Recenze: Rozbitý svět

Recenze: Rozbitý svět | Fandíme filmu
Nenápadná britská prvotina s Timem Rothem v hlavní roli, je perfektním příkladem toho, že i v českých podmínkách by šlo točit vydařené filmy.

Kéž by většina sociálních dramat vypadala jako Rozbitý svět. U nás máme tento žánr poměrně v oblibě, ale velká většina domácích pokusů skončí jako agitace a propagace „hezké české rodinky na vesnici“. Věhlasný britský divadelní režisér a filmový debutant, Rufus Norris, na to ale jde mnohem chytřeji. Využívá prostředí chudého předměstí anglického města pouze jako zátiší pro mnohem zajímavější děj, který by se mohl odehrát kdekoliv, ale právě jeho specifické zasazení z něj dělá ještě lepší podívanou. Vzniklo z toho jedno z nejpříjemnějších překvapení letošního roku.

Příběh jedenáctileté dívčiny Skunk, a jejích dosti podivných letních prázdnin na předměstí, je vyprávěn tak hravým způsobem, až si v některých momentech budete myslet, že sledujete drsnější a špinavější verzi Andersonova Až vyjde měsíc. Na rozdíl od Andersona a jeho bizarní paletě postaviček se však Norris plně věnuje postavě Skunk. Tu výborně ztvárnila herecká debutantka Eloise Laurence, která přesto, že se její postava pohybuje v nejtvrdší fázi puberty, tak nepůsobí ani jednu vteřinu otravně. Je to obrovský castingový triumf, zvlášť když se Skunk objeví takřka ve všech scénách Rozbitého světa a obsazení nějakého nesnesitelného teenagera by celý film poslalo přímo do kopru.

Rozbitý svět však po celou svoji stopáž nezůstává jen sociálním dramatem. V druhé půlce stočí Norris příběh do dosti neočekávaných vod a celé dění nabere takový spád, jaký byste nečekali ani od kvalitního thrilleru. Fantastická, nervy drásající druhá půlka bohužel nepřímo způsobí, že některé dějové linky zůstanou neukončené. Konkrétně linka s učitelem v podání irské hvězdy Cilliana Murphyho je výborně načrtnuta (a podpořena Murphyho standardně skvělým výkonem), ale ve finále vyzní do ztracena. To vše ale filmu ihned odpustíte, jakmile se přistihnete, že si dvacet minut před koncem zařezáváte nehty do opěradla.

Z realisticky pojatého dramatu lehce vyruší jen příliš vyhrocený závěr, který by si bohatě vystačil s náznaky místo doslovnosti. To je ale jen malý škrábanec na jinak přesvědčivě odvyprávěném snímku. Nejvíce osvěžujícím faktorem na Norrisově filmovém debutu je, že režisér události prezentuje jako citlivý příběh dospívání hlavní hrdinky, ale přitom by některé jejich dramatické zákruty s klidem fungovaly jak v lehké komedii, tak v drsném eRkovém thrilleru.  

Verdikt

Rozbitý svět je na filmový debut až nezvykle vyspělým a dobře propečeným kusem filmařiny.  Precizní sociální drama s chytře vystavěným příběhem, který táhne dopředu dobré obsazení v čele s nově nalezeným talentem v podobě Eloise Laurence, by vám rozhodně nemělo uniknout.

Naše hodnocení
8/10

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest