Komentáře 12

Imaginátor | Fandíme filmu
Imaginátor | 2017-10-22 09:22:02 | 0 0
Já myslím, že originální už bude osmá epizoda. Proštrachal sem hlubiny internetu a dal dohromady pár spoilerů, takže kdo si nechce pokazit kinozážitek, rozhodně nečtěte můj příspěvek:

Na rozdíl od EPVII opravdu neznáme přesnou stavbu příběhu. U TFA bylo půl roku dopředu známo 90 % děje filmu. Naproti tomu (nebo spíše právě proto) tentokrát známe jen základní kostru s pivotními momenty, a uniklé detaily, ale ne celý výsledný obraz - neboli víme, co se stane, ale ne přesně jak a s jakými důsledky:

⦁ Časová rovina a obecný dějový rámec:

- Z kanonické literatury víme, že ještě před 6 lety byl Ben Solo jedním z učnů Luka v jeho akademii. Luke je na planetě 2 roky. Za pomoci Lor San Tekky hledal tajemství Síly a první chrám Jediů ("force-tree"). Také víme, že Leia a potažmo Luke ví o Snokovi a ten sledoval Bena ještě před narozením. "Síla se probouzí" dostává nový rozměr, pokud bereme v potaz nejen Rey ale i Snoka.

- (Spekuluje se, že v případě Snoka jde o prastarého force-usera, živícího se Living Force - tedy jakéhosi force-upíra. Pokud nemá zdroje, rychle se rozpadá, proto tisíciletí hibernoval. Za jeho prvnotním vzbuzením a postupným nabýváním na síle stál nepřímo Palpatine a jeho Rozkaz 66 a vyhlazení Jediů. Luke odešel do exilu, protože se jednak před Snokem skrývá - jeho síla by mohla pro Snoka být poslední kapkou k úplné regeneraci, a za druhé hledá možnosti a vědomosti, jak proti němu bojovat - Journal of the Whills?)*

* V původním konceptu Lucase byly Whills bytosti s nadpřirozenými​ schopnostmi, jejichž prostřednictvím sledujeme příběhy z předaleké galaxie - postupně byl koncept nahrazen Silou a ony z vyprávění (skoro) vytlačeny - přesto jsou zmínky o nich stále kanonické; Yoda se naučil splynutí se Silou díky Force Priestesses a Qui-Gon nedokonale díky Shaman of the Whills, v novelizaci TFA je pak citována přímo pasáž z deníku:

"First comes the day
Then comes the night.
After the darkness
Shines through the light.
The difference, they say,
Is only made right
By the resolving of gray
Through refined Jedi sight."―Journal of the Whills, 7:477

⦁ Rey, Chewbacca a R2-D2 s Lukem na Ahch-To.

- Rey za Lukem na Ahch-To nepřichází prvotně kvůli výcviku, ale protože ho chce přivést zpět do boje proti Prvnímu řádu. Má ho za hrdinu, ale vidí ho jako zlomeného starce, proto se chce ona vycvičit v Síle a potřebuje vést.

- Dojemná shledání (Luke obdrží rodinný světelný meč - vidíme, jak se mu třese ruka - všimněme si poškození od blasteru z EPVI, Luke se setkává s Chewiem a Artoo).

- Luke je nejprve překvapený (pouze Lor San Tekka znal jeho lokaci) a naštvaný (ještě není připraven na boj se Snokem a nyní je odhalen) a nechce trénovat Rey (ví o vadách Jediů a jak jejich pády opakovaně stály za vzestupem Temné strany).

- Rey se na vlastní pěst vydává prozkoumat onen první chrám Jediů (aka force-tree).

- Luke neochotně Rey vysvětluje Sílu, spíše než o jedijský trénink jde o učení o Living a Cosmic Force. Ve filmu se má objevit force-ghost Yoda, minimálně hlas Obi-Wana a zřejmě také Anakina.

- Luke Rey podrobí zkoušce, kdy se má "utkat" s mořskou příšerou, stejně jako Luke musel prokazovat, že je hoden být na planetě domorodým "jeptiškám."

- Luke nosí batoh plný starodávných relikvií, který dostal od Lor San Tekky, jenž mu s hledáním prvního chrámu jediů pomáhal. Používá hůl se zdobnou hlavou ve tvaru ještěra / draka. Má úžasný starý kompas, který slouží nejen k orientaci. Kolem krku má přívěšek, ve kterém má být úlomek kyber krystalu (ze světelného meče jeho otce?).

⦁ Leia a C-3PO, Poe a BB8, Finn s Rose na D'Qaru.

- Finn je na začátku filmu v tzv. bacta-skafandru, který hojí jeho ránu od Kylo Rena. Po probuzení zjišťuje, že se jeho fyzické síly znásobily.

- Nová postava Rose Tico je mechanikem a po zničení základny na D'Qaru se dostává na misi s Finnem. Její sestra Paige je střelkyní v bombardéru a zřejmě nepřežije.

- Poe má nový vylepšený X-wing, který má přídavné motory umožňující krátkodobé extrémní zrychlení (na způsob nitra u aut).

⦁ Snoke, Phasma, Hux a Kylo Ren na Supremacy / (domovské planetě Prvního řádu?).

- Po zničení základny Hvězdovrah (jedná se o přetvořenou planetu Ilum známou jak z Legends, tak novodobého kánonu) je sice První řád oslaben, ale zároveň se plně odhalil před zbytkem galaxie a nyní je brán jako opravdová hrozba.

- Snokeovým sídlem je "Mega Star Destroyer" - Supremacy, kde má i vlastní trůnní sál. Tento se dá využít jako únikový modul. Libuje si v bohatství a přepychu, které dává opulentně najevo. Na ruce má prsten s černým krystalem.

- Má vlastní stráž, tzv. Praetorianskou gardu, čítající 8-10 členů v rudém brnění (variace na Imperátorovu gardu, připomínají ale spíš samuraje). Každý z nich má jinou zbraň (meč, oboustrannou hůl, nunčaky, nože, vrhací hvězdice,...) se silovým polem; zřejmě pro boj proti světelnému meči. Dva jeho nejoblíbenější stojí za každých okolností u jeho trůnu, který je pohyblivý - na kolejnici. Po cestě od trůnu k výtahu do trůnního sálu stojí po obou stranách zbytek stráží. Začíná být zřejmé, že se jedná o Rytíře Ren.

- Nejvyšší vůdce je hluboce zklamán, že jeho - Kylo Rena - porazila "ta holka." Chce ji. Vysvětluje mu historii a v čem bylo Impérium "vadné," přičemž použije holozáznam císaře.

- Kylo Ren bude ve filmu skoro jako nová postava. Tak jako ho změnila jizva (Rian Johnson změnil její pozici v TLJ oproti TFA - dost wtf moment) na zevnějšku, tak ho změnila vražda vlastního otce uvnitř.

- Má obměněný kostým a navíc plášť (traduje se že přímo dědečka a že se vrátíme do jeho pevnosti na Mustafaru). Během filmu začíná s přilbou, ale v určitém bodě ji symbolicky zničí.

- Stejně jako jeho děd, otec a strýc je Kylo Ren skvělý pilot - ve filmu uvidíme jeho nový TIE Silencer (záře motorů má přecházet od červené po modrou a nazpět - znovu symbolika).

- Kapitánka Phasma má novou zbraň; bojové kopí a jsou s ní 2 "popravčí" stormtroopeři. Ve filmu ji nakonec neuvidíme bez přilby.

- První řád má vlastní jednotky BB; černé, aby bylo jasné, že jsou "zlé."

⦁ První řád útočí na D'Qar, Odpor se evakuuje.

- První řád používá orbitální bombardování pomocí nových destruktorů třídy Dreadnaught.

- Poe velí letce X-wingů, nová postava Tallie Lintra A-wingům.

- Kylo Ren dostal od Snoka za úkol zabít svou matku, ale nedokáže to. Po návratu na Supremacy a konfrontaci se Snokem ničí svou přilbu.

- Leia a C-3PO, Poe a BB8 cestují na Crait, někde mezi tím nebo přímo tam se setkávají s místoadmirálkou Holdo jako zástupkyní pozůstatků Republiky.

- Finn a Rose na tajné misi na Cantonicu, kde mají na radu Maz Kanaty vyhledat "DJ," který má pomoci s infiltrací a sabotáží Supremacy.

⦁ Kylo Ren s Praetoriány / Rytíři Ren útočí na Rey s Lukem na Ahch-To.

- Kylo Ren zná polohu díky lokátoru, který instaloval na Milenium Falcon ještě na Starkiller Base. (Tady se zdroje významně liší a je možné ještě jedno vysvětlení se Snokem, viz níže.)

- Než dojde k bitvě, Kylo Ren provokuje Rey a řekne něco, kdy Luke ztratí sebeovládání a nechá Silou doslova explodovat jednu z kamenných chatrčí.
- Kylo Ren dráždí i Luka a dokonce podpálí onen první chrám jediů - tedy force-tree.

- Dochází k bitvě se světelnými meči Rey - Ren, která se dostane až na hranu mořského útesu a simultánně Luke - Rytíři / Praetoriání, kdy Luke naplno ukáže svůj potenciál (a temnou stranu) a lehce je porazí pouze za pomocí Síly - několik z nich dokonce doslova "vypaří" nebo odhodí pomocí "Force Repulse" (stejnou moc měl Starkiller ve hře The Force Unleashed).

- Toto když Kylo uvidí svrhne Rey ze srázu a zatímco ji Luke zachraňuje, Ren uniká.

⦁ Finn a Rose na Cantonice.

- Canto Bight, tzv. kasíno-město na planetě Cantonica režisér doslova popsal jako "playground for rich assholes."

- Prokazatelně dochází k honičce mezi Rose s Finnem a místní policií. Finn s Rose použijí fathiera (vesmírný kůň, na jejichž závody se v Canto Bigth sází). Canto Bight Police Department má speedery, jaké jsme ve Star Wars ještě neviděli.

- "DJ" je oprýskaný slizoun, ale má nádhernou loď - kombinace Millenium Falcon, Nubianu a Enterprise ze Star Treku. Nosí zvláštní hučku. Jeho akronym pochází od nápisu na ní v písmu aurebesh - "Don't Join."

⦁ Rey proti Snokovi a Finn proti Phasmě na Supremacy.

- Finn s Rose infiltrují Supremacy v přestrojení za důstojníky.

- Na řadu se dostává cameo Toma Hardyho jako stormtroopera, který Finna pozná, ale pouze ho plácne po zadku a pogratuluje k povýšení.

- Nakonec jsou odhaleni, ale výbušniny se jim podařilo nastavit. Rose je popravena novými stormtroopery a po výbuchu je Finn šílený vzteky a bojuje s Phasmou. Phasma přichází o ruku ale přežívá.

- (Celá sekvence Rey může být pouze Snokův trik (víme, že ve filmu použije "Force Telepathy"), jak zjistit lokaci Luka. To by i zapadalo do záběrů Rey ještě na Ahch-To popadající dech. Nebo došlo ke změně koncepce celého souboje Kylo Rena s Praetoriány / KoR s Lukem a Rey. Toto je asi největší otazník filmu.)

⦁ Sjednocení hrdnů (Leia a C-3PO, Poe a BB8, Rey, Chewbacca a R2-D2) i nepřátel (Kylo Ren) na Craitu v závěrečné bitvě.

- Planeta se solným plochým reliéfem, plná dolů na drahé kameny a jiné zdroje. Sloužila jako základna povstalecké Aliance během občanské války proti Impériu.
- Nyní využívána Odporem ke stejnému účelu - financování boje proti Prvnímu řádu.

- K "těžbě" jedné z rud / minerálů se používají tzv. Ski Speeders. Ty neortodoxně využije Odpor k protiútoku na nové kráčející tanky AT-M6 (All Terrain Mega Caliber Six - podle stejnojmenného děla nad hlavou kolosu) Prvního řádu. Tyto tanky jsou zhruba 2x větší než originální AT-ATs Impéria a mají zesílené nohy (navíc mohou "zakleknout," proto přezdívka gorilla walkers - i pro podobnost z ánfasu) odolné proti podrážení. Mělo by dojít k "bombardování" kolosů balvany.

- Na planetě se shledávají Rey s Finnem. Je tam také Leia. Luke zřejmě ne.

- Poe se účastní boje z podzemí ve zvláštní misi.

- Útok vede Kylo Ren s, jak se zdá, Flametroopery. Na natáčení ale prý byli Snowtroopeři (buď jde o záměnu díky jejich podobnému vzhledu nebo o změnu scénáře).

⦁ Cliffhanger na EPIX aneb kde je Luke?
troll | Fandíme filmu
troll | 2017-10-21 12:17:52 | 0 0
Něco nového ... částečně rozpadlou planetu s obřím kanónem jménem Starkiller II, lední Ewoky z nějaké ledové planety a jak si Millenium Flacon urazí anténu!!!
Sysel | Fandíme filmu
Sysel | 2017-10-21 05:21:27 | 0 0
Na Disney Wars me uz nenalakaj! Zasadni problem mam ten, ze nemuzu vystat ty nove postavy v cele s Mary Sue. Boze, jenom si na ni vzpomenu a uz se mi dela zle. Dalsi varku nehereckeho umeni vecne vykulene suvy Ridley si necham s klidem ujit.
Gates | Fandíme filmu
Gates | 2017-10-21 00:40:45 | 1 0
Abrams natočil přesně to, co lidé chtěli vidět. Podal jim starý díl s novou érou a do toho zapustil nové kořeny, aby se nové Star Wars měli kam vydat. Mi se třeba ten díl nelíbil a přišel mi až komický, jak se dalo očekávat, co se vlastně bude dít. Ale máme tady nové postavy, za Hana by se měl stydět. Nové tváře a nové příběhy, i když v srdci zůstane Lucasova stará dobrá verze, třeba až nebudu mít nějaký večer co dělat, tak se podívám.
Cvok* | Fandíme filmu
Cvok* | 2017-10-21 00:14:48 | 0 0
Tank: Tohle je věc která by se ale měla posuzovat až po skončení trilogie, nikdo neví kdo vlastně je Ray. Jinak nevím že by tam někoho kosila světelným mečem, jedinej souboj byl s Kylem. Bojovat uměla, na začátku to ukázala, Kylo byl byl psychicky mimo a ještě k tomu vážně zraněnej. Takže zas tak nereálný mi to její vítězství nepřijde. Neříkám že E7 je naprosto dokonalý film, ale občas lidi hledají chyby tam kde zrovna nejsou, stejně jako že Rey umí lítat s Falconem atd...
?? | Fandíme filmu
?? | 2017-10-20 23:02:56 | 0 0
Ja by som rad videl v kine nieco za imperium nevyzeralo by to zle! https://m.youtube.com/watch?v=…
Fimi | Fandíme filmu
Fimi | 2017-10-20 22:59:14 | 0 0
Tank: víš co, nezbývá než souhlasit...mám to uplně stejné,
Tank. | Fandíme filmu
Tank. | 2017-10-20 22:55:22 | 0 0
Je zajimave jak nekdo hejtuje a nekdo zase vychvaluje. Ja po shlednuti filmu zhnusenejsi byt nemohl. Pro me jednak urazka Epizody IV, urazka fanousku a Lucase potazmo. Jako holka objevi silu a hned tam kosi lidi? A co jako vycvik? Proste ten film je hroznej mindfuck a za me proste odpad
Hentich | Fandíme filmu
Hentich | 2017-10-20 20:25:49 | 0 0
Ako napisal Cvok* .. Abrams musel značku naštartovat na dalšie desatročie a stavit to na istotu + to zmodernizovat bolo najrozumnejšie a film bol krasne natočeny, predstavil charaktery ktore si vsetci oblubili a oživil Star Wars znacku.. nasledne Rogue One už si mohli dovolit trošku zaexperimentovat a predstavit niečo nove. Čo bude dalej to uvidime.
Cvok* | Fandíme filmu
Cvok* | 2017-10-20 19:38:06 | 0 0
Těším se, jak na E8 tak i E9. Podle mě JJ měl hodně složitou pozici, měl natočit nový start pro značku za kterou Disney vysolil 4 miliardy dolarů. Je hezký jak každý mluví o tom, že měl být originálnější atd. ale chtěl bych je vidět na jeho místě. Jsem rád, že to zvládnul. Ještě teď si vzpomínám na tu atmosféru při půlnočce, jak všichni v sále si užívali film a nakonci tleskali. :)
Martin | Fandíme filmu
Martin | 2017-10-20 19:06:56 | 0 0
Ten Kylo Ren už je na tom hodně špatně,když nedokáže dostat 3 civilisty :-).
pbd | Fandíme filmu
pbd | 2017-10-20 18:54:41 | 0 0
Jen aby neměl tu potřebu proto, že nic nového nepřináší ani VIII. Trošku mi to tak vyznívá teda.

Přidat nový komentář

Pro psaní komentářů, se přihlašte.

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest