Lucifer: Skončila první řada. Jak se povedla?

Lucifer: Skončila první řada. Jak se povedla? | Fandíme filmu
Fanoušci komiksové předlohy a valná část kritiků nijak nadšení nejsou, nám se ale seriál zatím docela líbí. Tady jsou naše dojmy po první řadě.

Ke svému závěru se v noci na dnešek nachýlila premiérová řada seriálu Lucifer. Jedna z mnoha dalších komiksových adaptací, jakých je momentálně televize plná. Stojí zato si Lucifera doplnit?

„Na počátku byl anděl Lucifer vypovězen z nebe a odsouzen, aby navěky vládl peklu. Než se rozhodl vzít si dovolenou…“ Tak přesně touto větou začíná jeden z objevů letošní seriálové sezóny. Hlavním hrdinou této stylové nahláškované podívané je sám Lucifer (Tom Ellis), vládce pekla, kterého jeho úloha přestala bavit, a rozhodl se usadit v Los Angeles, kde působí jako majitel luxusního klubu v Hollywoodu. Díky svým nadpřirozeným schopnostem je velmi mocný a vlivný, a největší zábavu mu přináší účast na vyšetřování vražd, ke kterému se nachomýtne, když je jedna z jeho oveček přímo před ním brutálně zavražděna. Lucifer se setkává s detektivkou Chloe (Lauren German), která se zdá být jako jediná vůči jeho schopnostem naprosto imunní, což pochopitelně ještě více vzbuzuje jeho zájem.

Lucifer je natočen volně na motivy komiksu (a nutno podotknout, že tak volně, že ho většina fanoušků předlohy naprosto strhala). Tam se nejprve objevil jako vedlejší postava v Sandmanovi Neila Gailmana z roku 1989, aby pak následně dostal svůj vlastní spin off, který vytvořil Mike Carrey (dobré jméno si udělal také na X-Menech nebo Hellblazerovi). O televizním zpracování padla první zmínka ve druhé polovině roku 2014, a jako producent se pod projekt nepodepsal nikdo menší, než Jerry Bruckheimer. Námět a první epizodu vypracoval Tom Kapinos (Californication), vlastním showrunnerem se nicméně stal Joe Henderson (11.22.63, Almost Human). Pilot režíroval a vizuální podobu tak seriálu vtiskl Len Wiseman, který točil mimo jiné  první dva díly Underworldu, čtvrtou Smrtonosnou past, nebo Total Recall s Colinem Farrelem. Kromě již zmíněných Toma Ellise a Lauren German v seriálu uvidíme Lesley-Ann Brandt (Spartacus) v roli Maze, Luciferovy nejlepší přítelkyně, milenky a spojence. Detektiva z oddělení vražd a bývalého manžela Chloe si zahrál Kevin Alejandro (True Blood), Luciferova bratra Amenadiela ztvárnil D.B. Woodside (Suits).

Lucifer během první série od kritiků nijak skvělá hodnocení nezískával, vesměs byla lehce nadprůměrná až průměrná. Na druhou stranu, hodnocení od běžných diváků byla pozitivní a sledovanost slušná, proto stanice Fox seriál ještě před koncem první řady obnovila pro druhou sezonu. Za sebe musím říct, že mě Lucifer po počátečních rozpacích vtáhnul do děje, a do konce třináctidílné řady už nepustil. V první polovině mu sice chybí výraznější dějová linie, a víceméně se omezuje na klasické schéma „co díl, to případ“, to se naštěstí po několika epizodách změní, a druhá polovina je napínavá jízda. Finále celé řady sice úplně neuchvátí, nicméně slibuje velké věci do té příští. Tvůrci již od počátku slibovali, že mají se seriálem velké plány, takže nezbývá než se těšit, s čím na nás vyrukují.

Luciferovou devízou jsou určitě herci, a to zejména ten hlavní. Tom Ellis dodává pánovi pekel potřebný šarm a charisma, a seriálu naprosto vévodí. Jeho Lucifer dokáže být stejně tak děsivý, jako vtipný, a Ellisův britský přízvuk tomu nasazuje korunu. Pozadu však nezůstává ani Lauren German, která je ve své roli stejně přesvědčivá, a chemie mezi ní a jejím protějškem funguje na výbornou. Celkově je seriál výborně obsazený, a až na Kevina Alejandra nemám s nikým problém (a u něj převládá pocit, že je tak otravný vlastně schválně).

Co říci závěrem? Lucifer se po počátečních rozpacích skutečně rozjel, a celkově je pro mě zatím objevem letošní sezóny. Finále pak slibuje velké věci do budoucna, proto pokud jste stejně jako já předlohou nepolíbeni, pak můžu seriálového vládce pekel jen doporučit (pokud naopak snad jste fanoušky předlohy, velmi pravděpodobně budete zklamáni). Jestli jste sledovali, dejte v komentářích vědět, jak se seriál líbí vám.

Na úplný závěr snad ještě jedna zajímavost - ještě než se vůbec Lucifer dostal na televizní obrazovky, zaznamenal první kontroverzi – v květnu 2015 proti němu rozjela americká nezisková společnost American Family Association na stránce s názvem One Million Moms petici, ve které proti seriálu protestovala s tím, že bude zobrazovat Satana jako pozitivní postavu. Od zveřejnění do data premiéry petici podepsalo přes 30 tisíc lidí. Tvůrci si z toho však těžkou hlavu nedělali, nakonec taková petice není pro seriál nic jiného, než skvělou reklamou.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest