Terminátor: Genisys - Zahraniční ohlasy

Terminátor: Genisys - Zahraniční ohlasy | Fandíme filmu
Máme se bát nebo se těšit?

Na Terminátora: Genisys už si brzy budeme moci udělat názor sami, ale ještě než se tak stane, pojďme se alespoň v krátkosti podívat na zahraniční ohlasy. Máme se těšit nebo obávat? Asi nepřekvapí, že je to někde na pomezí. V tuto chvíli na agregátoru recenzí Rotten Tomatoes svítí lehce strašidelné číslo 36%, při bližším pohledu je už ale patrné, že průměrná známka je 5.1 z deseti, tedy zhruba v polovině hodnotící škály. Mimo Rotten Tomatoes se pak objevují spíše smířlivější názory (Slashfilm, Letterboxed).

Nejdřív si pojďme shrnout, co se ve většině recenzí moc neliší, popřípadě rovnou jde o natolik jednoznačné skutečnosti, že se o nich nedá příliš polemizovat. Jak už víme z propagační kampaně, nový film navazuje na Terminátora a Terminátora 2 od Jamese Camerona, ty další nebere v potaz. Prostřednictvím cestování v čase se ke Cameronovým Terminátorům vrací Genisys přímo, přičemž z prvního filmu si bere víc jednotlivé situace, z druhého strukturu vyprávění. Dohromady se pak jedná o jakýsi mix pocty, restartu i přímého remaku. Vedle nostalgie by ohlížení do minulosti a uvědomělý nadhled filmařů měly podle některých také dávat hodně prostoru smyslu pro humor. Nový film je narozdíl od těch starých určený širokému publiku včetně mládeže, v přístupu k atmosféře i akčním scénám to má být jednoznačně patrné. A nejedná se o samostatný film, řada dveří pro případná pokračování zůstala otevřených.

Zcela jednoznačně se Genisys nemůže rovnat prvním dvěma filmům série, nicméně v tom, jestli je aktuální film lepší nebo horší než trojka a Salvation, už se recenze rozcházejí. Zatím převažující většina těch kritičtějších hodnotitelů tvrdí, že nový film nenabízí nic nového a pouze parazituje na svých předchůdcích. Ti spokojenější naopak proplétání skrze dějové známé dějové zákruty kvitují a považují je za zábavný způsob, jak si při startování nové trilogie připomenout to nejlepší ze slavné historie. Podobné je to i s hodnocením akce. Podle jedněch je docela zábavná (což následně vyvažuje výtky, které lze proti filmu mít), jiní v ní vidí spotřební zboží bez nápadů, které neposouvá děj vpřed a kromě několika záběrů do trailerů nenabízí nic strhujícího či vizuálně zapamatovatelného. Rozhodně se jedná o akci bez krve, špíny a skutečné „hmatatelnosti“, kterou měly souboje v minulosti připravované s pomocí praktických triků. Momentálně převažují neexistující, digitálně vytvořené efekty a hollywoodsky „bezpečná“ akce, kterou je možné pustit i nezletilému publiku.

Značná shoda panuje v otázce obsazení. Jason Clarke v roli Johna Connora si v recenzích vysloužil pozornost především ve spojitosti s vývojem děje, nijak výrazně poutavý jeho výkon tedy asi nebude. Emilia Clarke jako Sarah Connor budí vesměs rozpaky. Podle řady recenzentů se na roli tvrdé bojovnice proti vraždícím robotům nehodí ani vizuálně a svým naturelem, avšak obecně se zdá, že za ty největší potíže v jejím případě může scénář, který ji tlačí do toho, aby po většinu času filmu řešila především to, jestli se zamiluje do Kylea Reese nebo ne. Reesův představitel Jai Courtney je potom prakticky podle všech recenzentů slabý nebo vyloženě špatný. Chemie s Emilií je údajně nulová a není jakkoliv výrazný, což je problém vzhledem k tomu, že je podle všeho hlavní postavou celého filmu. Zdaleka největší chvála se naopak snáší na Arnolda Schwarzeneggera! Ten má údajně méně prostoru, než by se mohlo zdát, avšak když už je na plátně, stroj ztělesňuje stále skvěle, srší humorem a dokáže prý některé scény podržet i emocionálně.

Je pravdou, že zahraniční recenze se zatím pořád ještě dají spočítat na prstech na rukou a na nohou, avšak obecně se snad dá říct, že bychom v kinech měli dostat letní akční oddechovku, okořeněnou různými odkazy na starší Terminátory. Skutečné nástupce původních Terminátorů asi nikoliv.

Zdroje: Rotten Tomatoes, Letterboxed, Slashfilm

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest