Vzkaz v láhvi: Vychlaďte si léto severskou detektivkou

Vzkaz v láhvi: Vychlaďte si léto severskou detektivkou | Fandíme filmu
Oblíbení vyšetřovatelé starých nerozluštěných případů se ještě jednou vrací, aby odhalili tajemství vzkazu psaného krví. Koukněte na trailer, seznamte se.

Severské detektivky se během posledních let zařadily mezi nejoblíbenější kategorii svého žánru. I přes to, že už kolem nich není ten obrovský boom, jako tomu bylo dříve, pořád se jim daří plnit police knihkupectví a jednou za čas se natočí i nějaký film. Příkladem toho je nová dánská detektivka Vzkaz v láhvi (Flaskepost fra P) od režiséra Hanse Pettera Molanda (Utopie - Nejvíc lidí žije v Číně, Bezva chlap). Hlavní roli v ní má Oddělení Q, kriminální jednotka, s kterou byla dosud možnost se seznámit, kromě knižních předloh Jussina Adler-Olsena, již ve dvou adaptacích - v Ženě v kleci (Kvinden i buret – 2013) a Zabijácích (Fasandræberne – 2014). Díky slušným hodnocením a úspěšnosti netrvalo dlouho a vznikla další adaptace Olsenova následujícího románu.

Oddělení Q, zabývající se starými, nevyřešenými případy, na začátku získá podivný dopis, který byl v láhvi nalezen u pobřeží Severního moře ve Skotsku. Vzkaz, celý napsaný krví, je téměř nečitelný. Jediné, co je k přečtení je dánský výraz pro pomoc. Netrvá dlouho a vyšetřovatelé zjistí, že psaní má spojitost se zmizením několika sourozenců, jejichž únos však žádný z rodičů nehlásil. Detektivové se tak postupně zamotají do složitého případu, ve kterém podle všeho hrají roli náboženské sekty a sériový vrah. Knižní předlohu do scénáře předělal Nikolaj Arcel (Královská aféra, Millennium).

Obsazení hlavních hrdinů zůstalo stejné jako u předchozích dvou filmů. Nikolaj Lie Kaas (Dítě číslo 44, Andělé a démoni) si opět zahrál hlavního detektiva Carla Morcka. Stejně tak jeho asistenta Assada zase ztvárnil Fares Fares (Dítě číslo 44, Nepřítel pod ochranou). Dále ve filmu mimo jiné hrají například Jakob Oftebro (Boj sněžného pluhu s mafií, Kon-Tiki), Pål Sverre Hagen (Max Manus, Boj sněžného pluhu s mafií), Laura Bro (Královská aféra, seriál Borgen) a Lotte Andersen (druhá řada seriálu Most, Starý, nový, půjčený a modrý).

V Dánsku měl Vzkaz v láhvi premiéru již na začátku března a doteď na něj zašlo více jak 200 tisíc lidí. Film tak překonal dánský rekord, co se týče návštěvnosti tamějších domácích snímků. Kritici detektivku popisují jako hlubší a zásadnější než předchozí dva díly a jako nejlepší díl série. Někteří čtenáři na druhou stranu snímek kritizují jako špatnou adaptaci, která se nedrží předlohy zrovna věrně. V českých i slovenských kinech už se pár dní promítá a také místní ohlasy jsou více než slušné, takže jestli máte rádi detektivky, neváhejte.

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest