HG: Síla vzdoru I. - Rozdíly mezi filmem a předlohou

HG: Síla vzdoru I. - Rozdíly mezi filmem a předlohou | Fandíme filmu
Co přibylo, čeho jsme se nedočkali a jak si filmaři poradili s nedotočenými scénami zesnulého Phlilipa Seymoura Hoffmana.

Fanoušci knížek nejspíš naprosto přesně vědí, kde se nové Hunger Games od knižní předlohy odklonily. My ostatní však můžeme jenom tipovat. Protože jsem knížku sám nečetl, byl jsem na rozdíly zvědavý. Zapátral jsem, poptal se sečtělých kolegů a teď si spolu se mnou můžete největšími rozdíly projít:

Film začíná v bunkru 13. kraje a Katniss (Jennifer Lawrence) se do zdemolovaného 12. kraje teprve vypraví na popud Plutarcha (Philip Seymour Hoffman). Knížka začíná právě ve zdevastované Katnissině domovině.

Knížka je striktně z pohledu Katniss. To co hrdinka zažije, to zažije i čtenář. Zbytek se dozvídá společně s hrdinkou z druhé ruky. Pro film nově vznikly scény povstání v 7. a 5. kraji (útok v lese a zničení přehrady), jsme svědky záchranné mise v závěru filmu, vidíme, jak president Snow (Donald Sutherland) připravuje svoji řeč nebo rozkazy prezidentky Coin (Julianne Moore) v řídícím centru. Také popis masakru v 12. kraji je v knize o něco chudší.

V knize vede hrdinka sáhodlouhé vnitřní monology. Hunger Games se naštěstí na rozdíl od jiných young-adult adaptací vyhnuly nešťastným voiceoverům a všechny Katnissiny vnitřní pochody ukazují opisem nebo skrze výkon Jennifer Lawrence. O vztahu k Peetovi (Josh Hutcherson) jasně vypovídá snová sekvence, zděšení z hrůz války je Lawrence vidět na tváři, když vstupuje do polní nemocnice v 8. kraji.

Řada postav má v knize i ve filmu jiné množství prostoru nebo mírně odlišnou úlohu. Finnick (Sam Claflin) s Katniss mluví v knize o něco víc, Katniss s ním také promlouvá při jeho závěrečné promluvě k televizním divákům - nemluví přímo na presidenta Snowa. Galea (Liam Hemsworth) se snaží film dodatečně divákům co nejvíc přiblížit, aby bylo zřejmé, jak hluboké pouto ho s Katniss spojuje. Presidentku Coin Katniss v předloze potkává výrazně méně často, dozvídáme se toho víc o prezidentčině životě, prezidentka víc veřejně mluví. Diod (Jeffrey Wright) se v knížkách mihne, ve filmu má řadu poměrně signifikantních okamžiků. Voják Boggs (Mahershala Ali) je v knížce k hlavním postavám vyloženě tvrdý. Ve filmech možná nesrší vtipem, ale určitě není nijak tvrdý.

V knížce Katniss potkává v bunkru tým vizážistů, který ji připravoval na Hladové hry. 13. kraj se k nim chová jako k vězňům a hrubě s nimi zachází, což v hrdince vyvolává nedůvěru v 13. kraj. Žádný takový motiv ve filmu není, dokonce tam není ani trojice postav, která navíc v předloze Katniss předá její nový kostým, který posílá zesnulý Cinna (Lenny Kravitz).

Ve filmu jejich úlohu přebírá Effie Trinket (Elizabeth Banks), která se v knížce v Districtu 13 vůbec neobjevuje! Změna byla učiněna čistě kvůli osobnosti Elizabeth Banks. Herečka si roli tak podmanila a fanoušci si ji natolik oblíbili, že se filmaři rozhodli postavu do filmu dopsat. Dobře udělali a to nemluvím vůbec o humorném odlehčení, které Effie do tíživých časů přináší.

Jak totiž určitě víte, představitel Plutarcha, Philip Seymour Hoffman, zemřel asi dva týdny před koncem natáčení. Nedokončil několik drobností, ale především také dvě důležité dialogové scény. Jedna je v Síle vzdoru II. a převezme ji po něm Haymitch (Woody Harrelson), ta druhá je v Síle vzdoru I. a dialog převzala právě Effie. Konkrétně se jedná zrovna o scénu, ve které Effie představí Katniss její nový kostým - původně ho měl ve filmu odhalit Plutarch. V rozhovoru pro Vulture to potvrdil režisér Francis Lawrence.

A závěrem jeden vynechaný moment, kterého se možná ještě dočkáme. Když Katniss přednáší prezidentce Coin své požadavky, vydobude si, že prezidenta Snowa chce zabít osobně. Ve filmu takový moment není, avšak po tom, co se stalo v závěru, je klidně docela dobře možné, že Katniss svůj nárok na Snowovu hlavu ještě vznese.

Pokud jste předlohu četli, určitě dejte v komentářích vědět, jestli ve filmu došlo ještě k nějakým dalším zajímavým změnám oproti předloze a jak se vám úpravy zamlouvaly.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest