Box Office: Našla se Dory a její rekordní tržby

Box Office: Našla se Dory a její rekordní tržby | Fandíme filmu
Pixar vylovil z oceánu tržeb rekordní čísla, nezklamaly ani oblíbené tváře Kevin Hart a Dwayne Johnson. Warcraft je bohužel v potížích.

Asi není překvapením, že pokračování jedné z nejoblíbenějších pixarovek je dosavadním králem filmového léta. Od Hledá se Dory se rozhodně nečekala žádná nudná čísla. Film začal s 9 miliony při čtvrteční předpremiéře. Už to ho poslalo na první příčku mezi všemi animáky. Pokračoval se stejně rekordním 54milionovým pátkem, předpovídá se mu rekordní neděle (36 mega) a celkově 136 milionů za víkend. DreamWorks můžou namítat, že při započtení inflace je film až třetí za Shrekem 2 a 3, ale Disney je moc neposlouchá přes hlasitý šum vln, na kterých připlouvá ze světa ještě dalších 50 mega.

Disney je celkově hodně spokojený, protože Dory překonala Piráty z Karibiku: Truhlu mrtvého muže a stala se tak (v rámci úvodního víkendu) nejúspěšnějším Disneyho produktem, který není Hvězdné války nebo marvelovka. Proč takový hit? Dory je mezigeneráční kousek a pokračování jednoho z největších a nejikoničtějších hitů Pixaru, na kterém vyrůstá už třináct let každé děcko. Ellen DeGeners, která Dory namluvila, má výrazný otisk napříč sociálními sítěmi i klasickými médii a její cílovkou jsou právě ženy a jejich rodiny. Takový mix prostě nešlo pokazit, ještě když se všechno pojistilo finálním trailerem, co šel nekompromisně po citech.

Krátká spekulativní kalkulačka: Pixarovky mají průměrný násobitel okolo 3,4x. Pokud tedy Dory pojede cestou Univerzity pro příšerky, tak skončí na 440 milionech. Rebelka, Toy Story 3 nebo V hlavě jdou dokonce výš, až k násobiteli 4x. Následovat tenhle trend by tedy pro Dory znamenalo tržby mezi 480 a 550 miliony. Tedy největší film léta a zřejmě i roku v amerických kinech. Zpomalení nečekejte, konkurence mezi rodinnými není až do Spilebregova Obra Dobra.

Slušně se zadařilo i druhé novince víkendu. Centrální inteligence je komedie, která více než na zápletku spoléhá na dvě jména - akční superstar The Rocka a komediální superstar Kevina Harta. Recenze jsou smířlivé, i když s podivem dorazily na poslední chvíli, což je vždy znamení, že studio se snaží ututlat nějaký průšvih. Centrální inteligence se ale ukázala jako lepší film než mohly naznačovat trailery a končí tak víkend s 34,5 miliony + necelých 7 mega z pár zahraničních trhů. Tohle je osmá 20+ milionová tržba pro Kevina Harta a ten se tak přibližuje kasovní kvalitě Denzela Washingtona nebo Melissy McCarthy. Do stovky kin ještě vklouzl horor Clown od režiséra Jona Watta, jehož další film Spider-Man: Homecoming bude snad mít o trochu lepší tržbu než víkendových 30 000 dolarů.  

Oba předchozí velké filmy dokázaly kompletně zničit ostatní nabídku. Nejlépe se asi udrželo V zajetí démonů 2, které ale stejně potkal tvrdší propad 62 %. Tvrdší rozhodně v kontextu 46 % jedničky, protože 62 % je pořád standardní číslo mezi horory. Od dvojky se ale rozhodně nečekala obdobná výdrž a film má i tak s aktuálními 15,5 miliony už nějakých 72 mega z Ameriky a 188 celosvětově. I Podfukáři 2 spadli o 57 %, zatímco jednička o 39 %. Ve druhém víkendu tak mají 9,6 milionů a po deseti dnech promítání 60 milionů. Celosvětově 91 milionů.

Tisícovku kin ztratily Želvy Ninja 2 i X-Meni: Apokalypsa, ale oba filmy už by na moc neměly, ani kdyby jim zůstala. Želvy jsou v Americe na 72 milionech a určitě překonají 78 milionů Želvích nindžů II z roku 1991, dál se ale doplazí tak k 90 mega a zalezou do krunýřů. Celosvětově jsme na 142 milionech. X-Meni jsou v Americe na 146 milionech, ve světě alespoň už padla půl miliarda (přesně to dělá 510 milionů).

Brutální ránu dostává Warcraft, který opustilo 73 % diváků, což znamená 6,5 milionů v druhém víkendu. Je to propad srovnatelný s 50 odstíny šedi a leccos to vypovídá o poměru fanoušků vůči ostatním materiálem nepolíbených diváků. Za deset dní má Warcraft v Americe 37 milionů a asi nemá šanci dostat se k padesátce, jak kvůli konkurenci, tak kvůli kinům, která mu budou rapidně ubývat. Film bohužel padá i v Číně, odkud ale přiteklo alespoň 205 mega, což První střet zachraňuje od toho, abysme na něj přilepili cedulku "PROPADÁK". I tak se ale plány na dvojku budou muset párkrát přehodnotit. Celosvětově jsme na 377 milionech, což stačí na nejúspěšnější adaptaci videohry a první adaptaci, která překoná 400 milionů. Jestli ale překoná i půlmiliardu, to už v tuhle chvíli tak jisté není.

O slovo se nedávno přihlásil také Captain America: Občanská válka, který v USA překonal hranici 400 milionů a konkrétně je na 401 milionech. Je to první film, kterému se to letos v amerických kinech povedlo. Celosvětově jsme na 1,144 miliardy a ačkoliv by Captain 3 pořád ještě teoreticky mohl v USA pokořit Iron Mana 3 (409 milionů), mezinárodně už jej nepředjede. Celosvětově je totiž třetí železňák na 1,215 miliardy. A to byl tenkrát ve filmu jeden jediný Avenger. Že by byl svět pořád ještě nedůvěřiví k hrdinovi oblečenému do americké vlajky? Nebo Marvel začíná přes veškerou snahu ztrácet pozornost publika?

Příští víkend Mělčiny, Den nezávislosti: Nový útok, Free State of Jones, The Neon Demon a Švýcarák.

Zdroj: Forbes

Želvy Ninja 2

03.06.2016 | USA, Hong Kong, Čína
Akční, Komedie, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest