Marvel chystá Civil War

Marvel chystá Civil War | Fandíme filmu
Celovečerní hraný film to ale zatím nebude, čeká nás dokument. Pusťte si trailer.

Ještě před patnácti lety Marvel akorát přeprodával svoje komiksy tradičním filmovým studiím, maximálně pod svojí značkou koprodukoval. Pak společnost rozjela vlastní velkofilmovou výrobu (Iron Man) a po několika letech dokázala, že má propracovanou obchodní strategii a dovede udávat trendy na filmovém trhu. Které studio dnes nechystá provázaný svět několika různých filmů, jako by nebylo. K tomu Marvel pečlivě dávkuje komunikaci s fanoušky, natáčí jak klasické televizní, tak online seriály a na DVDčka přidává krátké hrané filmy. Teď se komiksový gigant pokusí proniknout do světa krátkých dokumentárních filmů, které by chtěl prezentovat v rámci svých vlastních online kanálů (marvel.com, sociální sítě...), ale i mimo ně. Dokumentární série má nést název Tales to Astonish (po vzoru již klasické komiksové řady, ve které našli svůj domov kupříkladu Hulk nebo Ant-Man) a ve zhruba čtvrthodinových filmečcích má diváky seznamovat s klíčovými událostmi Marvel Universe.

Tou úplně první událostí by měla být Civil War Marka Millara, která roztrhla velkou část marvelovských hrdinů na dva znepřátelené tábory. Svár mezi nadlidi vnesl nový zákon, který jim nakazoval odhalit svou skutečnou identitu a registrovat se jako „lidská zbraň hromadného ničení“. Následně se měli stát zaměstnanci vlády USA, která by nad nimi z právního hlediska získala kontrolu. Na průběh registrace dohlížel SHIELD a nejvýraznějším zastáncem zákona se stal Iron Man, jehož totožnost je dávno známá. Captain America naopak stanul v čele opozice, která tvrdila, že hrdinové jako Spider-Man potřebují svou maskou chránit své blízké. Nicméně úřady se obměkčit nedaly, každý kdo se nepodřídil registračnímu zákonu, byl označen za zločince a vše nakonec vyvrcholilo superhrdinskou bitvou masivních rozměrů.

Kevin Feige by dle svého staršího vyjádření chtěl Civil War přinést i na filmové plátno, zatím si ale musíme vystačit s dokumentem, který natočí Eric Drath, autor boxerského dokumentu Cornered, za který byl oceněn Emmy. Dokumt je tedy zřejmě v dobrých rukou a měla by v něm promluvit řada známých tváří (Kevin Feige, Clark Gregg, Joss Whedon, Brian Michael Bendis, Stan Lee), nicméně zatím minimálně ve mně přílišnou důvěru nevzbuzuje.

Krátká délka by v žádném případě nevadila. Pokud mají být dokumenty zdarma, je i zběžné shrnutí událostí příjemným dárkem. Daleko horší je, že se filmaři zjevně komiksy snaží vztáhnout k aktuálním problémům dnešní společnosti (v případě Civil War by tématem mělo být bezpečí vs. soukromí) a to zkrátka nemůže dopadnout dobře. Krátká plocha filmařům nedovolí jít dostatečně do hloubky, navíc všichni tušíme, že Marvel je především obchodní behemot a nikdy se do takto ošemetného tématu nepustí s potřebnou břitkostí. Čeká nás tedy nejspíš politicky korektní tlachání o tom, že daná problematika je nesmírně složitá, a že je super, jak komiksy od Marvelu tu složitost zachycují. Nicméně, třeba nás studio příjemně překvapí. Ještě jednou opakuji, že pokud bude série dokumentů k dispozici zdarma, půjde rozhodně o příjemné zpestření.

Tales to Astonish: Civil War - Trailer

Zdroj: CBR

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest