Umučení Krista: Mel Gibson chystá pokračování

Umučení Krista: Mel Gibson chystá pokračování | Fandíme filmu
Pojďte si společně s námi zaspekulovat o tom, co by vlastně Ježíš po svém zmrtvýchvstání mohl vlastně ještě na filmovém plátně dělat.

Film Umučení Krista byl před 12 lety skutečný fenomén. Nejenže se Melu Gibsonovi podařilo natočit kvalitní a zároveň naturalistický snímek, ale ještě k tomu zabodoval v kinosálech. Výsledkem byla tržba 612 milionů dolarů oproti rozpočtu, který činil pouhých 30 milionů. Odpovídající rozpočet pro rating R, ovšem úspěch nad očekávání. Nejen kvůli ratingu, ale i pro náboženské téma. Například filmy Alexe Kendricka, který platí v USA za celkem sledovaného křesťanského režiséra, se po stránce tržeb, dostaly maximálně na 72 milionů. Proto pochopitelně propukaly nejrůznější debaty o tom, zda vznikne pokračování.

Ano, zní to úsměvně. Jak udělat druhý díl filmu, který končí ukřižováním, smrtí a vzkříšením hlavního hrdiny? Ještě jednou a tentokrát jinak? Ne, to opravdu ne. Ve skutečnosti totiž Kristův příběh nekončí v okamžiku, kdy vstane z hrobu. Dalo by se přímo říci, že vlastně tam teprve plně začíná. A to je právě látka, na které podle The Hollywood Reporteru, momentálně pracuje scénárista Statečného srdce, Randall Wallace. Ten osobně prohlašuje, že je tu ještě mnoho evangelijního příběhu, který by chtěl vyprávět. Pak by tedy nejpravděpodobnější název mohl znít: Resurrection of the Christ (Vzkříšení Krista). Což by vhodně navazovalo na název prvního snímku. Režírovat by měl opět Mel Gibson.

Materiálu je zde opravdu hodně, ale co by tvůrci použili jako dramatický oblouk? V evangeliích se vzkříšený Ježíš zjeví učedníkům u hrobu, nevěřícímu Tomášovi, apoštolu Pavlovi, a také pěti stům učedníků najednou. Otázkou ovšem je, zda je jeho následné nanebevzetí dostatečně silný vrcholný moment pro film. To si myslím, že není. Chyběl by zde silný příběhový zvrat.

A pokud by tvůrci měli na mysli celý čas jeho vzkříšení, tak by museli zpracovat i Apokalypsu a jeho druhý příchod, a to bychom se bavili o úplně jiné lize. Opět by byl nutný rating R kvůli situacím, které se dějí před jeho příchodem na Zemi a kvůli pohromám, které způsobí andělé. Ano, to by bylo dramatické dost. A pokud by to Gibson pojal jako Umučení či Apokalypto... Ale zde se pak dostáváme k problému rozpočtu. Tato část příběhu by vyžadovala mnoho speciálních efektů. Zjevení Janovo, ze kterého by se čerpalo, je fantastickými prvky přímo narvaná. Příliš velký rozpočet by byl jistý.

První varianta zpracovávající pouze klidnou část po vzkříšení, by velký rozpočet nevyžadovala. Na druhou stranu by tam šlo očekávat maximálně tolik diváků, kolik jich přišlo na film Risen. Ten detektivní formou zpracovává stejné téma a při rozpočtu 20 mega se tak akorát zaplatil 46 miliony celosvětově.

Otázkou taky je, kdo by hrál dané postavy? Hlavní roli tehdy ztvárnil James Caviezel (Plán útěku) a jako Marie z Magdaly se zde objevila Monica Belluci (Spectre). Příběh by ovšem navazoval jen pár hodin po konci Umučení Krista. Ano, maskéři zajisté zvládnou zakrýt deset let, budou mít ovšem herci zájem o bývalé role?

Bližší informace se dozvíme, až bude scénář dokončený a schválený. Nicméně zatím vyvstává mnoho otázek, které varují před přílišným nadšením. Filmaři mají před sebou velké sousto a výsledek ukáže, jestli Gibson ví, co dělá. Koneckonců to byl jeden z jeho posledních větších úspěchů, tak doufejme, že se jen nesnaží za každou cenu vrátit na výsluní. Z toho by ve výsledku nemusel být nadšen nikdo. Tehdy šlo o šokující zpracování velice známého příběhu. A Mel Gibosn bylo jméno, které znělo jinak než dnes. Bude tomu ale stejně i tentokrát?

Co jste na Umučení Krista říkali vy jako diváci? Pokud vynecháme komentáře týkající se náboženství a budeme se soustředit na kvalitu snímku, byli byste pro další zpracování zmiňované látky? Nebo to není potřeba a šlo o neopakovatelný fenomén?

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest