Rogue One: První dojmy z tak trochu jiných Star Wars

Rogue One: První dojmy z tak trochu jiných Star Wars | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 13 obrázků
Gareth Edwards dostal staré známé stavební kostky, zahodil plánek a přeskládal je po svém. Je to povědomé, zároveň dost jiné, ale pořád to stojí za to.

Už od první chvíle je patrné, že Rogue One nabídne tak trochu jiný Star Wars zážitek. A nemluvím o tom, že chybí úvodní běžící text. Hned první scéna praští do očí tím, jak je točená sice v kulisách, na kterých je něco jednoznačně starwarsovského, ale zároveň jsou ty kulisy zabírané tak nějak střízlivěji, jako by tohle nebyl okázalý hrdinský epos z jedné daleké galaxie, ale spíš historické drama. Věcnější, s méně bombastickou hudbou, bez tajuplných rytířů Jedi. Ze síly je spíš spirituální záležitost, než že by její jednoznačné projevy byly na denním pořádku, a místo hrdinných reků bez bázně a hany jsou tu jen zničení pragmatici, kteří v boji proti Impériu dělají morálně hodně pochybná rozhodnutí.

Svět Star Wars je za ty roky tak propracovaný a hmatatelný, že nabídnout v něm úplně jinak podaný příběh nakonec není vůbec problém. Všechny ty mezihvězdné lodě, mimozemšťany a jejich futuristická města už berete jako samozřejmost, a tak není těžké okamžitě přijmout všechny sociálně-politické okolnosti, za kterých se Rogue One odehrává a ponořit se do vlastního děje. Ten se dá do pohybu hodně rychle a prakticky nikdy se nezastaví. Hrdinů není málo, a tak je všechny není čas poznat úplně důkladně, ale filmu se úspěšně daří načrtnout u všech alespoň něco, čeho se dá chytit. U Jyn Erso (Felicity Jones) funguje hledání jejího otce a motiv přerodu nihilisty v hrdinu, Chirrut Imwe reprezentuje mystickou stránku Síly a využívá bojových schopností Donnieho Yena. A takhle by se dalo pokračovat se všemi hrdiny.

Takže jakmile film společně s nimi zamíří do válečné vřavy, nekoukáte jen na hrůzy vesmírné války (protože tohle opravdu je válka, v řadě jejích aspektů), ale prožíváte je o to intenzivněji společně s hrdiny. Většina filmu je spíše dramatická, s občasnou erupcí akce nebo napětí, aby se v samém závěru film plně otevřel do několika desítek minut trvajícího akčního vyvrcholení. Ikonografie Star Wars celou tu cestu příjemně zpestřuje, jen občas by ta pomrknutí nemusela být tak okatá. Třeba se objeví nějaké cameo a hudba najednou úplně změní svůj ráz, jako by chtěla křičet - „Koukejte, děje se něco osudového!“ A s tím souvisí také to, že v tomhle případě si (na rozdíl od The Force Awakens) příběh podle mě příliš neužijí ti, kteří Hvězdné války dobře neznají. Ale zase...kolik takových lidí je ;-)

Zkrátka a dobře, Rogue One přináší velice dobrý mix známého a nového, který je napínavý, zábavný, avšak o dost vážnější než většina ostatních Star Wars filmů. Za sebe nemůžu snímek než doporučit, akorát za každou cenu vynechejte 3D! To zase jednou bylo ztmavení obrazu, že by jeden brečel.

Rogue One: A Star Wars Story pojednává o nesourodé skupině bojovníků z hnutí odporu, kteří se společně vypraví na nebezpečnou misi. Pokusí se ukrást plány Hvězdy smrti a přinést tak galaxii novou naději. V hlavních rolích hrají Felicity Jones, Diego Luna, Riz Ahmed, Ben Mendelsohn, Donnie Yen, Wen Jiang, Forest Whitaker, Mads Mikkelsen a Alan Tudyk. Režíruje Gareth Edwards. Premiéra filmu je naplánována na 15.12. 2016. 

Rogue One: A Star Wars Story

10.12.2016 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Galerie: 14

Rogue One: První dojmy z tak trochu jiných Star Wars | Fandíme filmu Rogue One: První dojmy z tak trochu jiných Star Wars | Fandíme filmu Rogue One: První dojmy z tak trochu jiných Star Wars | Fandíme filmu Rogue One: První dojmy z tak trochu jiných Star Wars | Fandíme filmu Rogue One: První dojmy z tak trochu jiných Star Wars | Fandíme filmu Rogue One: První dojmy z tak trochu jiných Star Wars | Fandíme filmu Rogue One: První dojmy z tak trochu jiných Star Wars | Fandíme filmu Rogue One: První dojmy z tak trochu jiných Star Wars | Fandíme filmu Rogue One: První dojmy z tak trochu jiných Star Wars | Fandíme filmu Rogue One: První dojmy z tak trochu jiných Star Wars | Fandíme filmu Rogue One: První dojmy z tak trochu jiných Star Wars | Fandíme filmu Rogue One: První dojmy z tak trochu jiných Star Wars | Fandíme filmu Rogue One: První dojmy z tak trochu jiných Star Wars | Fandíme filmu Rogue One: První dojmy z tak trochu jiných Star Wars | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest