Tinker, Taylor, Soldier, Spy: Nová špionážní pecka se představuje

Tinker, Taylor, Soldier, Spy: Nová špionážní pecka se představuje | Fandíme filmu
Zobrazit další 3 obrázky
Zapomeňte na Bonda nebo Bournea, tahle dobovka boduje na jiných frontách. Uvnitř několik trailerů, plakáty a další materiály.

Tentokrát nemá cenu nějak chodit kolem horké kaše, takže to vezmeme pěkně od podlahy. Režisér Tomas Alfredson se do podvědomí filmových nadšenců zapsal především svým posledním počinem, hororovou podívanou Ať vejde ten pravý, po které si jej všimli i na britských ostrovech. Alfredsonovi se tak do rukou dostala adaptace ceněného špionážního románu z pera Johna le Carré Tinker, Taylor, Soldier, Spy. Předloha je zasazena do Velké Británie v odbobí studené války a sleduje bývalého špiona, který se vrací z důchodu, aby odhalil agenta ruské tajné služby uvnitř MI-6. Místo nějakých bondovských skopičin by nás ale měl čekat spíše poctivý dobový thriller s hustou atmosférou plný scenáristických pletek. Právě scénář má na svědomí duo Bridget O'Connor a Peter Straughan (stojí např. za snímkem Rok '66), které úzce spolupracovalo s autorem knižní předlohy. To hlavní, na co se však kromě jména režiséra upírá pozornost, je herecké obsazení. V Tinker, Taylor, Soldier, Spy totiž uvidíme ty největší esa britské herecké školy. V hlavní roli se představí Gary Oldman, krýt záda mu pak budou Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt, Mark Strong nebo objev ze seriálu Sherlock - Benedict Cumberbatch. Sešlost je to vskutku skvostná, o to víc člověka překvapí, že Alfredson točí snímek za pouhých 30 milionů dolarů.

Výtečná propagační masáž

Letmé představení snímku tedy máme za sebou a můžeme směle přejít k nějakému tomu obrazovému materiálu. K dispozici jsou totiž hned tři regulérní ukázky k filmu, dvě určené pro britské publikum a jeden zámořský trailer, který je starý pouze několik hodin. Kdybychom měli nějakým způsobem zhodnotit dostupný materiál, bylo by asi nejjednodušší říct, že americký trailer si bere z obou svých předchůdců to nejlepší. Zatímco u prvních dvou ukázek se dostavoval pocit "pouze" velmi dobře odvedené práce, nový trailer díky hutné atmosféře, stylovému snímání, gradující hudbě a přesné rytmizaci působí brilantním a především návykovým dojmem. Nemluvě o tom, že celá britská herecká smetánka v něm je místy k nepoznání. Hardy a Oldman jen velmi vzdáleně připomínají své postavy z nového Batmana, Cumberbatche a Stronga pak divák rozezná možná až na druhý pokus. Zkrátka samé body k dobru, které jenom umocňují dobovou atmosféru.

Kromě trailerů nabízíme níže i výborně gradující featurette, jenž se zaměřuje na hlavní postavu George Smileyho, a též TV spot a dva klipy z filmu. A aby toho nebylo málo, napěchovaná je i galerie, a to hned čtyřmi plakáty. Na závěr ještě připojujeme malé vysvětlení toho, proč jsme se jen letmo dotknuli celé zápletky a nerozebírali ji nějak podrobněji. Důvod je prostý, podle již dostupných recenzí (k tomuto dni jich je jedenáct) je film pěkně scenáristicky prošpikovaný a nabízí velké množství kliček, tudíž má divák často problém rozeznat, která postava ve filmu hraje na jakou stranu. A abychom byli úplně kompletní, tak se sluší dodat, že ony recenze jsou zatím velmi pozitivní. Kritici, kteří už měli možnost film vidět, totiž Tinker, Taylor, Soldier, Spy hodnotí pouze kladně, a to při průměrné známce 8 z 10. Nemáme tedy jediný důvod, proč se na Alfredsonovu novinku netěšit, její americká premiéra je naplánována na začátek prosince. Doufejme tedy, že se do konce roku také nakonec dočkáme.

Tinker, Taylor, Soldier, Spy - UK trailer 1

Tinker, Taylor, Soldier, Spy - UK trailer 2

Tinker, Taylor, Soldier, Spy - US Trailer

Tinker, Taylor, Soldier, Spy - TV spot 1

Tinker, Taylor, Soldier, Spy - Featurette

Tinker, Taylor, Soldier, Spy - Clip 1

Tinker, Taylor, Soldier, Spy

Galerie: 4

Tinker, Taylor, Soldier, Spy: Nová špionážní pecka se představuje | Fandíme filmu Tinker, Taylor, Soldier, Spy: Nová špionážní pecka se představuje | Fandíme filmu Tinker, Taylor, Soldier, Spy: Nová špionážní pecka se představuje | Fandíme filmu Tinker, Taylor, Soldier, Spy: Nová špionážní pecka se představuje | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest