Filmy podle videoher: První část

Filmy podle videoher: První část | Fandíme filmu
V kinech je momentálně k vidění adaptace Need for Speed, ale historie videoherních filmů je podstatně delší.

Jestli bylo správné rozhodnutí převést hru Need for Speed na plátno nebo měla raději zůstat jenom na monitorech počítačů a televizních obrazovkách, necháme čistě na vás, čtenářích/hráčích. V našem hodnocení to však film vytáhl pouze na slaboučkou čtyřku. Vlažné přijetí ale v žádném případě nezbrzdí přípravy dalších filmů podle videoherních značek, kterých bude vznikat ještě dost a dost, ať už budou lepší nebo horší. Filmaři se každopádně mají kde poučit, protože historie videoherních filmů je už teď poměrně nabitá, posuďte sami:

Super Mario Bros. (1993)

Kdo by neznal jednu z nejslavnějších videoherních ikon, kterou je instalatér Mario. Kdekdo ale možná neví, že kníratá postavička se poprvé objevila už v Donkey Kongovi (1981). Až potom přišel zásadní průlom v podobě Super Mario Bros. (1985) a roku 1993 spatřila světlo světa první filmová adaptace, kde Mariovi a jeho bratrovi Luigimu, propůjčili tehdy tváře Bob Hoskins a John Leguizamo. Oba hlavní hrdinové se dostanou skrze interdimenzionální portál do cizího světa, kde zlý vládce hodlá za pomoci úlomku z meteoritu spojit oba světy v jeden. Film pojatý jako rodinná komedie byl určitě dobrý záměr, ale dvakrát dobře nedopadl. „Goomba“. Trailer zde.

Aktuální cena DVD Super Mario Bros - The Original Motion Picture v českých e-shopech:

 

Wing Commander (1999)

Film založený na leteckém vesmírném simulátoru. Freddie Prinze Jr. jako stíhací pilot se stává poslední nadějí lidstva ve válce, která zuří mezi lidstvem a mimozemšťany v daleké galaxii. Za kamerou seděl Chris Roberts, tvůrce samotné hry, a ani pod jeho vedením se snímku nepodařilo u diváků zabodovat. Film vyšuměl a ztratil se někde v šedi nepovedených vědecko-fantastických filmů, která nepřekypuje ničím zajímavým a v paměti nikterak neutkví. Trailer zde.

Aktuální cena DVD Wing Commander v českých e-shopech:

 

Final Fantasy: Esence života (2001)

První celovečerní fotorealistický film, stoprocentně vymodelovaný v počítačích, má společné s herní franšízou jen jméno a vyšlápl si vlastní příběhovou cestou. Děj se odehrává v nepříliš vzdálené budoucnosti. Na Zemi dopadl vesmírný meteorit s cizí rasou a ta se určitě nechce kamarádit. Jenom doktora Aki Ross drží ve svých rukou klíč, jenž dokáže zajistit přežití zbytku lidstva. Sci-fi zůstalo daleko za očekáváním a skončilo v červených číslech. Přesto si díky svému mimořádnému vzniku alespoň maličkou pozornost zaslouží. Z dnešního pohledu samozřejmě o fotorealistickém filmu nelze hovořit ani omylem, ale před třinácti lety se jednalo o vizuálně unikátní podívanou. V roce 2005 ještě vyšlo Final Fantasy VII: Advent Children, jež se hrou inspiruje daleko věrněji. Trailery zde a zde (Advent Children).

Aktuální cena DVD Final fantasy: Esence života v českých e-shopech:
Aktuální cena Blu-ray Final Fantasy: Esence života v českých e-shopech:

 

Lara Croft - Tomb Raider (2001, 2003)

Vnadná archeoložka se poprvé ve videoherním světě představila v roce 1996 a okamžitě si získala srdce milionů fanoušků. Museli jsme si však počkat pět let, než přišla možnost zhmotnit virtuální Laru Croft z masa a kostí. Té vdechla život sexy Angelina Jolie, jejíž obsazení je největším plusem filmu. Režie se ujal Simon West, který v Con Air předvedl, že akci zvládnout umí. Lara se v prvním hraném dobrodružství honí za magickým trojúhelníkem, který umožňuje hrátky s časem a touží po něm tajné společenství Osvícených. Dobrodružný příběh však doplnila překvapivě průměrná akce, které navíc bylo docela málo. Titul se ale i přes chatrný scénář setkal s kasovním úspěchem a jako výplachová jednohubka dokáže obstát. O dva roky později režii převzal Jan de Bont (Nebezpečná rychlost) a natočil dvojku, která nesla podtitul Kolébka života. Příběh se tentokrát točí kolem mýtu o Pandořině skříňce, která by po jejím otevření mohla přivést na svět veliké zlo. Snímek nabídl pestřejší lokace, více dobrodružství, ale to je asi tak vše. Trailery zde a zde (dvojka).

Aktuální cena DVD Lara Croft: Tomb Raider v českých e-shopech:
Aktuální cena Blu-ray Lara Croft: Tomb Raider v českých e-shopech:
Aktuální cena DVD Lara Croft Tomb Raider: Kolébka života v českých e-shopech:

 

Resident Evil (2002, 2004, 2007, 2010, 2012)

Survival hororová hra od Capcomu, jež nabízí strašidelný zážitek v prostředí zamořeném oživlými mrtvolami, zaujala vedle mnoha hráčů i režiséra Paula W.S. Andersona. Do adaptace obsadil Millu Jovovich, jejíž boj sváděný s nekonečnou armádou zombíků a korporační společností Umbrella, se vine už napříč pěti filmy. Jednotlivá pokračování se vzdalovala herní předloze čím dál tím víc, a přesto, nebo právě proto, je Resident jedinou adaptací videohry, která na sebe dokáže dlouhodobě vydělávat a táhne do kin značný počet diváků. Druhý díl natočil do té doby pomocný režisér Alexander Witt, třetí Russell Mulcahy a k posledním dvěma dílům (a brzy šestému) se za kameru vrátil Anderson. V roce 2008 a 2012 vznikly v japonské produkci ještě dva animované filmy. Záměrem tvůrců bylo navrátit se k duchu hry. Trailery 1,2,3,4,5. Animované trailery zde a zde.

Aktuální cena DVD Resident Evil: Odveta v českých e-shopech:
Aktuální cena 3D Blu-ray Resident Evil: Odveta v českých e-shopech:

 

Doom (2005)

Střílečková hra z prvního pohledu je dávno zasloužilou legendou. Filmový počin pod režisérským dohledem Andrzeje Bartkowiaka bohužel fanoušky příliš nepotěšil, čemuž  nepomohla ani přítomnost The Rocka a Karla Urbana. Na základnu planety Mars je povolaná taktická jednotka rychlého nasazení, která má za úkol vyhledat pohřešované vědce a vyřídit nepřítele, se kterým se vycvičení vojáci ještě doposud nesetkali. Pomalý rozjezd hodnocení filmu zrovna neprospěl, nicméně ani následná akce není nijak oslnivá. Zato je tu aspoň milé pomrknutí na hráče v podobě několikaminutové FPS sekvence, použití BFG (Big Fucking Gun) a motorové pily. Trailer zde.

Aktuální cena DVD Doom v českých e-shopech:
Aktuální cena Blu-ray Doom v českých e-shopech:

Další část článku vám přineseme v nejbližších dnech. Takže se nemusíte bát, že jsme ten nebo ten snímek vynechali. Na všechny filmy, které se podívaly do mezinárodní distribuce, dojde řada. Zatím nám můžete dát vědět v komentářích, který z výše uvedených videoherních filmů máte nejraději.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest