Star Wars: Rogue One: Co přesně se děje v zákulisí

Star Wars: Rogue One: Co přesně se děje v zákulisí | Fandíme filmu
Opravdu mají příští Star Wars vážné potíže nebo se nic tak závažného neděje? A který známý scenárista a režisér pomáhá s dokončením filmu.

Před pár dny se poprvé objevily zprávy o přetáčkách Rogue One: Star Wars Story. Podle úvodních zpráv (z polobulvárního serveru) měl být film ve vážných problémech a vedení těžce nespokojené. Následně zavedené hollywoodské zpravodaje situaci zlehčily. K dotáčkám dochází, ale není na tom nic senzačního. Dopředu se s nimi počítalo, jako u každého velkofilmu. A vedení Disneyho možná nějaké výtky vůči filmu má, ale nejde o nic zásadního. Situace se od té doby dále zahustila.

Nejprve se o slovo přihlásil sever Making Star Wars, který informace ze zákulisí Hvězdných válek vynáší poměrně pravidelně. Podle severu by se mělo přetáčet až 40% filmu, dotáčky by měly trvat osm týdnů. Znovu by mělo vyrůst až 32 lokací. K nekonzistenci v pořízeném materiálu údajně došlo z toho důvodu, že finální verze scénáře od Christophera McQuarrieho byla dokončena až po začátku filmu. Střídavě se tak točilo podle nového a původního scénáře, tudíž spolu některé pasáže neladily zrovna čistě. McQuarrie podle MSW měl být přítomný i během samotných dotáček.

Pak se přihlásil McQuarrie a popřel, že by se na přetáčkách filmu jakkoliv podílel. Zároveň všechny poprosil, aby nezpochybňovali práci režiséra Garetha Edwardse. Prozatím jako poslední se do veřejné debaty zapojil server Entertainment Weekly, který kontaktoval svoje informátory v Disneym/Lucafilmu a pokusil se s definitivní platností zjistit, co je a co není pravda. Tak tedy:

Dotáčky budou trvat zhruba čtyři až pět týdnů, až do Star Wars Celebration, velké výstavy, která se bude konat 15.7. v Londýně. Dotáčky byly skutečně naplánované dopředu. Původně se měly dělat už na jaře, ale odsunuly se, aby si tvůrčí tým naprosto přesně ujasnil, co všechno chce doladit. Všechny změny budou sloužit tomu, aby byl film jasnější a vývoj postav ještě propracovanější. Nepřetáčejí se žádné celé scény, pouze se přidělávají jednotlivé drobné momenty, které tu a tam nenápadně prorostou skrz již existující materiál. Jde o primárně dialogové scény.

Dotáčky trvají tak dlouho, protože se odsunuly z plánovaného jara na léto a herci tudíž už mají dávno jiné povinnosti, proto je tedy časově náročnější je postupně všechny dostat zpět do ateliéru. V polovině srpna má být hotový hrubý sestřih filmu, v září už se začne natáčet hudební doprovod. U Star Wars: Síla se probouzí byl hrubý sestřih hotový až v říjnu, takže filmaři by bez potíží měli do prosincové premiéry všechno stihnout. V žádném případě není možné, aby se přetáčelo 40% filmu. To by nebyl hotový v srpnu ani by nebylo reálně možné stihnout prosincovou premiéru.

Co se týče Christophera McQuarrieho, tak ten už vyvrátil svoji účast sám, avšak EW alespoň potvrzuje, že se McQuarrie skutečně podílel na scénáři, jak se už před delší dobou proslechlo. S filmem však pomáhá někdo úplně jiný! Konkrétně by to měl být Tony Gilroy, scenárista (Ďáblův advokát, Bourne 1-4) a režisér (Michael Clayton, Bourneův odkaz), který Garethu Edwardsovi pomáhal už s dokončením Godzilly. U té pomáhal posílit scénář, tentokrát revidoval úplně první hrubý sestřih filmu, na jehož základě pak psal podklady pro chystané dotáčky. Zároveň by měl být během dotáček režisérem pomocného štábu. Vedle dřívější zkušenosti s Edwardsem je Gilroy také letitým spolupracovníkem producenta Franka Marshalla, manžela Kathleen Kennedy, šéfky Lucasfilmu. Podle některých zdrojů by měl mít Gilroy od Kennedy takovou důvěru, že bude dokonce konzultovat na dalších Star Wars filmech.

EW také popírá, že by se vedení studia snažilo film odlehčit. Rogue One: Star Wars Story určitě má být válečný snímek s hodně jinou atmosférou, než měla Síla se probouzí. K žádným testovacím projekcím opravdu nedošlo (Star Wars je jednoduše nedělají) a filmaři se pouze snaží maximálne vylepšit to, co zamýšleli natočit už od úplného počátku. A jedna poznámka na závěr: Až na zmiňované Star Wars Celebration filmaři předvedou, na čem celou dobu pracovali, lidem prý spadne čelist. Tak snad se tohle odvážné tvrzení naplní.

Rogue One: A Star Wars Story

10.12.2016 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu
Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest