Filmové premiéry od 24.12.: Alternativní program k pohádkám

Filmové premiéry od 24.12.: Alternativní program k pohádkám | Fandíme filmu
Vojta Kotek a Jirka Mádl opět spolu (i když na chvilku), Komisař Rex vyrazil na orly a Monty Pythonův Život Briana dostal mladšího, neohrabanějšího bratříčka.

Sice je 24. prosince, ale stále je čtvrtek, takže i dnes do našich kin zamíří premiéry nových filmů. Natáčení videa se v předvánočním shonu nezdařilo, ale i tak pro vás máme alespoň textové představení a první dojmy z jednotlivých novinek:

Máte už plné zuby pohádek? Dejte si na Štědrý den lekci náboženství. A nebojte se, tohle nejsou suché příběhy z Bible. Zbrusu Nový zákon je černá komedie, ve které je Bůh zlomyslný hajzl. Umaštěný páprda, který jen celé dny sedí u televize nebo vymýšlí nové způsoby, jak z lidí dělat idioty. A podobně jedná i se svojí dcerou. Když je jí deset, prchne Ea s pomocí bráchy „Jé Káčka“ na svět a s partou netradičních apoštolů se proti zajetým pořádkům postaví. Nejlepší je film v momentech, kdy si dělá legraci z dobře známých biblických motivů, když skrze postavu prchlivého ubožáka Boha vysvětluje některé životní záhady nebo když těží z nových pořádků, které Ea do světa zavádí. Humor umí být docela dada, místy vás film dokáže skutečně překvapit a navíc je plný nakažlivého optimismu a má parádní ústřední písničku. Na druhou stranu je někdy dada až moc - některé věci se dějí zjevně jen proto, aby byly co nejdivnější, a přitom nejsou ani zábavné, ani neslouží . Film by také mohl být kompaktnější a jestli se mezi tím vším šaškováním snaží nabídnout nějaké poselství, já ho tam jaksi nenašel. 7/10

Králove hor. Tak se jmenuje dobrodružný příběh o klukovi, který se vysoko v horách spřátelí s orlem. Po dávné tragédii je chlapec uzavřený a s nikým nemluví. Rozpovídá jej teprve orlí mládě, které mu pomáhá cvičit místní „myslivec“ v podání Jeana Rena. Film je překrásně natočený. Je plný autentických záběrů hor a živočichů. Když sledujeme, jak se líhne orlí mládě, tak je na první pohled jasné, že vysoko k horským vrcholkům někdo vylezl s kamerou a nekoukáme se na žádnou digitální kreaci. Ten rozdíl je hned vidět a jestli máte rádi přírodu, mohli byste si v takových momentech přijít na své. Příběh filmu je ale podobným záběrům až příliš podřízený. Snaží se kolem nich budovat jakousi fiktivní pohádku o mladém orlím králi a asi pětiminutovou story roztahuje na hodinu a půl. Vyprávění se strašlivě vleče, lidské postavy jsou absolutně nezajímavé a jestli hádáte, že český dabing tomu uspávání hadů vůbec nepomáhá, hádáte správně. 4/10 za hezkou přírodu.

Vojta Kotek už delší dobu vedle hraní také režíruje. Jeho celovečerním debutem se stala Padesátka - horská komedie, plná hodně nekorektního humoru. Film vypráví příběh tří mužů, kteří pravidelně jezdí krkonošský běžkařský závod. Pavka Bulán (Ondřej Pavelka) závodem žije, a proto je pro něj zklamáním jeho syn Jura (Jakub Prachař), který místo běžkování raději klátí místní padesátky. Kdyby tak byl raději jako Jan Hilský (Marek Hilský), který žádného tátu nemá, přijíždí jej do hor hledat a jezdí mu to jako ďas... Kotkova komedie vychází z divadelní hry, takže si po většinu času vystačí se třemi herci a jednou lokací. Tu a tam se ale podíváme i do hor nebo do dávné minulosti, kde se ke slovu dostane i dobová stylizace a labužnické přehrávání v čele s naondulovaným Jirkou Mádlem. Kotkova komedie občas dokáže lehce zhořknout, po většunu času je ale hodně nadnesená a především naprosto neuctivá ke všemu a ke všem. Vtipy o jednonohých či homosexuálech balancují na hraně, souložení s namol opilou dívkou je daleko za ní. Avšak právě tahle chuť tvůrců riskovat a dělat černý humor i za tu cenu, že to opravdu nešťastně přeženou, dává filmu na druhou stranu množství vtipů, které se opravdu povedly, a které komediální konkurence může jen závidět. Kadence hlášek je konstantně vysoká a už dlouho se mi u filmu nestalo, že by mě vyloženě odboural, takže jestli vás neodradí totálně bezskrupulózní humor, určitě Padesátku zkuste. 8/10

Animovaného Žabáka Ribita nikdo z redakce neviděl a upřímně řečeno nás to vůbec nemrzí. Film působí jako direct-to-DVD béčko, které se zatoulalo do kin, aby pobláznilo děti, které tahají rodiče na cokoliv barevného.

PS: Jestli je mezi našimi čtenáři kdokoliv, kdo na Štědrý den vyráží do kina, určitě dejte vědět!

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest