Komentáře 116

sandy | Fandíme filmu
sandy | 2018-03-10 22:57:50 | 0 0
emma: Otázné je, kolik nebo jak velký časový úsek si pamatuješ. Já jsem osobně neprožil všechny filmy mnou uvedené na vlastní kůži, některé byly zpětně, ale s většinou jsem vyrůstal, proto mohu /byť jakoliv subjektivně/ porovnávát mnou prožité s dobou následující /opětovně podotýkám, že filmy nejsem přejedený, ani necítím nějakou výraznou změnu vkusu/. Nepoznám žádné objektivní studie typu, jak lidé v osmdesátkách nostalgicky vzpomínali na sedmdesátky a tesknili za starými časy, možná mi o tom povíš více, když to samé dle tebe dělá každá generace. Ale i když ne, nebudu se zlobit, protože v konečném důsledku je to jedno, protože razit nějakou absolutní pravdu v tomto ohledu není směrodatné a poplatné pro všechny.
Emma | Fandíme filmu
Emma | 2018-03-10 17:58:09 | 0 0
sandy: No jasně, určitě si za ním stůj, však já si taky stojím za tím vším, že x-let se bude říkat furt to samý, co teď. Ono se to totiž říká, co já pamatuju :-).
sandy | Fandíme filmu
sandy | 2018-03-10 17:55:25 | 0 0
emma: Napsal jsem to hlavně rychle a ve zkratce, přestože chápu, že toto téma se při všech svých odbočkách a pochopitelných důvodech dá demontovat na malé součástky, a každá z nich bude mít svůj smysl a význam. Proto mohu s klidným svědomím konstatovat, že většina mnou uvedených filmů získala kultovní status relativně krátce po svém uvedení, tyto snímky byly hojně citované a porovnánané s filmy novými, což se o dnešních zdaleka nedá říci, nemluvě např. o pokračováních, které dnes kazí status původních snímků /IJ, Terminátor, Aliens/. Přesto nemám problém souhlasit s mnohým, co jsi uvedla, ale i tak si stojím za tím, že jakékoliv /byť nepatřičné/ porovnávání je v lidské povaze a já si osobně uzurpuji stát si za svým názorem, že Hollywood produkce za posledních 15 let výrazně pokulhává před předešlými třemi pětiletkami:)
Emma | Fandíme filmu
Emma | 2018-03-10 17:26:38 | 0 0
sandy: Napsal jsi to hezky, ale víš, v čem je ukryté jádro pudla? Že kdybys téma "úpadku moderní kinematografie" nadnesl někomu před třiceti lety, napsal by totéž, co ty, jen by uvedl úplně jiné filmy a ty tvoje by zkritizoval (věř mi, mám to ozkoušené a to jen v rámci naší malé české kotlinky, kam se málo co dostalo). A za dalších třicet let, bys v tom výčtu od někoho dalšího našel filmy ze současnosti, o kterých dneska houby víme, zda se stanou kultovními milníky. A víš co? Ani to nemůžeme vědět, protože to není otázka pro nás. A pokud se ti to nezdá, projdi si ten svůj seznam ještě jednou a pořádně zapátrej v hostorii těch filmů. A zjistíš, že velké množství z nich ve své době taky pohořelo. Byly to často propadáky, nebo průměrně přijímané snímky. Diváci i kritici je vnímali rozpačitě, často na ně i nadávali, viděli v nich úpadek, nudu, šeď. A viděli to i v mnoha dnes kultovních režisérech, nebo myslíš, že všichni byli stabilně milováni a podávali jednoznačně skvělé výkony? Bohužel ne. Kubrick, Hitchcock, Copolla, Polanski, Carpenter a mnozí další... Ti taky nebyli vždy oslavováni a měli zatraceně velké výkyvy. Mnozí dokonce prožívali pády na dno a pak velké návraty, klidně i několikrát za kariéru. Jejich "generace" je často nedovedla ocenit a stěžovala si na jejich nerovnoměrné, či rovnou mizerné výkony. A není to nic nového, odnepaměti platí, že většina velkých umělců je oceněna až po smrti, to je přeci stará známá věc. A je fuk jestli jde o malíře, spisovatele, nebo filmaře...
A to, že se současná produkce točí na universech a vše má xy pokračování? No, to je další populární hláška, která ale není tak úplně pravdivá. Schválně počítej, kolik těch univers, nebo velkých sérií, co se chytli a neskončilo jen u plánů, dneska máme? MCU, DCU, XCU, Transformeři, FaF a nějaké ty horory typu Hostel a podobně (v tom se nevyznám)? A co dál? Mě už nějak nic nenapadá. HP je podle knih. TW to samé, FsoG taky a jinak co? Co má výrazně více dílů a není to prostě jen další příběh na pokračování, než staré pecky jako Star Wars, Star Trek, Indiana Jones, Mayovky, Smrtonosná past, Smrtonosná zbraň, Vetřelci, Predátoři, Vřískoty, Pátky třináctého, Halloweeny, Noční můry z Elm Street, Rambo, Rocky, Terminátor... Jaký je v tom rozdíl? Nebo to tehdy nevadilo, že to má víc dílů? Že se to točí pro prachy a proto, že to fandové chtějí a chodí na to? Nebyl to úpadek a neoriginální přístup? Nebyla to recyklace a znak toho, že hollywood jde zrovna teď rychle ke dnu? Proč? Jen proto, že se tomu tehdy neříkalo "universum", ale "pokračování", a díly se většinou neplánovaly předem, ale postupně se "přilepovaly" podle toho, co diváci chtěli? No nevím, mě prostě přijde že to vyjde úplně nastejno, ale lidi na to nějak účelově pozapomněli...
sandy | Fandíme filmu
sandy | 2018-03-10 16:53:30 | 0 0
emma: Souhlasím s tebou, že dnes možnosti filmového fanouška jsou diametrálně odlišné od fanouška tři dekády dozadu, pominu-li kino, máme domácí přehrávače, desítky tv stanic, streamovací služby, které některé svým obsahem i obsazením /HB, Netflix/ často překonávají i filmovou distrubuci, když nic jiného, vše je dohladatelné na netu. Ale budu oponovat, že je demagogie nazývat současnou hollywoodskou kino produkci za povrchnější než v minulosti a vůbec si nemyslím, že to je problém generací, který se slzou v oku a patřičnou nostalgií budou vzpomínat na ty lepší časy, které odvál čas, protože pokud ty mnou vzpomínané tři dekády rozdělím na polovinu, tak zjistím, že ta první expresně řečeno nakopává zadek té druhé. Bez toho, aniž by jsem použil nějakou databázi, střílím od boku a rychle vzpomínám na snímky, které obstály v čase a staly se kultovními - Četa, Narozen. července, T2, Mafiáni, Casino, 12 opic, Nelítostný souboj, Tanec s vlky, Pulp Fiction, Shawshank, Matrix, Pán prstenů, Schindlerův seznam, Jurský park, Nesmiřitelní, Mlčení jehŇátek, Trainspotting, Smrtonosná past/zbraň, Titanic, Statečné srdce, Sedm, Klub rváčů, Moulin Rogue, Leon, Šestý smysl, Vyvolený, Zachraňte vojína Ryana, Gladiátor, Black Hawk Down, Batmani o d Burtona, dokonce i béčka s JCVD a Seagalem kopali jinou ligu než dnes. Bavím se o době cca 87 - 02, bohužel od 03 - 18 vidím velký úpadek. Režiséři, kteří v mnou vzpomínané době byli sázkou na jistotu dnes jdou na půl plynu /Scott, Spielberg, Scorsese, Mann, Jackson, Shyamalan/, a ti dnešní "vyvolení" jako Vileneuve, Snyder, Whedon, Del Toro jsou přijímáni s velkými rozpaky. OK, máme tu Nolana, kterého ale ty evidentně zrovna nemusíš, resp. máš k němu výhrady. Samozřejmě netvrdím, že v dnešní době se netočí kvalitní filmy, jen si osobně myslím, že jich je mnohem méně, protože současná produkce se točí hlavně na univerzech, každý trochu úspěšnější film musí mít 10 pokračování a na ty autorské /do kterých nepočítám všechny ty Labyrinty, Stmívání, 50 odstínů a pod./ tak nějak zbývá méně místa než v minulosti. Proto si osobně dovoluji tvrdit, že dnešní hollywoodská produkce je v celkovém kontextu daleko za tou, která byla např. v mnou vzpomínané době a vůbec si nemyslím, že je to otázka nějaké přemlsanosti či vytříbeného vkusu.
YX | Fandíme filmu
YX | 2018-03-10 14:19:31 | 0 0
Emma: Takéto scénaristické barličky sú vo veľkom množstve filmov, niekde to má zmysel, čo sa týka logiky (tento prípad) a niekde to nedáva zmysel
(Alien: Covenant).
Emma | Fandíme filmu
Emma | 2018-03-10 13:41:57 | 0 0
YX: No právě, ta scénáristická lenost, ta mi asi občas vadí, protože máš samozřejmě pravdu, Magnetovo chování i Loganův výpadek mají v ději vysvětlení, nedá se říct, že by to byla chyba, ale je to takové... no, prostě líné. Logan měl první a jediný výpadek na základě Strikera zrovna tehdy, když se to nejvíc hodilo a bylo třeba ho na chvilku vyřadit, aby nemohl zasáhnout do dění a Magneto místo, aby chytře počkal, až budou všichni v bezpečí a zlikvidoval Raven pak někde v klidu, narušil celou akci v té nejkritičtější chvíli. Prostě bych asi chtěla cítit víc snahy a vidět větší péči u tak zásadního zvratu.
Bratr | Fandíme filmu
Bratr | 2018-03-10 13:40:48 | 0 0
Tak to vypadá, že ta kniha je úplně o hovně.
YX | Fandíme filmu
YX | 2018-03-10 13:12:00 | 0 0
Emma: Vtedy Raven pravdepodobne predala W skutočnému Strikerovi, asi. Mohli vysvetliť prečo W skončil tam, kde skončil, ale scenáristi boli lenivý nám to vysvetliť. W dostal výpadok, lebo uvidel Strikera a jeho mozog zareagoval. Magneto vedel, že má jedinečnú príležitosť zasiahnuť, a tak to urobil. Raven chcel zabiť, lebo mu ostatní povedali, že ona môže spôsobiť koniec mutantov. V jeho vnímaní sveta to bola správna cesta ju zabiť.

Ono týchto chýb je v každom filme veľa, a keďže v XCU zmenili pôvodnú časovú linku, tak je tam tých chýb ešte viac.
folkon | Fandíme filmu
folkon | 2018-03-10 12:03:03 | 0 0
YX: Mne osobne sa nepacilo na DofP to ze ten film je pre mna absolutne nezaujimavy a nudny.....a to ma hlavne dorazilo teraz, lebo som si uvedomil, ked tak citam tuto debatu, tak uz si vobec nespominam o com bol ten film.....niekedysa stane ze clovek absolutne zabudne dej filmu co uz videl....dokonca sa mi stalo, ze som absolutne zabudol ze som bol na nejakom filme v kine (myslim ze prvykrat som to pocitil pri Die Hard 3)
Emma | Fandíme filmu
Emma | 2018-03-10 11:51:15 | 0 0
YX: Přesně tak. Ty Magnetovy přechody mezi polohou "záporák" a "antihrdina" mi přijdou hodně rychlé a navíc dost stereotypní. V jednom filmu tak, v další onak a vždycky podle stejného mustru, vycházejícího spíš z toho, co se hodí scénáři, než z toho, jak by se asi reálně zachoval někdo s jeho osobností.
A jak o tom tak přemýšlím, tohle je asi i jeden z hlavních důvodů, proč mi právě že DoFP nesedí. O ty časové linie ani nejde, ty mi nevadí, i když třeba ten konec s Raven vydávající se za Strikera, mi prostě vůbec nedává smysl (leda, že by se pak mezi tímhle a tím, co Logan skončil v té výzkumné stanici z Apokalyps, u pravého Strikera, stalo něco významného, co ho tam dovedlo, ale i tak mi to přijde takové na vodě, jako by to měli původně vymyšlené jinak a pak Logana v Apokalyps nepotřebovali, tak ho takhle vyšachovali). Největší problém mám s tím, jak je v DoFP vykreslený mladý Magneto a celá ta linka kolem něj. IMO by to měl být zatraceně inteligentní chlapík, ale to, co provede v té Paříži (pokus o vraždu Raven, když už ji vlastně mají zachráněnou), to mi přijde úplně mimo, a to co pak dělá dál se mi taky zdá spíš kontraproduktivní. Jako jo, horko těžko se to vysvětlit dá, ale chybí mi v tom taková ta lehkost a genialita jeho dosavadních plánů (respektive plánů té jeho starší verze). A celkově jeho zachránění z vězení (ne, jak je udělané, to je fajn, ale to, že tam vůbec je) kvůli pomoci s Raven a následně ten Loganův vynucený výpadek v Paříži, to všechno je na mě až moc scénáristicky líné. Takový oslí můstek, jak protáhnotu děj, který by tady mohl klidně skončit. Jako by scénáristům v půlce filmu došlo, že základní dějový oblouk je vlastně vyřešený a nutně to potřebovali ještě na dalších xy minut zamotat, a proto nechali Magneta (který tam vlastně ani nemusel být a jediný důvod, proč tam byl, byl ten, že jeho starší verze řekla, že ho budou potřebovat-a přitom vlastně ani nepotřebovali) zblbnout. Prostě mě to moc bije do očí, a kazí mi to celový dojem, no.
YX | Fandíme filmu
YX | 2018-03-10 11:09:16 | 0 0
Emma: Čo sa XCU, tak tam sa stratili vo svojej zmene času a je pravda, že Magneto teraz skončil ako najlepší kamoš Xaviera. Ak ho nechajú, tak ako teraz je, tak dobre, ale ak znova z neho urobia zloducha, tak to bude naozaj trapas.

Čo sa ti nepáčilo na DoFP, podľa mňa ten film ukazuje nový pohľad na staré postavy, ale rozumiem, že niekomu vadí ta zmena časovej linky, to vadí aj mne trochu.
Emma | Fandíme filmu
Emma | 2018-03-10 10:53:20 | 0 0
YX: Tak určitě by bylo zajímavé sledovat, jak se IM a Cap rozhádají ještě víc, ale jak říkám, museli by vymyslet fakt dobrej důvod, kterej by však současně nezničil ani jeden z těch charakterů a nebyl úplně mimo jejich dosavadní osobnost a takovej se IMO hledá hodně těžko. A ten telefon mi naopak přijde přesně v Capově stylu. Bez něj by mi celý jeho vývoj od poslušného vojáka k hrdinovi, pro kterého je na první místě spravedlnost a ochrana nevinných, přišlo nedotažené (nedokážu si zkrátka představit, jak nadsazuje osobní antipatie nad povinnost nabídnout Starkovi pomoc při ochraně lidstva). A Stark mu navíc až teď do IW, než půjde fakt o všechno, nezavolal, takže zas až tak nicotný a zametený pod koberec ten jejich konflikt asi přeci jen nebyl.
A ohledně XCU... no, já s ním mám dost velkej problém co do provázanosti, která prostě nefunguje, a vyrovnanosti kvality jednotlivých snímků (některé jsou IMO super-První třída, některé děs běs-DoFP). A právě i na poli těch emocí mám dost výhrad. Např. to, co postupem času provedli s Magnetem a totálně pohřbili jeho potenciál s Charlesem, to doteď nevydejchávám. Takhle divákům "zprotivit" extrémně zajímavou postavu s ještě zajímavějšími interakcemi, to je pro mě velký umění, kterýmu zatím nesahají po kotníky ani MCU ani DC...
CZMARTY7 | Fandíme filmu
CZMARTY7 | 2018-03-10 07:41:36 | 0 0
Z myho pohledu je vše napsaný a vytazeny z knihy NAPROSTÁ PRAVDA do puntíku a se vším bohužel musím souhlasit! Těch comics filmů mám až na pár mikro výjimek úplně plný zuby, klasický bijaky vznikají fakt po malu, filmy typu "jdu na Spielberga, Scotta, Camerona" prostě nejsou (vyjma Scottuv Alien, kterej se mě prostě líbí, BD v komplet alieni sbírce, a lidi ho ztrhaj....) a filmový hvězdy jen na svatou výjimku, Cruise, už vůbec nezajistujou kvalitu a lákadlo jít do kina.... A v TV se točí parádní seriály o s to šest!! Takže, všechno pravda
YX | Fandíme filmu
YX | 2018-03-10 00:03:18 | 0 0
Fimi: DCEU je kapitola sama o sebe, takže tak.

Je pravda, že W bol hlavný ťahák (pre mňa nie) v XCU. Teraz majú Deadpoola, ktorý funguje, ako komická postava, takže tam veľa napätia nedajú. Ja sa hlavne bojím o hlavnú XCU linku (Magneto, Xavier, atd.), ktorá nezaujíma ľudí, tak ako v minulosti. Uvidíme, aký budú New Mutants.

Přidat nový komentář

Pro psaní komentářů, se přihlašte.

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest