Svobodnej národ: Terry Pratchett se chystá do kin

Svobodnej národ: Terry Pratchett se chystá do kin | Fandíme filmu
Hollywood si složitě vymýšlí vlastní provázané světy a přitom jim ho Terry Pratchett už před lety naservíroval na stříbrném podnose. Stačí trhat!

Slyšeli jste už o Nac Mac Fíglech? Tito, méně než půl metru vysocí mužíčci skotského typu (někdo velice nerozumný by je označil jako víly), si dost možná konečně vyšlápnou na velké plátno. Kniha Svobodnej národ (We Free Men), od Terryho Pratchetta, pojednává právě o nich a společnost The Jim Henson Company se nedávno pustila do její adaptace.

Nac Mac Fíglové jsou vynikající pomocníci, když potřebujete rychlostí blesku posekat dřevo, ukrást krávu nebo porazit po zuby ozbrojenou armádu kterékoliv země (včetně vlastní, pokud se Fíglové začnou nudit). Mají modrou barvu, která je výsledkem velice husté spleti tetování a vypijí v podstatě cokoliv, pokud je v tom alkohol nebo to má na sobě alespoň lebku se zkříženými hnáty. A shodou okolností se jejich příběh pojí s devítiletou holčičkou, která se jmenuje Tonička Bolavá a ta má právě teď na svém kontě oblíbenou sérii čítající pět knih.   

Pratechettovy knihy se už několikrát adaptovaly pro televizi (Zaslaná pošta, Barva kouzel…), ale nikdy nedostaly šanci zazářit v kině. The Jim Henson Company svěřila sepsání scénáře Pratechettově dceři Rhianně Pratchett, která má zkušenost například s prací na rebootu videohry Tomb Rider. Z předchozích filmů studia je nejznámější patrně MirrorMask od Neila Gaimana. Jinak se studio soustředí spíše na televizní tvorbu, ale to by nemělo být na škodu.

Dole přikládáme anotaci ke knize. Ta celkově nabízí mnoho humoru, který je situační a tak by se ve filmu dal dobře prezentovat. Většina ostatních Pratchettových knih totiž čerpá velkou část humoru z popisů autora, což se filmuje hůře. Zde ale jak Tonička a hlavně Fíglové předvádí tolik eskapád, že by to diváky mohlo zaujmout. Nad to je to mladá čarodějka. Celkově by tedy šlo o fantasy pro mladší diváky, a tím větší by tu byla šance na návratnost snímku. O rozpočtu zatím nevíme, určitě to ale bude více než 4 miliony dolarů, které stál předchozí film studia - MirrorMask. Stejně tak doufejme, že uslyšíme o začátku natáčení dříve než později. Fanoušci Pratchetta by určitě byli rádi, kdyby se někdo konečně ujal jeho propracovaného světa i po filmové stránce.

Viděli jste některá televizní zpracování Pratchettových knih? Byly k autorovu dílu důstojnou ilustrací? A přijde vám Svobodnej národ jako vhodná látka pro kina?

Na křídových pláních nazývaných Vysočina jsou čarodějky zakázané - ode dne, kdy v lesích zmizel baronův syn. Kromě toho, každá čarodějka ví, že křída je pro čarovaní nevhodná. Devítiletá Tonička Bolníčková si myslí, že její babička Bolníčková - moudrá pastýřka - byla čarodějkou, ale babička je mrtvá a když se teď začnou dít podivné věci, musí si Tonička poradit sama. Nejdříve se v říčce objeví podivná obluda, pak na souši bezhlavý jezdec a nakonec tvorové ze všech nejpodivnější - malí modří lidičkové v kiltech, Svobodnej národ, kteří si hledají novou Keidu, tedy královnu. Jsou to Nac mac Fíglové, pidimužíci, neboli jak si často sami říkají \"špirkové\", kteří jsou nejšťastnější, když mohou krást, pít a bojovat. Pak se ztratí Toniččin mladší bratříček, a má-li ho Tonička zachránit před královnou víl, musí spojit své síly s Nac mac Fígly...


Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest