Komentáře 28

Fimi | Fandíme filmu
Fimi | 2017-06-11 22:28:53 | 0 0
Smash: díky za názor, je to zajímavá úvaha a děkuji za recenzi, jsem rád že i tobě se to nelíbilo a že nejsi zaujatej fans jako někteří tady u jiných konkurenčních studií...takže na film máme stejný názor se dá říct, s tím že já jdu s hodnocením ještě hlouběji
Smash! | Fandíme filmu
Smash! | 2017-06-10 15:49:59 | 0 0
Fimi - Ptáte se, kde bylo přímo řečeno, že to město byla kolonie a ne domovská planeta? V podstatě si ale odpovídáte vy sám, pokud zde totiž šlo o jedno město, nemohlo jít přeci o celou jejich civilizaci. Navíc, odkud se vlastně vzala celá ta představa toho, že musí jít nutně o jejich domovskou planetu? Znovu připomínám, že Dr. Shaw chtěla letět na místo odkud se Inženýři vraceli, a to mohlo být kdekoliv ve vesmíru na kterékoliv planetě nebo měsíci, daleko od jejich přímé, domovské planety.

Ptáte se také, jestli podle barvy očí, oblečení a jejich výšky lze usuzovat, že tyto bytosti nebyli inženýři? Ano v podstatě ano, v předchozím Prometheovi nám byli Inženýři představeni zcela jinak, přičemž už v Prometheovi šlo o jejich základnu postavenou na povrchu měsíce. Pokud tedy mohou stavět své základny na měsících, pokud dokáží vytvořit jiný organický život na inteligentní úrovni. . poté zřejmě dokážou zakládat i kolonie jiných bytostí na mnoha dalších planetách.

Je nutné si uvědomit, že počáteční scéna v Prometheovi nemusí přímo zodpovídat za stvoření lidské rasy, Inženýr který se v této scéně obětoval mohl započít právě takový život, který jsme viděli v Covenantovi. Když se zamyslíte nad faktem, že samotná Země jakožto naše planeta je v Prometheovi konkrétně představena jako Země teprve až po této následné scéně. . může to jednoduše znamenat, že Inženýr na začátku Promethea nevytvořil přímo lidskou rasu, nýbrž jen jednu z mnoha dalších ras které mají jako civilizace na svědomí. Země je v Prometheovi přímo představena teprve až v momentě kdy Dr. Shaw odhaluje spolu s Charliem starobylé nástěnné malby uvnitř jeskyně.

Ptáte se, kde je přímo řečeno, že to byla rasa vytvořená Inženýry? Částečně jsem na tuto otázku odpověděl v předchozím odstavci. Nicméně přímá odpověď zní, nikde.
Jak již sám vidíte. . chápání tohoto universa se víceméně neobejde bez odhadu a dedukce, pravda. Určité věci si zkrátka musíte uvědomit sám, není na tom nic těžkého. Pokud si dokážu i já spočítat, že 1+1=2 poté by toho měl být schopen takřka každý, každý kdo u filmu dává pozor.

Ptáte se, co když to nebylo jediné město na té planetě? Zajímavá otázka, vzhledem ke všem předpokladům to nejspíše bylo jediné město na planetě, pokud by se na této planetě nacházelo více takových měst i jejich obyvatel, poté by David nepotřeboval tuto planetu později opustit.
Přičemž, pokud by skutečně na této planetě existovalo více podobných měst, znamenalo by to, že by David nesetrvával jen na jednom místě této planety.

To jak píšete, že v prvním Vetřelci se vám pozdával Inženýr usmrcený v křesle o mnoho větší než Inženýři z Promethea, to je jen důkazem toho, že v dřívějších dobách Ridley Scott ještě neměl představu o tom co bude v budoucnu dělat.
Celá ta prvotní myšlenka tkvěla v tom, že bytost sedící v onom křesle měla být původně bytostí, která je spíše zvířecího charakteru, nemělo jít o humanoida skrytého uvnitř biologického obleku, nýbrž o obřího mimozemšťana s chobotem. . ano, čtete správně.
Fanoušci původně tuto bytost nazývali "Space Jockey" teprve s příchodem Ridleyho současné mytologie se o nich však začalo hovořit jako o Inženýrech. A proč byl tehdejší Inženýr vetší? Protože tehdy si Ridley ještě nepředstavoval, že uvnitř tohoto "obleku" se nachází další humanoid. Velikost tohoto obleku se tedy upravila tak, aby bylo možné ve filmu obsadit herce, kteří tyto humanoidy mohou skutečně hrát. V opačném případě by musel být totiž zhotoven obří, téměř 5 metrů vysoký, zvířecí mimozemšťan, který by byl se vší pravděpodobností vytvořen pouze za pomocí digitálních efektů.

Jaké dojmy ve mě Covenant zanechal? Jak se mi film líbil? K tomu bych potřeboval dalších několik stran textu, ale pokusím se to zkrátit.
Jen horko těžko se smiřuji s některými konkrétními filmovými aspekty. Musím přiznat, že po shlédnutí filmu v kině mě neuvěřitelně rozbolela hlava, takový pocit jsem snad nikdy v životě dosud nezažil. Covenant má perfektní audio-vizuální provedení, krásné lokace a dobrou kameru, na druhou stranu jsem ale lehce zklamán provedením efektů, které na můj vkus v tomto případě byli až příliš digitální. S tímto faktem se dokáži smířit, jde o moje osobní preference. . daleko více bych upřednostňoval praktické efekty, ale budiž.
Už na začátku filmu v úvodní scéně s Davidem, mi začalo být jasné. . že film se bude možná až příliš soustředit na Davida jakožto Androida. Herecký výkon Michaela Fassbendera je absolutně špičkový. Myslím si, že zbývající herci v tomto filmu odvedli kus solidní práce. Danny McBride mě velice překvapil, konec konců jsem se na něj i poměrně těšil. Mezi dalšími herci se mi velice líbil Demián Bichir. . o něm budu hovořit i později. Katherine Waterston se mi také líbila, svoji roli zahrála velmi slušně. Nebudu ji v žádném případě porovnávat se Sigourney Weaver.
Mrzí mě, celá zápletka okolo těchto dvojic, tedy párů nebyla dotažena k dokonalosti. Z filmu není přímo patrné kdo ke komu patří, která žena je kterého může a pod. To je velká škoda, přitom jde o zajímavý nápad, bohužel špatně prezentovaný.
Většina smrtí nebyla až tak velkým překvapením, kdyby jednotlivé scény neukazovali Vetřelce který se plíží někoho zabít, výsledná smrt některých postav by byla daleko surovější. I to bych ale dokázal překousnout. Chování některých postav ve filmu jsem považoval za unáhlené a zmatené, leccos z toho bych si dokázal odůvodnit, ve stresu a strachu se každý z nás může chovat nevyzpytatelně. . postavy ve filmu nemohli vědět, že z těl jejich přátel se mohou vylíhnout tito Vetřelci, tento fakt jsem si musel neustále připomínat.
Ve scéně na obilném poli, kde z jednoho člena výpravy vyleze Neomorph skrze ústa jsem si říkal "už je mrtvej, kašlete na něj a raději dávejte pozor na to co se z něho právě vyklubalo, a hlavně nečumte a střílejte na to" opět jsem si ale neustále připomínal, že ti lidé zkrátka nevědí to co my, a nečekají že z jejich členů během chvíle cosi vyleze. I to bych dokázal překousnout. Musím říct, že Neomorphové se mi opravdu líbili, snad možná i víc než pozdější Protomorphové ke konci filmu. První polovina filmu mě přišla daleko povedenější než druhá polovina. Způsob nového porodu Vetřelce skrze záda mě fascinoval i děsil zároveň, byla to jedna z mála věcí ve filmu která mi přišla velice brutální, a bohužel jen zde jsem místy pociťoval strach a úzkost. Avšak oprávněně. Líbilo se mi, že ve filmu bylo více žen, snad nejvíce žen ze všech těchto Vetřelčích filmů vůbec, to mě opravdu dělalo radost.
Sekvence s Davidem i Walterem jsou hluboce intelektuálně laděné, je v nich spousta poezie i nepochopeného potenciálu, obávám se, že to ale mnoho lidí spíše odrazuje. . já tyto sekvence považuji za vynikající, protože vidíme vůbec poprvé dva Androidy kteří spolu komunikují zároveň, to je unikátní. Mrzí mě, jakým stylem byla provedena scéna kde David s Walterem zápasí, střih konce tohoto boje měl bít proveden tak, aby diváka zmátl daleko více.
Ke konci filmu jsem sice stále nevěděl zda-li je David za Waltera jen převlečený, nicméně tušil jsem, že jde o Davida. . a to vše jen kvůli tomu nepovedenému střihu, kde kamera ukáže nůž ležící na podlaze. Můj největší, zásadní problém s tímto filmem je smrt Demiána Bichira, facehugger kterého měl na tváři přichyceného asi 12 vteřin do něj i přes takto krátkou dobu dokázal naklást zárodek Vetřelce, když se této postavě přesto podařilo Facehuggera z tváře odstranit, považoval jsem to za unikátní záležitost. . no, po pravdě, komu se kdy ve Vetřelci podařilo odstranit facehuggera z tváře, kdo měl takové štěstí? Někteří z vás jistě vědí, že ve Vetřelci Vzkříšení se toto povedlo taktéž Ellen Ripleyové ve scéně se zatopenými místnostmi. Když se tedy později z této postavy vylíhl další Vetřelec. . a to rovnou na palubě Covenantu, cítil jsem se hrozně, zklamalo mě to. A po pravdě je to asi můj největší problém v tomto filmu, doslova bych brečel i plakal zároveň z toho jak mě tato skutečnost nesmírně zklamala i urazila zároveň. Bylo by daleko originálnější kdyby z Lopa vylezl spíše Neomorph skrze spóry které by případně vdechl. Absence Dr. Shaw mě také zklamala, i když jsem již dříve věděl, že její přítomnost ve filmu bude jen malá, nepočítal jsem s tím, že ji neuvidím vůbec. Jak říkám, s mnoha aspekty se ještě teď smiřuji. . není to špatný film, jen mi přijde že druhá polovina filmu je zbytečně uspěchaná a nedoladěná. Ve filmu už teď chybí 20 minut vystřižených záběrů, Čínská verze tohoto filmu navíc pro své promítání vystřihla dalších 6 minut záběrů. . těžko říct jak konzistentní by film s těmito chybějícími scénami mohl být. Chybí zde například scéna ve které měl Neomorph bojovat s Protomorphem, přičemž černý Protomorph měl Neomorpha zabít, to mělo ukazovat určitou rivalitu mezi těmito Vetřelci, boj o kořist a podobně. Nedokážu pochopit, proč film s názvem Alien tyto scény potřeboval vystřihnout. . to snad opravdu nikdy nepochopím.
Závěr filmu mě velice překvapil, hned poprvé jak se ve filmu zmínila skutečnost, že na palubě Covenantu je také několik stovek embryonálních lidských zárodků. . mě napadlo o co by tak David vlastně mohl mít zájem.
Ten konec je opravdu otevřený a bez dalšího filmu na to navazující je celá série opravdu pohřbena, ne však ale kvůli provedení filmu, jako spíše ze strachu o to zda-li nějaké pokračování vůbec kdy vznikne. Pokud se Ridleymu podaří natočit ještě jeden film který věci propojí a uzavře zároveň, budu spokojen, bohužel se ale obávám, že jeho původní představa byla natolik složitá, že jeden další film přesto stačit nebude, a to už jen vzhledem k tomu kolik věcí lidé už teď nechápou, nebo si neumí sami vysvětlit.

Mé hodnocení Covenanta je 5/10 a to ještě s odřenýma ušima a přimhouřenýma očima, nebýt nostalgie a fanouškovství, dal bych tomuto filmu výrazně nižší hodnocení. Rozhodně to však není tak špatný film, jak většina říká. Pokud bude film na DVD i Blue-Ray verzích v prodloužené edici s vystřiženými scénami, budu jen rád a filmu to prospěje.
Háno | Fandíme filmu
Háno | 2017-06-10 14:54:57 | 0 0
Smashi nestavím Scotta do pozice poloboha. Samozřejmě že rozhoduje Fox. Tím že Scott zabil vetřelce 5 mám na mysli že u Foxů se musel k tomu nějak vyjádřit, když měl být producent a kdyby to bylo kladně, určitě by do toho šli. Opakuji proč by nesouhlasili se svoji miliardovou značkou. Neprotiřečím si. Přečti si pořádně co jsem Ti před tou tvojí epopejí napsal.
Háno | Fandíme filmu
Háno | 2017-06-10 14:44:08 | 0 0
Háno | Fandíme filmu
Háno | 2017-06-10 12:28:42 | 0 0
Smashi když jsem psal že mi vysvětlíš proč je nový Alien nejlepší na světě, tak to bylo myšleno s nadsázkou. Proto tam je smajlík. A měl jsem tím na mysli přesně to co jsi tady předvedl za epopej. Nezklamal jsi a potvrdil jsi má slova. Jako ale urážet mě ovcema a že jsem naivní to už je trochu za hranou. Takhle ne chlapče. Že ty na tudle problamatiku koukáš přes růžové brýle a přes všechna vyjádření, članky, apod. si přesto meleš tu svou je tvůj boj, který nestaví mě do pozice ovce, ale tebe do pozice ignoranta. Evidentně jsi ten typ člověka co má prostě pravdu i když má před sebou fakta, která tvrdí opak. Viz Rydleyho slova, vyjádření Foxů o zrušení Vetřelce 5, starší články zde, kolik práce si s tím dal Blomkamp a tak dále. Ano opravdu jsi asi jediný kdo to nevidí. Koukni se na názory a články na jiných webech.
Mám kamaráda scénaristu, takže jsem celkem v obraze. Jak sem psal u AVP 2 to je opravdu super sračka a dokážu si představit, jak se stalo že to natočili. Ať se to zdá jakkoli složité pro lajka(tím nechci tvrdit že jsem znalec, ale umím číst, dát si všech pět dohromady a ledacos jsem slyšel z vyprávění), tak schválit nějaký projekt mnohdy není tak náročné a aby se tak stalo scénář absolutně tou dobou(schvalování projetku investorem-studiem) nemusí být vůbec hotov. Tak to je. Když chce nějaký investor například postavit budovu, odklepne projekt že v daném místě bude stát třeba administrativní centru a jak bude vypadat řeší posléze.
Tvé tvrzení, že měl Blomkamp jen pár obrázků..to myslíš vážně?
Ta tvá etuda je fajn, ale jsou to jen doměnky které si vydedukoval na zákledě znalostí Vetřelčího univerza a toho jsi evidentně znalec, ale co se děje za oponou tomu nerozumíš, nebo nechceš rozumět. A když se Ti to někdo snaží vysvětlit s předloženými důkazy, a už se mi to celé fakt nechce opakovat, tak ho nazveš naivní ovcí. Tak buď jsi ignorant, který musí mít vždycky pravdu, nebo debil, který to fakt nevidí.
Fimi | Fandíme filmu
Fimi | 2017-06-10 11:50:12 | 0 0
Danielll,Smash: jako teorie že albíni cestují po planetách a snaží se vytvořit novou lidskou rasu a až my jsme se povedly je skvělá a líbí se mi....ale i tak mi přijde hrozně uspěchané dělat závěry na základě pár krátkých scén...to město co jsme viděli bylo moc architektonicky pěkné takže klidně mohlo být těch ablínů z Promethea, ta civilizace, nebo kolonie pro některé, tam byla jen na pár sekund možná minut a z toho jste usoudili že to nebyli stvořitelé ale jen nějaký nepovedený pokus pralidí? existují nějaké další podklady (komiksy, hry, knihy, krátká videa) nebo se vše usuzuje na základě Covenantu? a co se týče toho obilí, možná máte pravdu a možná to vypěstovala Shawová aby měla co do huby a možná David a možná ti albíni, kdo ví, vlastně to neví nikdo můžeme jen odhadovat......já jen doufám že studio i přes ten malý výdělek povolí závěrečný díl který doufám vše vysvětlí...vetřelčí mytologie a tajemno je pryč ale snad s těma albínama to dotáhne do konce...doufám že příští posádka nebo skupina komparzu určená na porážku bude alespon trochu inteligentnější než ti v Covenantu.....
Kapitán Mexiko | Fandíme filmu
Kapitán Mexiko | 2017-06-10 11:15:57 | 0 0
http://www.moviezone.cz/clanek… /> Tenhle článek od konkurence sepsal Vetřelčí fanda, který si aspoň nebojí přiiznat, že Covenant byl sračka a na jeho obranu nesepisuje teorie ála ''sovy nejsou, čím se zdají být''… A taky ten článek doporučuju všem ke čtení, je mnohem lepší než celá pětka. Btw Smashi, četl jsi Spaithsův nikdy nerealizovaný scénář Alien: Engineers a co na něj říkáš??
Kapitán Mexiko | Fandíme filmu
Kapitán Mexiko | 2017-06-10 11:01:52 | 0 0
Tak jsem se konečně podíval na toho Covenanta a podle mě je to totální sračka. Jako film z vetřelčího univerza je to čirý výsměch a mě jako diváka až uráží, víc se rozepisovat radši nebudu a jen dodám, že film hodnotím 2/10... Po promítání jsem ovšem s kamarádem vyrazil do laciné a zaplivané nálevny, abych lahodným chmelovým mokem spláchl tu hořkou covenantí pachuť. No a jak už to tak bývá, s přibývajícím počtem půllitrů se řeč stočila i na posledního vetřelce a také k nejrůznějším bizarním teorií, co že ten film měl znamenat. Já bych tedy Covenant označil za velice sofistikovanou černohumornou komedii o nástrahách trampingu a za toto promyšlené dílo, u něhož většina neprohlédl geniální Ridleyho režisérský záměr, (možná až na Smashe, ovšem to by mi někdo musel v jedné krátké větě stručně shrnout, o co se ve svém mnohostránkovém elaborátu vlastně snaží, protože todle fakt číst nebudu…) tedy nakonec zvedám hodnocení na 9/10!
Danielll | Fandíme filmu
Danielll | 2017-06-10 10:11:00 | 0 0
Jinak moc se mi nechtělo psát, ale opravdu si některý položte otázku, zda ona planeta by mohla bejt považovaná za planetu odkuď stvořitelé pocházejí.Zamyslete se a přídete na to, že je to naprostá blbost.Uvědomujete si vůbec na jakém technologickém pokroku oni bytosti jenž mají za následek tvoření světu a civilizací, vůbec jsou? Už přece v Prometheovy nám byl ukázan ovládaci panel vesmírne lodi z ovládaním tak dumyslním, plus mapa vesmíru a již s toho se dá usoudit, že planeta stvořitelů bude přešpikovaná modernou archytektůrou, plnou unikátných staveb, a vesmírných plavidel.Jednoduše město jenž při pohledu vyráži dych.Navíc možná špekulace je, že ona planeta, jenž Covenant navštívil, může nějak souviset s pokusem o vytvoření lidské rasy.Už přece jeden z členů z expedice jenž si prohlíži jeden z klásku, ho popisuje jako něco co se pěstuje na zemi a i chutovo mu ten produkt připomína.Navíc je si třeba uvědomit, že již lidé v Prometheovy si pokládají otázku stvoření sebe samých. Je zde teda velká pravděpodobnost, že jiné planety byly stvořitelmy navštevovány s pokusmi o vytvoření současné lidské rasy, přitom tvořili bytosti jenž se lidem podobají ale scela nimi nejsou.Znamenalo by to teda jedno a to, že než byl obraz daného lidstva takej jakej ho dnes známe, bylo na jiních planetách po vesmíru Stvořitelmy, chceteli Inženýřmy tvořené podmínky pro život a současnů lidskou DNA strukturu.Čili s toho usoudit, že lidé nebyly stvořeni na jednom současnem bodě ve vesmíru, čiže na zemi, ale, že jich předci byly roztroušeni po obří ploše ve vesmíru.
Danielll | Fandíme filmu
Danielll | 2017-06-10 09:09:36 | 0 0
Smash! Přečetl jsem si celej váš příspěvek a musím říct, klobouk dolu.Co se tíče úvahy, že opravdu ona planeta na které přistála expedice Covenant, nemá nic společné s domovskou planetou Inženýřů, plně souhlasím.
m.abrams | Fandíme filmu
m.abrams | 2017-06-10 08:21:02 | 0 0
Fimi: Na odpověď si budeme muset možná chvilku počkat. Tyhle ničím nepodložené spekulace, tady Smash sepisoval asi celou noc, tak se bude muset nejdříve dospat.
Tak se tady mějte, povinnosti volaj, ale jsem zvědavej, co si tady večer přečtu.
Fimi | Fandíme filmu
Fimi | 2017-06-10 07:35:11 | 0 0
Smash:
1.kde bylo přímo řečeno že to město byla kolonie a ne domovská planeta? - z toho že chtěli letět tam odkud přišli oni? nebo kde se to přímo říká? nebo je to jen odhad a nějaká forma dedukce?
2. podle barvy očí a oblečení a výšky lze usuzovat že ty bytosti nebyli inženýři? i lidi mají různou barvu očí...kde je přímo řečeno že to byla rasa vytvořená Inženýry? další forma odhadu a dedukce?


Co když to nebylo jediné město na té planetě?

nicméně jste to krásně popsal to je moc hezký a nevim jestli to vůbec někdo bude číst, kromě mě, ale ted se zeptám na dojmy? jak se to líbilo? protože o tom tu nepadlo jediné slovo....mimochodem nedávno jsem koukal na Vetřelce a tam když našli Inženýra na tom křesle tak byl mnohem mnohem větší a obrovitější než ti v Prometheovi....žeby chyba filmu? nebo to nebyl inženýr, nebo nám to možná řeknete vy
Smash! | Fandíme filmu
Smash! | 2017-06-10 04:34:35 | 0 0
Carnage - Těžko říct, jestli si vůbec ještě v tuto chvíli pamatujete o co v předchozím Prometheovi vlastně šlo, to je totiž zásadní. Podle toho co píšete. . ve filmu není dle vašeho názoru dostatečně vysvětlena řada věcí, ano s tím skutečně také souhlasím, pravda. . nicméně to vás ještě nenutí k tomu, dělat ze sebe dobrovolně slepého nemyslíte?

Píšete, že David nemusil způsobit genocidu Inženýrů a nemusel vytvořit Vetřelce. . že to tak může být i nemusí, a že právě kvůli tomu Ridley Scott poškodil Vetřelce jako sérii. No, je hezké vidět, že teprve až potom co jste si přečetl můj komentář se letmo dostáváte tam kam máte, nicméně stále jste se tam nedostal a proto tápete. Tak já vám rád pomohu, a vy si dobře zapamatujte o čem zde píši, protože jste k tomu měl celý jeden film a to vám evidentně přesto nestačilo. Vezměte si, že vše o čem vám zde budu psát jsou čistě mé vlastní postřehy, které jsem pochytil z filmu jako takového, a to jsem jej viděl jen jednou. Kdybych o Vetřelce neměl takový zájem jako mám, přikláněl bych se k mnoha věcem jiným stylem, a také bych kritizoval úplně jiné filmové aspekty. Tak jako vám zde budu popisovat některé nepochopené prvky, tak bych také mile rád stejně tak dlouhým textovým projevem sepsal kritiku o tomto filmu, bohužel tu radost některým z vás ale neudělám, protože kdybych to udělal, ukázalo by se zde kdo je opravdový kritik, a kdo je jen "hater".

V předchozím Prometheovi jste mohl vidět scénu s místností kde se nacházela obří skulptura Inženýrské hlavy, byla to ta místnost kde se nacházeli nádoby s černou látkou. . když se Dr. Holloway nebo Charlie chcete-li dostal do zadní části této místnosti, namířil svojí svítilnou na zvláštní klenutou rytinu, ta vyobrazovala jednoho Vetřelce v póze připomínající ukřižování. Na bočních stranách této nástěnné rytiny byli zobrazeni Facehuggeri přichytávající se k ležícím Inženýrům. Celá tato nástěnná rytina zobrazovala historii Inženýrů s experimentováním pomocí této černé látky. Ve zkratce. . mělo by vám být zřejmé, že když posádka Promethea objevila ve vesmíru více jak 2000 let starý mimozemský komplex, David tím pádem s prvotním stvořením Vetřelce prostě a jednoduše nemůže mít vůbec nic společného. Nebo si snad myslíte, že David cestoval zpět v čase a ještě stihl ve volných chvílích vytesat do zdi formy Vetřelců které nikdy neviděl?
To těžko, Inženýři vytvořili různé formy vetřelců a to pomocí černé látky a jiného organického života, na té rytině je buď vyobrazený Neomorph nebo Deacon. Po bokách vidíte dva Facehuggery, kteří se přichytávají ke tvářím Inženýrů, a nad hlavou ukřižované pózy Vetřelce zase vidíte symbolické zobrazení podobného hřebenu, který má rovněž i sama Vetřelčí královna. To vše indikuje, že Inženýři měli s Vetřelci bohaté zkušenosti již z minulosti, a protože nevlastní žádné konvenční zbraně. . můžeme usuzovat, že jejich biologické zbraně jsou právě formy těchto nestvůr. To, že David v Covenantovi vytvořil své vlastní Vetřelce ještě neznamená, že je odpovědný za jejich přímou existenci. On pouze znovu vytvořil něco, co již dříve existovalo. . tak či tak, rozhodně není jejich přímým stvořitelem. Nebýt černé látky, nebyl by ničeho z toho schopen, nebýt bytostí a zvířat v kolonii kterou zničil, neměl by ani biologický materiál na kterém by mohl experimentovat.

Zničil David Inženýry? Ne, to v žádném případě. . zaprvé, nešlo o žádné Inženýry, ale o jakousi další rasu kterou Inženýři pouze vytvořili, stejně jako nás dříve v minulosti.
Za druhé, celá ta kolonie na planetě kterou David zničil nebyla ani zdaleka tak civilizací jako spíše pouhou kolonií, jak zde již vícekrát opakuji.
Za třetí, Dr. Shaw řekla Davidovi na konci Promethea, že chce letět tam odkud oni přiletěli, o jejich domovské planetě nepadlo jediné slovo. Lidé mylně považují místo kam Dr. Shaw s Davidem přiletěla za domovskou planetu Inženýrů.
Tento zmatek pravděpodobně způsobila opětovná změna názvu samotného filmu, kde několikrát figurovalo také slovo Paradise, neboli Ráj. Navíc v jedné z vystřižených scén z Promethea Dr. Shaw skutečně Davidovi říkala, že chce letět na Paradise, tato scéna i s tímto slovem konkrétně byla však později vystřižena, protože Dr. Shaw logicky nemohla znát název čehokoliv co by se bit jen přibližovalo domovské planetě této rasy. Nemohla znát tento název, a také nemohla vědět kde se taková planeta nalézá. . proto ve finální verzi filmu Davidovi řekla, že chce letět tam odkud oni přiletěli. . můžeme to chápat tak, že vystopovat směr zpátečního letu těchto Inženýrských lodí je technicky možné. Planeta na kterou společně přiletěli se pro posádku pozdějšího Covenantu zdá být nedotčená. . drtivá většina povrchu této planety je neosídlená, na celé planetě je jen jedno jediné město, nic víc. To nám říká, že Inženýři na této planetě započali život, jeden z mnoha životů. . které na jiných planetách ve vesmíru pravděpodobně jako rasa obecně vytváří, konec konců proto jsou to stvořitelé nebo ne? Bytosti které David zahubil se Inženýrům ani zdaleka nepodobali, ano holé hlavy byli sice patrné, oproti Inženýrům však měli klasické lidské oči, neměli ty typické černé oči, které jsme viděli v Prometheovi, nebyli také tak vysocí, měli oblečení ušité z látky, byli mezi nimi i ženy, a vůbec daleko více se podobali lidem. Inženýři na této planetě vytvořili nový humanoidní život. . a až poté odletěli na měsíc který nám představil Prometheus. Dr. Shaw se tedy dostala na místo jejich předchozího konání, ne na jejich domovskou planetu.
Navíc, dokážete si představit, že by tak malá kolonie skýtající jen jedno město vůbec dokázala vytvořit desítky těchto vesmírných lodí, kterými Inženýři poté létají, i včetně toho obrovského talíře který jsme viděli na začátku Promethea? K tomu by bylo logicky zapotřebí více než jedno město s obytnými budovami a citadelou uprostřed, nemyslíte? Nemluvě o zdrojích pro výrobu a podobně. Navíc ty bytosti se snažili přilétající loď s Davidem na palubě přátelsky uvítat, na jejich oblém náměstí se v zemi otevíral prostor pro přistávací plochu podobnou té z Promethea, odkud Inženýrská loď naopak vzlétala. David však s touto lodí přesto nepřistál, ale naopak se magneticky napojil k jiné, větší mateřské lodi, připomínající svým tvarem škorpioní ocas. Po napojení k této lodi se spustil náklad nádob s černou látkou, která byla z lodi shozena a tak došlo k totálnímu vyhlazení tamního obyvatelstva této kolonie.

Za povšimnutí stojí i způsob seřazení samotných nádob, ještě dříve než se uvolní a padají k zemi, můžete vidět jak se opět magneticky přesouvají jedna po druhé po stranách, aby se společně připravili k synchronnímu shození. Vidíte jak se uvolňují jedna po druhé a bez jakéhokoliv mechanického nebo jiného přichycení se postupně přesouvají po stranách stěn. Jde o specifickou magnetickou technologii, která ve filmu skutečně nebyla nijak blíže popsána, o tomto psal dříve pouze zahraniční časopis Empire, ten se zmiňoval, že Inženýři objevili tuto formu magnetické technologie. Jinak co se této mateřské, škorpioní lodě týče. . ta z filmu později nevysvětlitelně zmizela a poté jsme ji již více neviděli, stejně tak Davidova loď která ztroskotala v horách mezi lesy, nevíme co se zde událo.
Proč píši mateřská škorpioní loď? Protože kreslené koncepty této lodě ji skutečně prezentují jako "Mother Ship" tedy mateřskou loď.
Domnívám se, že tato škorpioní loď zůstala na planetě těchto bytostí jen jako jejich jediný obraný mechanismus, který jim byl původními Inženýry ponechán, zřejmě k jejich obraně do doby než se vyvinou a osamostatní. A protože tato mateřská loď do poslední chvíle nevěděla kdo a s jakými úmysly ovládá přilétající (Davidovu) loď, nestihla zakročit včas. Mezi fanoušky se spekuluje mezi tím, jestli právě tato škorpioní loď nějakým způsobem nesestřelila Davidovu loď k zemi, a poté odletěla. Nevíme zda-li na palubě této škorpioní lodi byli další Inženýři, a pokud ano. . tak jestli byli v cryospánku nebo byli aktivní, to zkrátka nevíme. Každopádně vzhledem k tomu, že dále ve filmu tato loď není již vidět, se můžeme domnívat, že Inženýři ovládající tuto loď z této planety jednoduše odletěli pryč. David poté vylezl ven z tohoto vraku a na povrchu této planety trávil 10 let experimentováním s tamní flórou a pozůstatky živočišné říše, která již pomalu vymírala na následky černé tekutiny. To co dělala Dr. Shaw po zbytek tohoto času je záhadou, určitý čas s jistotou trávila s Davidem, nic bližšího než tuto představu ale nemáme. Jakmile David využil veškerý dostupný, genetický materiál na této planetě, spočítal si, že k dalšímu experimentování potřebuje více organického materiálu. . to a nebo možnost tuto planetu opustit, přičemž na konec se ukáže, že se mu skutečně poštěstí oboje, dostane se jak k novému materiálu. . tak pryč z této planety.
Smash! | Fandíme filmu
Smash! | 2017-06-10 01:53:17 | 0 0
Hidden - Kdo jsem já? Slušný člověk na rozdíl od vás, a kdo jste vy?
Za žádného znalce se nepovažuji, ale fanoušek rozhodně jsem, a také si dovoluji tvrdit, že věcem okolo této filmové série plně rozumím, třeba mě za to ukřižujte jestli vám to udělá dobře.

Nikde jsem zde netvrdil, že jako jediný tomuto tématu rozumím, a už vůbec jsem zde netvrdil, že ti kteří tomu nerozumí jsou jak vy sám píšete. . debilové.
Ostatně, to jak čemu kdo rozumí je na každém z vás nemyslíte? Pokud se tedy někdo sám dobrovolně staví do role měně chápajícího, co já s tím asi tak mohu dělat? Já rád poskytnu upřesňující informace komukoliv kdo o ně má zájem, nechápu ale proč se ti kteří tento zájem nemají chovají takto podrážděně, podobně podrážděně jako vy sám, to mě opravdu uniká.
Učitelka která mě na základní škole vyučovala, byla také daleko informovanější než já, a přesto jsem si oproti ní nepřipadal jako debil. Škoda že tuto vlastnost připadat si jako debil jsem si dodnes neosvojil, pravděpodobně by mi to ulehčilo pochopení některých názorů v mnoha diskuzích.

Rozhodně se nehodlám přiznávat k tomu, že Alien Covenant je nejslabší film z celé této ságy, a už vůbec se nehodlám přiznávat k tomu, že jde o film ve kterém není nic co by stálo za pozornost. Upřímně, to že by v tomto filmu opravdu vůbec nic nestálo za pozornost. . to je tedy názor sám o sobě, a to o vás leccos vypovídá.

Nesouhlasím, Alien Covenant pro mne opravdu není jako Jíříkovo vidění. . ostatně, jen mnoho věcí je. A ano, neříkám že Ridleyho plán je zrovna brutálně propracovaný, tak jak to definujete vy. . ale myslím si, že rozhodně nějaký plán má, a o tom jak moc propracovaný je či není, v tuto chvíli zkrátka nelze hovořit.
Smash! | Fandíme filmu
Smash! | 2017-06-10 01:14:04 | 0 0
Háno - Oats Studious vypadá jako nadějný projekt, nicméně jako nadějné v dnešní době dokáže vypadat takřka cokoliv. A z pár nesouvislých záběrů si zatím na zadek sedat rozhodně nehodlám. I tak budu ale Blomkampovi držet palce ať mu alespoň tento projekt přinese kýžené ovoce.

Nechápu, proč bych vám měl konkrétně vysvětlovat, proč je nový Alien lepší než cokoliv na světě, to je přeci vaše definice, ne moje.
Píšete, že Scott zabil Vetřelce 5, vaše přesvědčení bych opravdu chtěl mít. Nikdo, stejně tak jako vy nebo já nemůže s absolutní jistotou tvrdit jaká je zde v tomto případě pravda. Když píšete, že já jako jediný tomuto nevěřím. . nevědomě se tak stavíte do role ovce, která si jen přivlastňuje obecný názor davového charakteru, a to pěkně prosím bez urážky. Já v tomto ohledu netvrdím téměř nic s jistotou. . na rozdíl od vás. Pouze jsem zde uveřejnil několik poznatků, které svědčí proti tomuto znění, tedy proti tomu, že Ridley sám o sobě Vetřelce 5 zrušil.

Dále píšete, že je úplně jedno jestli byl, nebo nebyl scénář a kolik si s tím dal Blomkamp práce. Nemyslím si, že zrovna na tomto nezáleží. . to jste opravdu tak naivní? K úspěšné produkci filmu snad vždy vede alespoň prvotní scénář, bez scénáře není vůbec možné na něčem stavět. A už vůbec nelze začít něco budovat na základě několika pouho-pouhých obrázků. . takže opravdu nezáleží na tom, jak byl Blomkampův projekt daleko? Chápu váš postoj, berete to zřejmě tak, že u předem zrušeného projektu není třeba se více dohadovat o případných detailech, to sice ano, jenomže právě na těchto detailech mohlo hodně záležet.

A že by stačilo jakékoliv Scottovo kladné vyjádření? Stačilo k čemu? K tomu aby Blomkamp zůstal u svého projektu? Netvrdil jste přeci náhodou, že poslední slovo zde má vždy Fox? Na jednu stranu děláte ze Scotta poloboha, který dokáže ovlivnit budoucí existenci dalších filmů, i když přiznáváte, že Fox je ten kdo zde rozhoduje. . a na druhou stranu by jste chtěl být svědkem toho, jak se Ridley sám zastane Blomkampa? Dle vás by se Ridley měl za Blomkampa přimluvit snad i přesto, že by studio nakonec tak či tak rozhodlo v jeho neúspěch. . takže víceméně jen čistě teoreticky. . on se Scott za Blomkampa opravdu mohl i přimluvit o čemž my dva nemůžeme mít ani ponětí že? Na tom ale nezáleží, protože dle vás je celá tato situace jen reakcí na pošlapání Scottova ega.
A to jak píšete, že ze Scottových slov je nezájem jasně zřetelný. . k tomu se snad ani nehodlám vyjadřovat, za tak zkušeného psychologa se totiž rozhodně nepovažuji.

Přidat nový komentář

Pro psaní komentářů, se přihlašte.

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest