Box Office: Úsvit nespravedlnosti?

Box Office: Úsvit nespravedlnosti? | Fandíme filmu
Jak se vyplatila nová investice Bruce Wayna v Metropolis a kdo se krčí ve stínu rekordních tržeb snímku Batman v Superman. AKTUALIZOVÁNO

AKTUALIZACE: K dispozici jsou finální součty, které se od včerejších odhadů mírně liší. V USA snímek Batman v Superman utržil za víkend o čtyři miliony méně, tedy 166 milionů dolarů. Ta dvojici supehrdinů řadí až za poslední Harryho Pottera, který během úvodního víkendu utržil 169 milionů. Nejedná se tedy ani o nejúspěšnější úvodní víkend studia Warner Bros.. Všechny ostatní rekordy však stále platí. Přes další rekord se po přesnějších součtech přehoupl také Deadpool. Ten celosvětově utržil už 745.8 milionů dolarů. Touhle částko sice pořád ještě nepokořil X-Men: Budoucí minulost, ale zato se z něj stal nejvýdělečnější mládeži nepřístupný film všech dob! Nejvyšší tržby si dosud mezi eRkovými filmy držel Matrix: Reloaded, teď však jeho 742 milionů bylo definitivně překonáno. Deadpoolovi stále chybí asi tři čtvrtě milionu, aby překonal americké tržby Amerického snipera, avšak Utrpení Ježíše Krista už se mu asi podařit nepřekoná - to utržilo v USA dokonce 370 milionů. Tak snad příště.

Původní článek z 27.3.: Celý týden jsme poslouchali znechucení recenzentů, zklamání fandů a výsměch haterů. Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti se nepovedl, lépe řečeno nedosáhl takových kvalit, jaký by si jeho název zasloužil. Deadpool ukázal, že se dají dělat superhrdinské filmy jinak, odlehčeně a s jasnou představou. Všichni zainteresovaní tak byli nervózní, jak film, který by měl rozpoutat události v univerzu DC, dopadne v pokladnách.

A dopadl zatraceně dobře. Máme tady premiéru 170 milionů dolarů. Nespravedlnost? Myslíte, že si to film nezaslouží? Ale zaslouží. Warneři byli možná z kampaně nervózní, částečně oprávněně, nebyla dokonalá, přesto ale dokázali film prodat na několika úrovních. Věděli, že diváci nechtějí "muže z oceli" (na toho nebylo nutné v kampani upozorňovat), ale chtějí nového Batmana. Debut ukazuje, že divákům ten Batman nevadí, pokud ho hraje Ben Affleck, a že si jeho a další herce dokáží představit v dalších filmech. Ukázalo se také, že poptávka existuje po celém DC univerzu a že marketingové materiály a film coby jeden velký trailer na události budoucí opravdu mainstreamové publikum lákají. A to i tak, že lidé se nahrnuli natěšení do kin už v pátek, aby tam nechali 82 milionů coby pátou nejlepší tržbu v jednom dni.

Tady je ale mezi vší tou úžasnou prací marketingu první problém. Všimněte si tržby v pátek a konečné tržby za celý víkend. Násobitel je jenom 2,07. Muž z oceli měl 2,28 (128 milionů za víkend / 56 milionů v pátek), Green Lantern i 2,48. Tohle může značit problémy (diváci v pátek mohli dát kamarádům vědět, že film není povedený a ovlivnilo to návštěvnost v sobotu), ale Batman se Supermanem se z toho mohou i oklepat. Popravdě podobný násobitel měly i nové Hvězdné války, kterým pomohly svátky. V Americe jsou teď také jarní prázdniny a film sbírá nejlepší známky právě od diváků mladších 18 let. Čím starší obecenstvo, tím větší nespokojenost. A i kdyby film opravdu výrazně ovlivnila šuškanda na sociálních sítích a nastal nejčernější scénář, na co jiného by se mělo jít? Nadcházejících 14 dní neexistuje pro film absolutně žádná konkurence a vsadil bych se, že i ti nejvíce odrazení diváci jsou si schopni během těch dvou týdnů říct: "Tak já na to tedy půjdu, jen abych viděl, jak se to vlastně nepovedlo."

Uvidíme samozřejmě v druhém týdnu. Nejhorší předpověď na celkovou americkou tržbu je aktuálně 330 milionů, zlatá střední cesta je někde okolo 400 mega. Warneři jsou schopni držet ten film v kinech za každou cenu, aby se přes podobnou metu dostal. Podobná situace nastala minulý víkend, kdy se přes 200 milionů přeplazil Spectre a věřte, že mu nasbírat těch pár tisíc, které potřeboval, trvalo pár týdnů. Ať je ale situace jakákoli, nezapomínejme na to, co se událo tento víkend. Sedmý nejlepší otvírák všech dob, který povede k jednomu z nejvýdělečnějších filmů tohoto roku. Gratulace.

Mezinárodně připlulo 254 milionů, tedy více než čtvrt miliardy. BvS otevíralo v 66 zemích na více než 40 tisících plátnech. Mezinárodně je to nejlepší supehrdinský otevírák a nejlepší březnový otevírák a pátý největší otevírák všech dob. Celosvětově tak hrdinové od Warneru utržili 424 milionů, což filmu přihrává čtvrtý nejlepší celosvětový otevírák všech dob. V tomhle případě ale samozřejmě hraje roli počet a složení trhů, na které byl film během úvodního víkendu nasazený, větší roli hrají dlouhodobé tržby.

Naštvaných Supermanů a Batmanů v Metropolis se nezalekla zvířata v Zootropolis. Ve čtvrtém víkendu má animák 23 milionů. S 240 miliony v Americe jsme zase u situace, kdy film překonal skoro všechny Disneyho nePixarovky a bude teď útočit na pozice Ledového království a Lvího krále. Sesterský Pixar se jinak musí bát o Auta (244 mil.) a Toy Story 2 (245 mil.), které padnou v průběhu týdne. Celosvětově jsme téměř u 700 milionů.

Smetená je ale Aliance ze série Divergence. Film spadl o drsných 67% a končí tento víkend s necelými 10 miliony. V Americe je na 46 milionech, což znamená, že se ještě ani nedotkl padesátimilionových premiér předchozích dvou dílů. Celosvětově to dělá 118 milionů, což je podle dostupných informací jen lehce víc než činil rozpočet filmu a to je zatraceně málo! Stejných 10 milionů mají i Miracles from Heaven, tam je situace opačná. Film ztratil o Velikonocích jen třetinu diváků a jde v Americe k 35 milionům. Thriller 10 Cloverfield Lane je jinak na úhrnných 56 milionech a 68 milionech celosvětově, což je při rozpočtu 15 milionů hodně velká paráda. Deadpool pomalu vyklízí pozice s celkovými 349 miliony. Dalších pět milionů ale ještě stihne a společně se světem tak bez problémů dá dohromady 9 milionů, které potřebuje k tomu, aby sesadil X-Men: Budoucí minulost z pozice nejvýdělečnějšího X-Men filmu. Celkově má Deadpool zatím 739 milionů.

Jako slušný doprovodný program se ukázala Moje tlustá řecká svatba 2. Čtrnáct let starý překvapivý hit, který z amerických pokladnic tehdy vytřískal s pětimilionovým rozpočtem 240 milionů, se dočkal pokračování, které má o pár procent silnější debut než jednička a končí tak víkend s 18 miliony. První díl je dodnes jeden z největších kasovních úkazů a král všech filmových trvalek, dvojka se ale už bude hrát jako standardní rodinná komedie a na konci se spočítá nějakých 60 milionů. Ale u téhle značky člověk opravdu nemůže nic tušit... Mezinárodně připlulo dalších 8 milionů.

Jediným limitovaným filmem víkendu je životopisný I Saw the Light o písničkáři Hanku Williamsovi. Film měl původně vklouznout do oscarové sezóny minulého roku, ale jelikož se hodně nepovedl, šup s ním na konec března. Z pěti kin padlo 49 000 dolarů a uvidíme, jak se snímku podaří mimo recenzentské háje a jestli ho podrží fandové Williamse nebo fandové Toma Hiddlestona, který ho ztvárnil.

Příští týden budou mít všechny filmy možnost sbírat co se dá, dorazí jen God's Not Dead 2, které bude konkurovat pouze Miracles from Heaven

Zdroje: Deadline, BOM, Forbes

Série Divergence: Aliance

28.12.2018 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Romantický
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest