Box Office: Smrt blockbusterů ve tmě

Box Office: Smrt blockbusterů ve tmě | Fandíme filmu
Léto si tento rok ukořistily malé filmy a není tomu jinak ani v jeho posledních dnech.

Nemohli jsme si přát symboličtější zakončení léta než jaké připravil malý horor Smrt ve tmě. Po nuzné sezóně, kde žádný blockbuster nebyl "to pravé", ale naopak se dařilo menším žánrovkám, přichází posledních hezkých 26 milionů pro Sony, kteří pohořeli s Krotitelkami duchů, ale tady trefili do černočerného. Film stál jenom desítku, má skvělé recenze a je natočený tak, aby byli diváci spokojeni a hlásili to dál. Doprovázela ho i solidní a inovativní marketingová kampaň, prostě slušná práce.

Mechanik z roku 2011 byl remakem stejnojmenného filmu z roku 1972. Překvapivě se dočkal pokračování, zřejmě dokud je Jason Statham v hlavách fanoušků Rychle a zběsile 7. Původní pět let starý film byl posledním kouskem se Stathamem, který debutoval nad deset milionů. Od té doby je to pro herce jen samá smůla, stejně jako čerstvých 7,5 milionů pro Mechanika zabijáka: Vzkříšení. Lionsgate znovu dopředu rozprodali zahraniční distribuci, takže vyslovený risk to pro ně není. Jednička navíc dost vydělávala v půjčovnách, takže možná se poštěstí napodruhé.

Dorazilo i dost malých filmů. Southside With You je o prvním rande Baracka a Michelle Obamových. Výsledný film je prý velice povedený a v 813 kinech dostal 2,8 milionů. Příští víkend určitě půjde ještě do širšího nasazení. Weinsteinové jinak koupili boxerské drama Hands of Stone s vidinou širokého nasazení, nakonec ale také posílají film jen do osmistovky kin a výsledek je o poznání horší než u Obamů. Padl jen 1,7 milion dolarů, což znamená, že tenhle film jde tak za 14 dní z kola ven. Do čtyř kin pak zavítal druhý režijní pokus herce Johna Krasinskiho. The Hollars je bohužel takové to tuctové rodinné drama o návratu do rodné kotliny a přejímání nad minulostí a budoucností. Film má ale skvělé obsazení v čele s Annou Kendrick, Charliem Dayem, Margo Martindale nebo Richardem Jenkinsem. Diváci mu zatím nechali jen 43 000 a jenom výborní herci tomu dávají naději, že se film vypraví do širšího nasazení.

Ze starších kusů nejvíc urval Suicide Squad na celkovém druhém místě víkendového žebříčku. Připsal si dalších 12 milionů a celkem už má 282 milionů v USA a skoro 636 milionů celosvětově. Podaří se celosvětově pokořit sedmistovku? Asi spíš ne, ale i tak relativně neznámý titul může být celkem spokojený. Otázkou zůstává, nakolik diváci u nepříliš dobře hodnoceného filmu budou stát o případná pokračování a jestli se nepříznivá hodnocení Sebevražedného oddílu a Batman v Superman mohou nějak nepříznivě podepsat také na návštěvnosti dalších chystaných DC filmů.

Kubovi a kouzelnému meči skvělé recenze nijak nepomohly. Propad 37% přinesl snímku v druhém víkendu necelých 8 milionů dolarů. Celkově to čítá 27 milionů celosvětově a to pro snímek s 60milionovým rozpočtem není zrovna pozitivní vyhlídka. Podstatně lépe si vedou taktéž animované Buchty a klobásy, které skoro stejnou částku (7 a půl milionu) v kasách uzmuly ve třetím víkendu a celkově už utržily 88 milionů. Navíc pouze s 19milionovým rozpočtem. Toho se ale podařilo dosáhnout pouze skandalizovaným nevyplácením adekvátních mezd, a tak je velice nepravděpodobné, že by se podobný ekonomický zázrak podařilo zopakovat i v případě jakéhokoliv pokračování - tam už si budou animátoři a odboráři dávat na produkci setsakramentský pozor. 

Týpci a zbraně ve víkendu spadli na 7 milionů, celkově utržili 42 milionů a hit o velikosti Pařeb tentokrát režisér Todd Phillips rozhodně mít nebude. Nepomáhá ani rozpočet, který sice činil "jen" 40 milionů, ale při takhle nízkých tržbách je to hodně. Týpci si ale mohou pískat, oproti tomu, co předvádí Ben Hur. Ten s padesátiprocentním propadem utržil ve svém druhém víkendu jen 4,5 milionu a celosvětově má na účtu zatím 41 milionů. Jestli to číslo zdvojnásobí, bude to malý zázrak, ale ani všichni svatí Ježíše a spol. nezachrání před obrovskou katastrofou, protože už jen rozpočet činil 100 milionů, o nákladech na propagaci nemluvě. Tohle celé byl zkrátka jeden velký omyl.

A abychom nekončili negativně, podíváme se ještě na Jasona Bournea. Ten při pátém víkendu utržil v USA něco přes 5 milionů, ale zajímavá čísla létají mezinárodně. Na neamerických trzích byl Bourne s necelými 57 miliony na první příčce, přičemž největší díl peněz dorazil z Číny, kde film utržil za celou dobu promítání už 50 milionů. Vděčí za to do značné míry promítání ve 3D, za které se připlácí vyšší vstupné. Čínští diváci však na 3D projekce (těch ve 2D je jen naprosté minimum) spílají. Film pro promítání ve třetím rozměru není vůbec vhodný a řadě diváků se dělá v sálech špatně. V tomhle případě tedy můžeme s nepříliš velkou nadsázkou skutečně říct, že se filmovým fandům dělá z hamižnosti distributorů vyloženě na blití. Celosvětově už Jason Bourne utržil 348 milionů, což ze snímku dělá druhý nejúspěšnější díl série. Vedoucí pozici Bourneova ultimáta (442 mil.) se ale zřejmě otřást nepodaří.

Příští víkend začne v pokladnách klasické zářiové sucho. Režisér Derek Cianfrance je příslibem, že The Light Between Oceans bude stát za to, ale diváci se na jeho filmy nikdy nehrnuli a nasazení do pouhých 1500 kin dopředu značí, že o masovou záležitost nepůjde ani v tomhle případě. Středně velké drama pak doplní ještě okrajové záležitosti Klown Forever (pokračování bizarní komedie Klaun) a Yoga Hosers (novinka Kevina Smithe).

Mechanik zabiják: Vzkříšení

26.08.2016 | USA, Francie, Thajsko
Akční, Krimi, Thriller
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest