Prometheus: Velké preview II

Prometheus: Velké preview II | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 24 obrázků
Noví vetřelci na pitevním stole, virální kampaň, další postavy, natáčecí lokace, sequel, fotky, příští trailer.

Pokud zatím o Prometheovi nic nevíte, přečtěte si naše Velké preview. Ostatní mohou směle pokračovat. Nový trailer uvidíme až 17. března (malá ochutnávka), a tak mezi nejzajímavější materiály z poslední doby patří virální video, ve kterém se Guy Pearce představil jako Peter Weyland - vědec, vizionář a milionář, který tak trochu trpí božským komplexem. Právě on vyšle do vzdáleného koutu vesmíru expedici, o které film pojednává.

 

Virální kampaň

Guy Pearce sice nedávno v rozhovoru prozradil, že se ve filmu objeví sotva na minutu, ale minuta to bude evidentně naprosto klíčová, vzhledem k tomu, že bez Petera Weylanda by expedice nikdy nevytáhla paty ze Země. Bližší představení Weyland Corporation je navíc skvělým prostředkem, jak zabavit informací chtivé fanoušky. Fox otevřel fiktivní stránku www.weylandindustries.com, na které zájemce seznamuje s podrobnostmi o životě Petera Weylanda a jeho mocné korporace. Už teď je z webu patrné, že se společnost zaobírá výrobou androidů nebo terraformováním planet, takže jak se stránky budou rozrůstat, můžeme se těšit na poměrně šťavnaté informace, které Prometheovi pěkně dokreslí pozadí. Pokud vám je jméno Weyland povědomé, tak si vzpomeňte na Vetřelce, ve kterých ta samá společnost často také byla hybatelem věcí. (Tenkrát jako sdružení Weyland-Yutani).

Kromě videa s Guyem Pearcem a základní biografie fiktivní společnosti dala virální kampaň fanouškům ještě také zbrusu nový obrázek z filmu, na kterém si pozemský kosmonaut (Charlize Theron?) v jedné z mimozemských komnat prohlíží podrobnou mapu nějakého planetárního systému, nebo snad celého vesmíru. Místnost vypadá hodně podobně, jako ta, ve které v prvním teaser traileru ze země vyjíždí známé Space Jockeyské křeslo. A co je ta věc v popředí? Nějaké obrovské vajíčko?

Potom už z virálních stránek máme jenom fotku zvláštního bříška prstu, na kterém je vybroušené logo společnosti Weyland. Spekuluje o tom, zda se nejedná o prst androida. Na další materiály si budeme muset počkat, a tak pouze doplním, že fiktivní video s Peterem Weylandem pochází z TED konference, což je skutečná událost, na které nejrůznější vizionáři přednášejí před svými kolegy o inovativních tématech z oblasti vědy a kultury. Naše čtenáře by mohla zajímat minimálně výborná řeč, kterou na konferenci před lety přednesl režisér Star Treku J.J. Abrams, na téma „Význam tajemství pro film a televizi“, což hezky koresponduje s vyhýbavým způsobem, jakým je vedená informační kampaň k Prometheovi.

 

Prometheus: Virální video s Peterem Weylandem

 

Zajímavé odkazy k virální kampani:

Stránky Weyland Corporation
Peter Weyland na oficiálních stránkách TEDu
Podrobnosti o TEDu na wikipedii
Rozhovor se scenáristou Damonem Lindelofem o virální kampani

 

Ridley Scott mlží

Všichni to víme. Prometheus JE poměrně přímým prequelem k prvnímu Vetřelci. V minulém Preview jsme o tom přinesli značné množství důkazů a s každým dalším obrázkem či rozhovorem je tenhle fakt jasnější a jasnější. Přesto se tvůrci snaží kolem otázky návaznosti z nějakého důvodu pořád mlžit. Podle serveru Filmsite.hu Ridley Scott dokonce prohlásil, že jediným pojítkem Promethea s Vetřelcem je před malým okamžikem zmiňovaná Weyland Corporation. (Ačkoliv Filmsite.hu nelze se stoprocentní jistotou považovat za spolehlivý zdroj).

Kromě diskutabilní citace Scott beze vší pochybnosti vyjevil magazínu Empire, že do filmu vložil veškerý svůj um, aby z něj udělal co nejnašlapanější jízdu, která se, podobně jako první Vetřelec, bude soustředit především na dusnou atmosféru a strašení. A to nehledě na to, že jsou podle Scotta dnešní diváci už dost otupělí a vyděsit je není nijak jednoduché. V rozhovoru pro EW pak Scott potvrdil, že návrat k science fiction byl tak příjemný, že by opravdu rád natočil k Prometheovi pokračování.

Naštěstí o filmu nemluví jenom Ridley Scott, ale také další, podstatně sdílnější zdroje. Benedict Wong, který hraje jednu z vedlejších postav, Promethea označil jako příběh o tom, „jak se Vetřelcovi mamka s taťkou poznali“. Britský deník Daily Star zase uvádí, že pozemští průzkumníci ve vzdáleném koutu vesmíru narazí na brutální „kostnaté příšery“, které pozemšťany začnou velmi brzy jednoho po druhém lovit. (Na druhou Stranu ale Daily Star také není úplně prověřený zdroj)

 

Jak budou vypadat „noví vetřelci“

Kdo ty brutální příšery budou? Tajemní Space Jockeyové? Nějaký jejich výtvor? Půjdou si po krku sami pozemšťané, postižení nějakou mutací / virem? Na žádnou z těchto otázek zatím nemáme odpověď. Co pro vás naopak máme, je detailní pohled na tvory, kterým říkáme Space Jockeyové. Od prvního Velkého preview se totiž na internetu objevila celá řada oficiálních i neoficiálních obrázků, na kterých si „kostnaté chobotnatce“ můžeme lépe prohlédnout.

Nejprve si prohlédněme již známé obrázky: Hlavička napravo pochází z prvního Vetřelce, ta nalevo z prvního traileru na Promethea. Podobnost je více než zjevná.

Později se na internetu objevila fotka Noomi Rapace v mimozemské chodbě, kde v pozadí můžete dva Jockeye poměrně bez problémů identifikovat. Rysy obou siluet se jednoznačně shodují s předchozím obrázkem – velké oční jamky, chobot (nebo snad přisátý Facehugger?), „kostnaté“ tělo. Akorát je otázkou, proč obě postavy stojí tak strnule a ještě ke všemu na podstavci. Jde snad o sochy? Dva skafandry připravené k použití? (zvětšená verze).

Na závěr pro vás máme dvě fotky odlitku, které unikly z filmařské dílny. Odlitek vypadá jako lehce protažená lidská lebka, s velkými, od sebe daleko posazenými, očními jamkami, na kterou je zepředu přichycený Facehugger bez nožiček a s chobotem místo ocasu. Že je vám to povědomé? Obrázky přinesl server Cinemart.

    

A co na to to Ridley Scott? V rozhovoru pro MTV uvedl, že "musí předělat elementy, které se vyvinuly ve Vetřelci ve Facehuggera, protože se nechce opakovat. Ten tvar už je příliš známý, možná budeme muset přijít s něčím novým". Citace je hodně vytržená z kontextu a tak může být překlad lehce zavádějící, ale i tak je z Ridleyho slov poměrně patrné, že navzdory svým předchozím tvrzením si moc dobře uvědomuje, jak moc se inspiruje vetřelčí qudriologií a jak je s ní Prometheus provázaný. 

Ke vzhledu Space Jockeyů už se Scott jednou vyjádřil loni v prosinci, když v rozhovoru pro Filmophilii řekl, že to co jsme viděli v první Vetřelci (tedy i na všech obrázcích v dnešním článku), je pouze skafandr. Kdo se skrývá uvnitř, to už opravdu netušíme. Že by záhadná modrá postava, kterou jsme zahlédli v prvním teaseru? S Facehuggerem na obličeji? Víc se snad dozvíme 17. března, kdy Ridley Scott se svými spolupracovníky nejprve navštíví Wonder Con, kde před fanoušky pohovoří o filmu a pak jim pustí exkluzivní záběry, aby se následně přesunul přes ulici do místního kina, kde osobně uvede premiéru nového traileru a následující půlhodinu bude odpovídat na dotazy fanoušků.

 

Nové informace o postavách

Peter Weyland je, jak už bylo řečeno, ředitelem Weyland Corporation, společnosti, která vynalezla androidy, terraformování planet či mezigalaktické lety. Ve filmu se objeví pouze na okamžik, ale je to právě on, kdo umožní výzkumnou misi do neprobádaných koutů vesmíru. Hraje ho Guy Pearce.

Mudow (podle jiných zdrojů Imora nebo také Ford) je tvrdá první důstojnice, která má za úkol posádku po dlouhém letu v hibernaci aklimatizovat a dostat její atrofované svaly zpátky do formy. Hraje ji Kate Dickie, kterou byste mohli znát jako hlavní hrdinku drsného thrilleru Red Road nebo z Hry o trůny, kde hraje Lysu Arryn.

Idris Elba potvrdil, že bude hrát kapitána Janeka, Bendedict Wong a Emun Elliot budou hrát piloty se jmény Ravel a Chance.

Rafe Spall (William Shakespeare z Anonyma) si zahraje bezvýznamného člena posádky jménem Millburn, Patrick Wilson by podle IMDb měl hrát otce Elizabet Shaw ve flashbacku a obsazení Bena Fostera se nakonec nepotvrdilo.

 

Kde všude se natáčelo?

Kromě londýnských studií, kde se natáčely všechny interiéry, se Prometheus podíval také na několik venkovních scén. V Jordánsku se natáčelo hned na dvou místech. Ve slavném skalním městě Petra se s největší pravděpodobností natáčel úvod filmu, ve kterém archeologové při vykopávkách objeví souřadnice k planetě Space Jockeyů. Potom filmaři využili ještě jordánskou poušť, kterou můžete vidět v traileru v záběru, ve kterém kosmounautské vozidlo uhání prašnou mimozemskou plání.

   

Také na Islandu se natáčelo hned na dvou místech. U vodopádu Dettifoss podle spekulací Ridley Scott mohl natáčet scénu vzniku světa. Zajímavé je, že u toho byla i Noomi Rapace. Přeberte si tu informaci, jak chcete. Pak se na Islandu natáčelo ještě v oblasti Landmannalaugar, což je vrchovina plná skal a písečných dun, která poměrně jednoduše mohla ztvárnit nějakou pustou mimozemskou krajinu.

   

Podobně nehostinně působí i The Old Man of Storr, což je skupinka rozeklaných vrcholů na Skotské vysočině, odkud máme dokonce i několik fotek se štábem (viz galerie). Pravým opakem je Black Park Country Park - živý park plný zeleně, který leží západně od Londýna. Co přesně se natáčelo v téhle lokaci, není známo.

   

Zdroje použité pro zpracování této sekce: imovie, Prometheusnews.net, Prometheus-movie.blogspot.com, Skye Guides, EcosseMountains.blogspot.com, portabletoilethire.org

Dole v galerii najdete všechny fotografie použité v článku, stejně jako některé další, a také screenshoty z poslední miniupoutávky. Připomínáme, že další trailer uvidíme 17. března, kdy bychom se také o filmu měli dozvědět spoustu nových informací. Fandíme Filmu bude u toho.

Galerie: 25

Prometheus: Velké preview II | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview II | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview II | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview II | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview II | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview II | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview II | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview II | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview II | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview II | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview II | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview II | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview II | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview II | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview II | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview II | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview II | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview II | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview II | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview II | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview II | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview II | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview II | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview II | Fandíme filmu Prometheus: Velké preview II | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest