20 000 mil pod mořem: Chystají se dvě konkurenční verze

20 000 mil pod mořem: Chystají se dvě konkurenční verze | Fandíme filmu
Snímek Bryana Singera nebude jediný, který v nejbližších letech vyjde ze slavné předlohy Julesa Vernea.

Hollywoodu se přiléhavě přezdívá továrna na sny. Jeden takový sen se právě začíná v Mekce filmového průmyslu opravdu plnit. Jeden z nejoslavovanějších režisérů komiksového světa, Bryan Singer, dostal po více než dekádě, kterou strávil po boku hrdinů ze slavné Xavierovy Akademie, konečně prostor splnit si svůj dětský sen a převést na filmový pás jedno z nejikoničtějších děl dobrodružné sci-fi literatury, knihu Dvacet tisíc mil pod mořem, z pera „otce moderního sci-fi“ Julesa Vernea.

Natáčení by mělo začít letos na podzim. Nad hereckým obsazením se zatím vznáší otazník, nicméně vzhledem k tomu, že produkce se kvapem blíží, můžeme očekávat oficiální jména velmi brzy. Navzdory tomu, že projektu už nestojí nic v cestě, vypadá to, že na skutečný happy end si budeme muset ještě nějakou dobu počkat. Vrtkavost osudu nechtěla dopřát Singerovi klidný spánek a zařídila, aby jeho snímek bojoval o divákovu přízeň až do data své premiéry.

V uplynulých dnech se totiž do médií dostala zpráva, že se chystá konkurenční projekt podle stejné knihy pod záštitou čínské mediální společnosti Bliss Media. Kniha by měla být převedena do čínských reálií a minimálně dvě hlavní úlohy byly přislíbeny čínským hercům. Christophe Gans (Kráska a Zvíře) dostal na starosti režii. Aby těch náhod nebylo málo, tak i v tomto případě se začíná natáčet na podzim, což signalizuje, že časový rozestup mezi premiérami nebude pravděpodobně nikterak markantní.

Na první pohled by se mohlo zdát, že Singera by čínská verze neměla nijak ohrozit, nicméně nezapomínejme, že Čína je rok od roku stále důležitějším a důležitějším hráčem na globálním trhu. Nedávno dokázala sama vytáhnout z finanční propasti Warcraft, kterému se dostalo na „tradičních“ západních trzích chladného přijetí. Singer tak bude potřebovat, aby jeho verze byla skutečným hitem především ve Spojených státech a v Evropě.

Přesto lze předpokládat, že v tomto konkrétním případě bude mít tento „duel“ zatím spíše symbolický charakter. Na druhou stranu není žádným tajemstvím, že Čína má imperiální ambice nejen na politickém, ale i na filmovém kolbišti, což není nic překvapivého, vzhledem k tomu, že filmové médium je skvělým nástrojem propagandy a je jenom logické, že se říše středu bude snažit hrát v budoucnosti na globálním filmovém trhu prostřednictvím svých filmů mnohem významnější roli. Adaptace románu Julesa Verna je tak možná jedním z prvních soubojů, pravděpodobně zatím ne příliš významným, nicméně ukazujícím záblesk přicházející budoucnosti, ve které budou hrát hlavní roli rostoucí čínské ambice.

Zdroj: Deadline

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest