Agents of S.H.I.E.L.D.: The Hub

Agents of S.H.I.E.L.D.: The Hub | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 5 obrázků
Agenti tahají do seriálu postavy z komiksů i filmů, ale nepomáhá to.

Aktuální epizoda Agentů SHIELDu byla plná rozporů. The Hub přinesl jedny z nejvtipnějších momentů celého seriálu, na druhou stranu se opět děj vůbec nikam neposunul, omílaly se dokola již známé motivy, aktuální zápletka nedávala nijak zvlášť velký smysl a bohužel nechyběla ani celá řada vyloženě hluchých míst.

Úvod s uneseným Coulsonem opět dovedl zaujmout, nicméně Agenti začínají působit dojmem, že jakmile má štáb předtitulkové segmenty dotočené, odchází na kafe a zbytek stopáže dodělává za filmaře uklízečka. Skutečnost, že jsme se podívali do Hubu, alias jednoho z klíčových velitelství S.H.I.E.L.D.u, je sice pěkná, ale valný smysl nedávala. Na palubě Autobusu od pilotního dílu prakticky nikdy nepadlo ani slovo o nějakých šaržích a všichni vesele sdíleli mezi sebou i se zrádnou civilistkou informace o mimozemských artefaktech nebo mutantech se superschopnostmi. Najednou, když scenáristé potřebují zápletku, ve které se bude Skye plížit chodbami Hubu, nemůže mladá hackerka vědět nic a Fitz a Simmons také ne. A co že se to vlastně tají? To, že Fitz a Ward budou obětováni na sebevražedné misi. Která ale vlastně sebevražedná není, protože velící agentka Victoria Hand (Saffron Burrows) dopředu věděla, že Coulson své lidi neopustí. Proč mu neřekla rovnou, aby po splnění úkolu Fitze s Wardem vyzvednul, zůstává jednou z velkých záhad všehomíra.

Na Victorii Hand se řada diváků celkem těšila, protože se jedná o relativně zavedenou komiksovou postavu, nicméně zatím mimo přísného obličeje mnoho nepředvedla. Tedy kromě barevných pramenů vlasů, které by žena jejího věku a postavení určitě měla zapotřebí. Stejně tak byl velkým zklamáním agent Sitwell (Maximiliano Hernández), postava známá z celovečerních i krátkých filmů, který se po celou epizodu choval jak ťululum, aby se ve finále nechal zlikvidovat křehkou dívenkou z laborky. 

Pomrkáváním na širší vesmír se zkrátka seriál utáhnout nedá, nicméně aby nám předchozí dvě postavy nebylo málo, mluvilo se ještě o Černé vdově a Hawkeyeovi a ještě jednou do zemdlení jsme museli slyšet o tom, jak je strašně magické je Tahiti místo. Coulsonova story už začíná být opravdu únavná a scenáristé by ji buď měli konečně ukončit nebo ji alespoň nezmiňovat co pět minut. Opravdu to není nezbytné.

Daleko zajímavější je pro tuto chvíli příběh Skye, který nám je jemně připomenut jednou za čas a tentokrát se opět posunul o malý kousíček kupředu. Už už se zdálo, že se dozvíme, že je jedním z jejích rodičů někdo ze známých postav (možná dokonce Coulson), ale pak padla poměrně důležitá informace. Není důležité kdo nechal malou Skye v sirotčinci, ale proč ji tam nechal a proč veškeré informace o incidentu podléhají utajení. Z dokumentů, které Skye stačila na moment zahlédnout v Hubu, se skoro zdá, že je na mladé hrdince něco nepřirozeného. Má snad také Skye zvláštní schopnosti, které se u ní v pozdějších epizodách projeví? Dole v galerii si můžete jednotlivé dokumenty ze seriálu důkladně prohlédnout. Udělal jsem pro vás screenshoty a pokusil se upravit jejich čitelnost, tak kdybyste na obrázcích objevili něco, co tam já nevidím, určitě se ozvěte.

Skye také patřila k tomu nejzábavnějšímu, co nás v celé epizodě potkalo. Scénka, ve které hackerka a agentka Simmons pronikají do nitra Hubu, byla nesmírně vtipná a už podruhé jsme díky ní mohli Simmons vidět jako člověka z masa a kostí. Mise Warda s Fitzem měla svá světlejší i slabší místa, ale povětšinou poměrně odsýpala, takže jako výplň času nebyla vyloženě marná.

Jenže to je právě ten kámen úrazu. V dnešní době, kdy je výběr seriálů naprosto enormní asi opravdu nepotřebujeme sledovat něco, co „není vyloženě marné“. Jestli se v epizodách 3-5 zdálo, že se seriál našel a to nejhorší je za námi, epizody 6 a 7 nás zase rychle vrátily na zem. Začíná být nepříjemně patrné, že ve svých nejsilnějších chvilkách se seriál došplhá někam k mírnému nadprůměru a zbytek tvoří unylá vata, kterou scenáristé pěchují mezi těch několik málo nápadů, které mají. Netuším, zda je problém ve špatných rozhodnutích managementu, který svým kroky tlačí seriál do záhuby, nebo je problém v nepříliš zkušeném autorském vedení. Každopádně se zdá, že se Agenti S.H.I.E.L.D.u snaží materiál tak na deset epizod roztáhnout na celou sérii, tam kde si nevědí rady sázejí na provařená klišé, která už desítky seriálů vykreslily lépe, a spoléhají na to, že je spasí odkazy na Marvel. Nespasí.

Epizoda The Hub pokračuje v sestupné tendenci a zachraňují ji pouze další stylový úvod, humor, několik slušných „akčních“ momentů s Wardem a další střípky z minulosti Skye, které podnítily mou zvědavost. A pořád to ještě nebyla až taková nuda, jako epizoda 0-8-4. Přestávám věřit, že se seriál ještě někdy vyhrabe z bahna průměru a televizní diváci přestávají věřit také. Aktuální díl sledovalo už jen 6,63 milionu diváků, rating byl 2,2. Oproti Pilotu je to polovina, což je za šest dílů sakra sešup. Příští epizoda, The Well, bude přímo navazovat na Thora: Temný svět, z upoutávek se ale zná, že nepůjde o vůbec nic podstatného, pouze se do nepovolaných rukou dostane další mimozemská zbraň, podobně jako třeba v Item 47.

Naše hodnocení
5/10

Galerie: 6

Agents of S.H.I.E.L.D.: The Hub | Fandíme filmu Agents of S.H.I.E.L.D.: The Hub | Fandíme filmu Agents of S.H.I.E.L.D.: The Hub | Fandíme filmu Agents of S.H.I.E.L.D.: The Hub | Fandíme filmu Agents of S.H.I.E.L.D.: The Hub | Fandíme filmu Agents of S.H.I.E.L.D.: The Hub | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest