Komentáře 27

Emma | Fandíme filmu
Emma | 2019-01-25 13:23:55 | 0 0
Koinceptry: Tak to je asi hodně subjektivní, co kdo v jak rozsáhlém díle bere jako neomluvitelný a neprofesionální přístup a co je ještě schopen autorovi tolerovat, protože to bere tak, že sebevětší profesionál je furt jen člověk a lidi prostě dělají chyby.

A jinak jsem právě FZ2 dokoukala a nějak jsem teda nepostřehla kde se v tom filmu mluví o tom, že Credence je Brumbálovým bratrem. Mám tak nějak pocit, že nikde a docela mě zaráží, že to hned všichni berou jako jasnou věc a chybu a je z toho takové negativní haló. Jako neříkám, že nemůže tím bratrem být a nemůže jít o chybu, ale na druhou stranu bratr fakt není jediná příbuzenská varianta, která přichází v úvahu, když se řekne, že je příjmením Brumbál a potvrdí to "fénixovská rodinná legenda". Může to být bratranec (Brumbálův otec měl sestru, která se nikdy nevdala), ale klidně i synovec nebo syn (ale to je teda dost nepravděpodobné). Na tohle by fakt lidi měli počkat, než začnou soudit autorku, jak to strašně zvorala...
Koinceptry | Fandíme filmu
Koinceptry | 2019-01-21 16:19:15 | 0 0
Emma: Jo, do určité míry s tebou souhlasím, Rowlingová asi nebude žádná superžena, co si bude pamatovat každý detail. Určitě není jediná autorka/autor co šlápl/a vedle a do "svého" světa přidala něco co nedává moc smysl. Zase na druhou stranu je nějaká hranice, kdy se to ještě dá odpustit. A taky bych řekl, že mít informace a detaily srovnané tak, že se s nima dá dál hezky pracovat a přitom moc nenarušit děj značí o PROFESIONALITĚ. Neřekl bych, že je Rowlingová nějaký začátečník... Už to, jak moc a kolik chyb a nesrovnalostí si lidé všímají, značí, že je někde problém, který se nedá jen tak omluvit. To je přesně případ Rowlingové. Je jedno, jak moc ji budeš omlouvat, na věci to nic nemění...
Emma | Fandíme filmu
Emma | 2019-01-21 12:25:30 | 0 0
martsebe: Tak jasný no, to nabourávání není příjemný a taky mi v některých zásadnějších věcech vadí, ale zas bych asi nebyla tak přísná a nebrala každičkou nesrovnalost od JKR jako lajdáctví, nebo násilný přizpůsobování (nedej bůh jako "prasení" vlastního světa a podobné hlášky, které se objevují nejen tady, ale i všude jinde po netu). Lidé by se prostě IMO měli zkusit víc vžít do její kůže a až pak posoudit zda chyba, kterou udělala je tak závažná aby jí za to projevovali tolik nenávisti, nevděku a pohrdání, kolik občas vůči její osobě vídám (a ne, nemyslím vžívat se do té části "jsem děsně bohatá a milovaná", to mnohým (tebe samozřejmě nemyslím) jde podle všeho až moc dobře a proto jejich kritiku přiživuje ještě ke všemu závist).
Ono to objevování chyb a nesrovnalostí občas prostě může být ze strany sebelepšího autora jen opomenutí, protože spousta lidí si myslí, že nikdo nezná své dílo tak, jako jeho tvůrce, ale ve skutečnosti je to přesně naopak. Nejlépe a nejdetailněji ho znají fanoušci, protože autor něco napíše a jde dál a soustředí se na svou vizi a příběh, což zrovna u HP čítá sedm knih, osm filmů a ještě spousta další brožur, her a článků kolem a to je prostě takové kvantum informací, že by to musela JKR číst pořád dokola, aby ji žádný detail nevypadl a přesně vědět, kde se o čem zmínila, aby to mohla zpětně dohledat a ověřit. A to jako někdo, kdo pořád dál píše a tvoří prostě těžko může zvládnout (nemluvě o tom, že psaní je tvůrčí proces a člověk má v takovou chvíli v hlavě klidně deset různých verzí a postupně z nich tvoří jednu výslednou, která jediná se dostane ven ke konzumentům, takže oni to pak taky vidí mnohem jednodušeji a přímočařeji, než sám autor).
Čili hlídat veškeré detaily a přesně vědět jak co má, nebo by mělo být, mohou právě spíš ti, co ten autorský proces podstupovat nemusí a berou celé komplexní dílo buď jen jako zábavu, nebo dokonce jako "posedlost". Autor sám pak díky tomu někdy až žasne, co všechno v jeho slovech lidi najdou a co si z nich pamatují. Tohle tak trošilinku znám na vlastní kůži, protože jsem sice jen u psaní jednoduchých krátkých pohádek pro děti, ale i tak po nějaké době zjišťuju, že si z nich pamatuju tak půlku toho, než děti, jimž byly předloženy a žasnu nad tím, jak moc do hloubky o nich někteří přemýšlí a co jim jsou schopné vytknout. Bejt na míst JKR a mít těch "kritiků" miliony bych díky tomu nechtěla ani za zlatý prase (nebo spíš zlatej vepřín, kterýmu se asi tak zhruba vyrovná její majetek :-)).
martsebe | Fandíme filmu
martsebe | 2019-01-21 00:22:29 | 0 0
Emma: Jasně mohl učit různé předměty, ale i v knihách je jasně napsáno, že učil přeměňování (rozhodně minimálně do roku 1942 - do té doby měli Bradavice stálou učitelku, která ten rok odešla do důchodu). Se Snapem to není dobrý příklad, protože Brumbál potřeboval mít v Bradavicích Křiklana, aby z něj dostal tu vzpomínku a tak museli být lektvary volný. Nemám nic proti rozšiřování, ale tady je to prostě zbytečný nabourávání a přizpůsobování, tak aby jí to sedlo.

Ostatně mi příjde, že chce čistě pro filmové diváky nechcat Brumbála jako toho dobráckýho kouzelnýho dědečka. Ve filmech zatím nebyl ani náznak toho, že je to docela hajzl posedlej mocí.

A problém té série v hlavní postavě - už se nemá kam vyvíjet. Hlavně protože ten středobod dění je konflikt Brumbál/Grindelwald a to okolo je jenom protahování.
Emma | Fandíme filmu
Emma | 2019-01-20 23:36:23 | 0 0
Koinceptry: Nevím, jestli jsi četl HP knížky, ale jestli jo, tak je přeci jasné, že ve filmu nic ze vztahu Brumbála a Grindewalda být ukázáno nemůže, protože spolu strávili jen to jedno léto jako teenageři a pak už se nikdy nepotkali, až při finálním souboji. A pokud jde celkově o tu Brumbálovu orientaci, tak jako jo, on je gay, to JKR potvrdila mnohokrát, ale přímo v HP knihách to nikdy není řečeno naplno a jsou tam k tomu jen takové mírné odkazy v podtextu. Ale o tom, že by měl někdy nějaký vztah s mužem tam fakt nic není, takže to bych taky ve filmech nečekala a ai nebrala jako problém, že to tam není. Však ani s tím Grindewaldem není jasně řečeno, jestli spolu něco měli, nebo to bylo všechno jen platonické.

martsebe: Hele a to bylo v jaké části knihy, to o té McGonagalové, že učí v Bradavicích těch 39 let? To si vůbec nepamatuju a to jsem to nedávno znova četla. A ohledně Brumbálova předmětu, to mi přijde jako taková dost nejistá věc. Mohl přeci klidně postupně učit různé předměty, ne? Snape přeci taky přešel od lektvarů k obraně. Ale s tím bratrem to je divný, no. Holt asi budeme muset počkat na vysvětlení.
martsebe | Fandíme filmu
martsebe | 2019-01-20 20:25:28 | 0 0
Emma: McGonagallová ale ve Fantastických zvířatech už pracuje v Bradavicích, takže to popírá co Rowlingová napsala. Navíc podle knih Brumbál učit přeměňování, ale ve filmu učí obranu proti černé magii (učitelka, která jí má učit je zmíněná v Princi dvojí krve). Další sourozenec je sice možný, ale Credence je narodil 1901 a to je dva roky po smrti Kendry Brumbálové a Percival Brumbál byl v Azkabanu, takže oni rodiče být nemohou. A nakonec ten úplně trapnej důvod, kterej najednou vytáhla od jinud, aby to mohla natahovat ještě 2 a půl filmu - vlastně popřela knižní důvod, proč Brumbál tak otálel se soubojem s Grindelwaldem.
Koinceptry | Fandíme filmu
Koinceptry | 2019-01-20 17:52:27 | 0 0
Emma: co vím, tak spoustě lidem, hlavně v zahraničí (u nás to snad nikdo neřeší) vadilo, že do role Grindelwalda obsadily Johnnyho Deppa, který měl poměrně nedávno problémy s alkoholem a domácím násilí. A i přesto si to nerozmysleli a do toho filmu ho prostě dali. Oproti tomu Kevinu Spaceymu to, že byl nařčen ze sexuálního obťežování zničilo kariéru. Další věc, která lidem vadila byla ta, že Rowlingová na twitteru napsala, že byl Brumbál gay. Z toho důvodu lidi čekali, že to bude ve fantastických zvířatech ukázaný, třeba aspoň z části (taky protože měli být s Grindelwaldem milenci nebo tak něco), ale místo toho, to ve filmu nebylo ani trochu znát.
Obecně je poslední dobou Rowlingová dost hatovaná za to jak se chová. Hlavně proto, že dala fanouškům volnost, ať si různé věci domýšlejí, které ona nechala otevřené, ať si je každý vyloží po svém a podporovala tím fanfikce, ale teď kdo ví proč, se rozhodla, že to celé zničí, jen ať to je po jejím. příklad: s tím Brumbálem, že to tak prostě je, i když ani ve fantastických zvířatech to nebylo pořádně ukázané.

+ "spoiler"

ve filmu má být nějaký hrozný a zbytečný plot twist s brumbálovým tajným bratrem :D Film jsem neviděl a po tom co jsem slyšel, jaké píčoviny Rowlingová zase udělala, které nedávají smysl s Harrym Potterem se na něj ani dívat nechci...
Emma | Fandíme filmu
Emma | 2019-01-19 21:46:42 | 0 0
schonecek: No tak když budu vycházet jen z knih, tak druhý díl HP se odehrává v roce 1992 (podle výročí smrti Skoro-bezhlavého Nicka), takže pokud McGonalová tvrdí v pátém díle odehrávajícím se v roce 1995, že v Bradavicích pracuje 39 let (nějak si nevzpomínám, že by to bylo v knize, ale beru to jako, že jo), dělá tam od roku 1956, čili v roce 1926, kdy se tuším druhý díl FZ odehrává klidně naživu být může, protože těžko říct, v kolika letech začala v Bradavivích učit. Snape např. začínal skoro hned po škole, ale ona klidně mohla později, takže v tomhle bych asi problém neviděla.
A pokud jde o toho dalšího Brumbálova bratra, tak Ariadna (jeho sestra) byla mudly napadena sice před tím, než měla nastoupit do Bradavic, ale přesný věk tam tuším není (do Bradavic se chodí mezi 11tým a 12tým rokem), čili na početí dalšího syna (kterého se matka po jeho narození musela v době, kdy oba dva starší synové byli v Bradavicích a tím pádem daleko od ní, zbavit, protože by nezváladala péči o něj i švihlou dceru) by čas být měl, nebo nějak nechápu, proč by jako nebyl. Ale jak říkám, na film se teprve chystám podívat...
Akorát ta Vrba mlátička byla dle knih skutečně vysazená až v době, kdy Lupin přišel do Bradavic, ale zas to je sice vzácný strom, ale nikoliv jediný svého druhu, čili pokud ve filmu nějaký takový, nebo podobný v Bradavicích, či kdekoliv jinde byl, nemusí to nutně žádnou chybu znamenat...
schonecek | Fandíme filmu
schonecek | 2019-01-19 19:32:13 | 0 0
Emma: Lidi hodně nadávají na inkluzi Profesorky McGonagallové, která by podle jistých věcí z knih a podle článku na Pottermoru (přímo od Rowlingové) ještě neměla být narozená. Nevím, proč tu koluje něco s Vrbou Mlátičkou, té jsem si ve filmu nevšiml a ani nikde jinde jsem to jako chybu zmíněno neviděl. Podle kanonu hlavně má být zasazena až v době, kdy do Bradavic nastoupí Remus Lupin, aby bránila vchod do Chroptící chýše. Jak říkám, ve filmu ale není. Jestli je tím myšlen strom, u něhož si ve flashbacku povídá Newt s Letou, to byl prostě jen běžný strom někde v okolí hradu. Nejvíc se toho ale namluvilo o jistém FAKT VELKÉM spoileru ohledně Brumbála, před kterým radši varuju velkým

SPOILER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!SPOILER!!!!!!!!!!!SPOILER!!!!!!!!!!!!!!!!SPOILER!!!!!!!!!!!!!SPOILER!!!!!!SPOILER!!

Úplně na konci filmu totiž Grindelwald odhalí, že Credence Barebone (postava z jedničky, kterou hraje Ezra Miller) je ve skutečnosti ztraceným bratrem Albuse Brumbála jménem Aurelius. Film hned poté střihne na titulky, takže žádný kontext a pozadí zatím nemáme. Lidem vadí, že Aurelius nebyl vůbec nikde zmíněný v Potterovi, i když se o Brumbálově rodině v sedmém díle docela extenzivně mluvilo. Navíc by podle toho, co víme o Brumbálových rodičích, neměl být čas na početí čtvrtého potomka, jelikož Brumbálův otec byl po napadení tří mudlů uvězněn v Azkabanu a zemřel tam. Jak ale píšu, zatím máme absolutně nulové kanonické vysvětlení, tápeme ve tmě a budeme muset počkat do dalšího filmu.
Tomosaurus | Fandíme filmu
Tomosaurus | 2019-01-19 19:11:41 | 0 0
Podľa kanonu nemala mcgonagalova v tej dobe kedy sa odohral ten film existovať. S tým stromom sa mi marí že bol zasadený tiež neskôr oveľa neskôr ako v tomto filme a zdá sa mi že tu bol už v celej svojej kráse. Áno ničí je silné slovo ale ak už len takto začína meniť svoj kanon tak ako to dopadne nabudúce. To ma štve. Keď už som autor tak si to premyslim poriadne a jednoduchšie a nie potom to komplikovať a vytvárať deje ktoré vyjdú do stratena. Prečo musí ona silou mocou prechytracovat druhých keď sa v tomto sama stratí? Mám ju rád ale tu sa už ukazuje že to bolo už viac o peniazoch. A to ma štve tiež.
Emma | Fandíme filmu
Emma | 2019-01-19 18:56:00 | 0 0
Druhá Fantastická zvířata jsem ještě nestihla vidět, ale jakožto někoho, kdo na světě HP vyrostl, by mě docela zajímalo, čím přesně ho Rowlingová aktuálně ničí a jaké chyby v něm dělá (nemyslím teď to, zda je scénář a celý příběh FZ kvalitní, nebo ne, to je asi subjektivní, spíš mě zajímají objektivní chyby). Mohl by mi tu někdo prosím napsat v čem přesně je problém? Hlavně např. u té McGonagallové nebo Vrby Mlátičky? Klidně do spoileru, díky.
Tomosaurus | Fandíme filmu
Tomosaurus | 2019-01-19 17:33:33 | 0 0
Vŕba mlaticka je tá na Rokforte? Alebo iný strom? Lebo viem že dáky strom bol v súviseo s leastrengovcami. Nechcem znieť blbo či už pre Davida alebo teba aj keď pri tom prvom to je už jedno ale ja niekedy českým prekladom nerozumiem a googlit sa mi to nechce.
schonecek | Fandíme filmu
schonecek | 2019-01-19 17:25:30 | 0 0
David007: A úplně nerozumím, jaká by měla být chyba s Vrbou Mlátičkou?
schonecek | Fandíme filmu
schonecek | 2019-01-19 17:23:47 | 0 0
David007: Pokud vím, tak McGonagallová sice měla babičku Minervu, ta ale byla z matčiny strany a neměla tím pádem příjmení McGonagallová, ale Rossová. Své příjmení má Minerva od otce, který byl mudla. Takže omluva, že ve filmu je její babička, bohužel nefunguje. Přesto si myslím, že lidé zbytečně zveličují, jakou chybu Rowlingová udělala. Ano, nesedí to časově s profesorčiným prohlášením z Fénixova Řádu, že pracuje v Bradavicích 39 let, ale záleží na tom nějak v kontextu celého příběhu? Prakticky vůbec.
Abych se vyjádřil k tématu, Grindelwaldovy zločiny byly sice docela zklamáním, určitě ale nešlo o hrozný zážitek a série má pořád potenciál. Oceňuji, že v dnešní době, kdy se už ve velkofilmové branži točí prakticky jen pokračování, remaky apod. máme jednu sérii, která (byť se odehrává ve stejném světě jako Harry Potter a technicky se jedná o prequel) vypráví vlastní originální příběh, nic přímo neadaptuje a umožňuje mi jít do kina bez povědomí o tom, co by se mohlo stát. Kdyby se to nakonec příběhově nepodařilo, nemám problém si prostě nové filmy odmyslet z oficiálního kanonu. Na trojku se stále těším, zajímá mě, kam to Rowlingová celé směřuje a jestli se jí nakonec všechno propojí podobně, jako v původní potterovské sérii. Kdyby ne, nevadí. Holt nebudu filmy počítat jako kanonické dílo.
Tomosaurus | Fandíme filmu
Tomosaurus | 2019-01-19 16:06:08 | 0 0
A za odmenu ti dám za pravdu že si mal s mcgonagalovou pravdu čo však nemení nič na tom že ako scenáristka stojí rowlingova za hovno. A kto im na ňu kvôli DC lebo keby film nemá také problémy neposunie sa natáčanie a tým pádom aj Flash. Nie je to len jej chyba ale má na tom určitú zásluhu.

Přidat nový komentář

Pro psaní komentářů, se přihlašte.

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest