Arcibiskup Bezák Zbohom: Kontroverzní dokument

Arcibiskup Bezák Zbohom: Kontroverzní dokument | Fandíme filmu
Odvolání slovenského arcibiskupa Bezáka obestírá řada nejasností a vášní. Snad ještě vyhrocenější reakce se dočkal dokument, který události popisuje.

Kauza bývalého slovenského arcibiskupa Róberta Bezáka způsobila na začátku roku 2012 v jeho domovině a i za jejími hranicemi pořádný rozruch. Ožehavé téma stále vyvolává u našich sousedů silné emoce. O co přesně šlo? Když byl arcibiskup před dvěma lety bez udání důvodu odvolán Vatikánem, postavila se za něj velká část veřejnosti. Na podporu se šikovaly osobnosti společenského života, petici na jeho znovudosazení do úřadu podepsalo téměř půl miliónu lidí, nicméně rozhodnutí římskokatolické církve se revokovat nepodařilo. V médiích se hodně spekulovalo, že skutečným důvodem odvolání byla jeho liberální a pokroková povaha, podle jiných názorů za odvoláním stály zjištěné nesrovnalosti ve správě a hospodaření jeho diecéze.

Kauza se dva roky od svého vypuknutí stále těší velkému společenskému zájmu. Na dané téma byla napsána kniha a natočeny dva dokumenty. Druhý z nich s názvem Arcibiskup Bezák, Zbohom, vstoupí 3. července do českých kin. Na rozdíl od charismatického představitele slovenské církve, který si dokázal lidi získat svým projevem a vystupováním, vzbuzuje dokument zatím spíše negativní ohlasy a schytává silnou kritiku ze všech stran. Výtky míří především na silně amatérské zpracování celého projektu, od celkové koncepce, přes kameru až ke dramaturgii. Z velké části jde zmíněná kritika na adresu dokumentaristky Oľgy Záblacké, pro kterou to byla její celovečerní premiéra, což je údajně z konečného výsledku silně cítit.

Dalším podstatným rysem je fakt, že se tvůrci nesnaží o nestrannost. Záblacká se jednoznačně staví do praporu Bezákových obhájců. I když takový přístup není v dnešní dokumentaristice ničím nevídaným, tak svým jednostranným přístupem, který ignoruje verzi druhé strany, může film Bezákovi prokazovat spíše medvědí službu. Samotný trailer působí civilně a staví hlavního hrdinu do pozice řadového občana, kterému se stala křivda, ale jak už bylo řečeno, podle dostupných slovenských ohlasů nějaký protipól a názorový střet bychom od filmu čekat neměli. Pro ty, kteří nejsou s problematikou seznámeni blíže, tak hodnota dokumentu dost možná nebude valná.

Arcibiskup Bezák Zbohom - Trailer

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest