Batman v Superman: Nový trailer z Comic-Conu

Batman v Superman: Nový trailer z Comic-Conu | Fandíme filmu
Souboj dvou v dlouhé, více než tříminutové upoutávce. AKTUALIZOVÁNO o rozsáhlý rozbor,  komentář a nový plakát.

Tříminutový trailer, to je pořádná kláda, která však odpovídá epickému rozmachu, o jaký se Batman vs. Superman: Úsvist spravedlnosti viditelně pokouší. Zachmuřená atmosféra se s příchodem Batmana oproti Muži z oceli snad ještě prohloubila, nicméně v příběhu prezentovaném jako mytická tragédie, plná padlých polobohů, to není na škodu. Co podle mě na škodu je, jsou Snyderovy (režisér Zack Snyder) tlumené barvy a měkké, nepřirozené světlo. Zvláště trikové scény pak vypadají trochu snově. Koncepčně jsou ale hodně působivé. Kdykoliv se spolu Batman (Ben Affleck) se Supermanem (Henry Cavill) pustí do křížku, ať už je to při rvačce na střechách nebo při závěrečném poměřování nad rozlámaným Batmobilem, pokaždé z toho čiší, že se spolu střetli dva titáni. A to jsme přesně chtěli vidět.

Scéna z rozpadajícího se Metropolis rychle dává zapomenout na prázdnotu přepáleného finále Muže z oceli. Místo nekonečného řezání nesmrtelných mimozemšťanů, kdesi v oblacích mezi korunami mrakodrapů, najednou sledujeme titěrného smrtelníka, který se jako mraveneček cítí uprostřed zkázy bezmocný. Trailer tak naprosto jasně ukazuje, proč Batman buduje válečnou zbroj a z jakého důvodu chce Supermana zpacifikovat. Ponor do Wayneova bolestivého dětství už je přeci jen maličko ohraný, ale ve spojení s vystaveným kostýmem mrtvého Jasona Todda a vzkazem od Jokera je úplně hmatatelně cítit bohatá a bolestivá historie, která z Bruce udělala člověka, jakým je dnes.

Silný potenciál má i rovina politická a sociální, spojená se snahou běžných smrtelníků nějak na Supermana reagovat. Politici se jej naivně snaží dohnat k jakési neurčité odpovědnosti, anonymní plebs jej adoruje jako boha. Ve scéně, kdy nalíčený dav obklopuje Clarka, se hrdina tváří docela zvláštně a podobných momentů je v upoutávce vícero. Bude zajímavé scény vidět v kontextu, ale zatím to vypadá, že se Kal-El snaží s vlnou zájmu nějak vypořádat a možná si ji i začíná nebezpečně užívat. Velké otázky pak budí Supermanovy vojenské jednotky, o kterých prozatím nevíme vůbec nic.

Kapitolou samou pro sebe jsou vedlejší postavy. Lois Lane (Amy Adams), Martha Kent (Diane Lane) a Perry White (Laurence Fishburne) zatím nemají v upoutávce mnoho prostoru a vyvstává otázka, zda to tak nebude v celém filmu. Při množství postav by to nepřekvapilo. Bruceův komorník Alfred (Jeremy Irons) je delegován do úlohy hlasu rozumu. Největší dojem tak zanechává Jesse Eisenberg, jakožto nový Lex Luthor. Sarkastické poznámky, velikášství, mladický vzhled, to vše pasuje k představě megalomanského miliardáře pro nové tisíciletí. Už v několika málo záběrech je cítit, že Lex bude přesvědčivým manipulátorem v pozadí a v jeho prospěch hrají i bedna kryptonitu a tělo generála Zoda, zjevně převážené do jeho sídla. Pokud čtete spoilery, tak už asi víte, co se s tělem stane.

A Wonder Woman? Ta na mne bohužel úplně dobrý dojem nedělá. V civilu není problém, z Gal Gadot vyzařuje sebevědomí, Diana Prince je na první pohled silná žena. Ale jakmile se oblékne do boje, je zle. Ano, hovořil jsem o určité teatrálnosti a mytizaci. Ano, Wonder Woman i ve filmové podobě přichází z ostrova Amazonek. Přesto podle mě v roce 2015 žena oblečená v kovových plavkách působí ve vážně pojatém filmu jako pěst na oko. Je to na první pohled nepraktické a docela ponižující. Asi jako kdyby mužský hrdina vedle Batmana přiběhnul v conanovské bederní roušce. Věřím tomu, že by se nějakému modernějšímu outfitu filmaři nebránili, jenže Wonder Woman (na rozdíl třeba od Scatlett Witch, jejíž původní plavkovitý úbor Marvel pro filmové plátno výrazně upravil) je natolik ikonická postava, že se kostýmní návrháři dost možná obávali reakce skalních fandů, kteří naprosto jakoukoliv změnu oproti předloze automaticky považují za něco příšerného.

Ale pořád jsou to samozřejmě všechno jen první postřehy, na definitivní závěry je po několika vteřinách v traileru brzy. Obecně Batman v Superman po druhé upoutávce působí jako neskutečně ambiciózní projekt, který chce nabídnout skutečně osudovou podívanou. A kdyby to nebylo jasné už dávno, tak po zveřejnění traileru ještě jednoznačněji platí, že jde o jeden z nejočekávanějších filmů příštího roku. Dole pod trailerem najdete ještě nový plakát.

Batman v Superman: Trailer z Comic-Conu

Rázný maskovaný mstitel z Gothamu nedokáže nechat metropolisského novodobého spasitele bez povšimnutí a nekontrolovatelnému superhrdinovi s božskými schopnostmi se postaví. Zatímco spolu ale Batman se Supermanem vedou válku a svět se snaží rozhodnout, jaké hrdiny vlastně potřebuje, objeví se nová hrozba, která vystaví lidstvo většímu nebezpečí, než cokoliv předtím.

Batmana ztvárnil Ben Affleck, Supermana Henry Cavill. Dále hrají Gal Gadot, Jesse Eisenberg, Amy Adams, Diane Lane, Jeremy Irons, Laurence Fishburne, Jason Momoa, Ray Fisher, Tao Okamoto, Scoot McNairy, Callan Mulvey, Jena Malone nebo Holly Hunter. Režíruje Zack Snyder, podle scénáře Davida S. Goyera a Chrise Terria. Datum české premiéry je stanoveno na 24.3. 2016.

Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti

20.03.2016 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest