení, když to řeknu takhle zjednodušeně. Proto nevěděli, že čekají dvojčata. A k tomu klonování- je potřeba si uvědomit, že i přes ten velký rozmach bylo klonování stále záměrně tajným projektem, protože šlo o něco nového, co se využilo pro vojenské účely a nesmělo se to dostat ven, aby klonování nezačal používat i nepřítel (že byl na obou stranách Palpatine je vedlejší, protože o tom skoro nikdo nevěděl). Takže jedna věc je odvolávat se na větší chyby a na přílišné (ne)přemýšlení a druhá věc je si o tom opravdu něco zjistit. Ale neber to nijak ve zlém :)
Martin | Fandíme filmu
Martin | 2020-03-02 18:48:18 | 0 0
Upřímně jestli je nebo není klon je mě volné.
Emma | Fandíme filmu
Emma | 2020-03-02 12:08:23 | 0 1
Tak minimálně v druhém zmiňovaném případě se IMO ani nedá říct, že by dovysvětlování v knize bylo nějakou zásadní chybou. Když jsou holt do hlavních rolí příběhu vybrány postavy, které spolu dokážou telepaticky komunikovat, je jasné, že divákům z jejich rozhovorů hodně uteče :-).
A pokud jde o Palpatina, tak to, že byl od začátku nouzovka je známá věc a je to samozřejmě hanba a škoda. Nicméně řešit, zda se tou nouzovkou stal díky oživení či klonování a odvolávat se při tom na nějaký jakože SW kánon, mi přijde docela k smíchu, protože jakmile se člověk nad tím slavným "kánonem" trošku víc zamyslí, tak v SW světě najde tolik mnohem horších chyb, logických lapsů a scénáristických krp, že tohle je vlastně naprosto podružné.
To mě, když už je řeč o klonování, mnohem víc drtí fakt, že sama hlavní zápletka SW příběhu stojí na tom, že v prequelech mají na jedné straně planetu plnou uměle pěstovaných klonů, u nichž dokážou dokonce i ovládat rychlost vývoje a osobnost, a na druhé pár, který ani neví, že čeká dvojčata a řeší problém s případným ohrožením rodičky stupidníma čachrama se sílou místo toho, aby z ní děti prostě vyndali, přemístili je do externího zařízení a z jejich prenatálního vývoje ji úplně vynechali. Jako pardon, ale ve světle tohoto totálního úletu, mi klonovaný zbytky Palpatina žíly fakt netrhají. Spíš potvrzují známý fakt, že příliš přemýšlet se u SW nedoporučuje (a proč s tím tolik letitých fandů chtělo začít zrovna u nové trilogie a najednou jim hrozna vadilo, že to nejde, mi dodnes zůstává záhadou, kterou by nerozluštil asi ani Yoda).
Mysule | Fandíme filmu
Mysule | 2020-03-02 11:51:34 | 0 0
Že v knihách a komixech přežil je úplne stejně pitomé "Hele, lidi, čumte!!! Palpatine žije!!!" řešení. Prostě Anakin jakožto chosen one ho měl sejmout a konec. Hlavně že knihy a komixy oficiálně dekanonizovali, aby nebyl ve všem takový bordel, a pak stejně udělali s Palpym v podstatě ten samý bordel.
S Maulem přeseknutým vejpůl je to taky pitomé, ale apoň to nenarušuje Anakinův příběh.
Oživování postav, které podle normálního selského rozumu mají být jednoznačně mrtvé, je prostě otravné a nadužívané. Kdyby to použili občas u nějaké postavy, která záhadně zmizela, tak by to ještě šlo. Ale už je z toho klišé horší než nekonečné zásobníky v akčních filmech z 80. let.
Fimi | Fandíme filmu
Fimi | 2020-03-02 11:03:12 | 0 0
Palpatine přežil v komiksech a knihách stejně jako Darth Maul... Jen prostě chtěli natáhnout lidi do kina na nějaké lákadlo.. Bohužel nepovedlo se a já jim to preju...
Mysule | Fandíme filmu
Mysule | 2020-03-02 10:37:14 | 0 0
LOL! Ty paka v Disney fakt už neví coby a vůbec nerozumí Star Wars. Když už trapně vytáhli Palpatina, který prostě měl být mrtvý a tečka, tak teď zas vymýšlí, že to vlastně nebyl Palpy, ale jeho klon. Což očividně při natáčení filmu vůbec nebylo v plánu, jinak by to bylo z filmu zřejmé.
A jakou má logiku, že jeho klon (tj. identické tělo jako jeho původní) nedokáže ustát Sílu, kterou jeho původní tělo ustálo? Proč jeho klon nevypadá jako Palpy v prequelech předtím, než byl zohavený blesky temné Síly? Jizvy se naklonovat nedají!
To už fakt měli radši nechat tak, že prostě Palpy s pomocí Síly nějak přežil vhození do té šachty. Sice je to pořád pitomé řešení a úplně bije do očí, že původně vůbec nebylo v plánu ho oživovat, ale pořád je to míň pitomé než kupení dalších pseudovysvětlení.
Ať už vykopnou tu blbku K. Kennedy a dají Star Wars Filonimu a Favreauovi!

Přidat nový komentář

Pro psaní komentářů, se přihlašte.

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest