Nejlepší filmy roku 2013 podle Quentina Tarantina

Nejlepší filmy roku 2013 podle Quentina Tarantina | Fandíme filmu
Quentin Tarantino vybral desítku filmů, které se mu letost zatím nejvíc líbily.

Možná, že je Quentin Tarantino ještě lepší filmový znalec než je režisér či scenárista a dávno na tom už nemá zásluhu pouze práce v proslavené videopůjčovně. Pokud tedy Quentin hodlá psát v budoucnu knihy o filmové teorii, jak to dlouho tvrdí, měli bychom brát jeho každoroční desítku nejoblíbenějších filmů vážně. Tady je předběžná letošní a uvidíme, jestli se s příchodem béček jako Machete zabíjí nebo konkurenčních otrokářských dramat jako 12 Years a Slave změní. Filmy jsou řazeny abecedně podle svých původních názvů.

Afternoon Delight (režie: Jill Holloway)

Debut feministky Jill Holloway, která se doposud podílela coby producentka či scenáristka na seriálech Odpočívej v pokoji, Chirurgové nebo Jak dobýt Ameriku. Afternoon Delight vypráví o matce v domácnosti (Kathryn Hahn), která u sebe doma ze soucitu zaměstná jako chůvu mladou striptérku McKennu (Juno Temple). Pusťte si trailer.

Před půlnocí (režie: Richard Linklater)

Zakončení filmového experimentu, který spolu prováděli od roku 1995 režisér Richard Linklater, Ethan Hawke a Julie Delpy. Takzvaná "Before trilogie" sleduje inteligentní a romantický vztah Američana Jesseho a Francouzky Celine a poslední díl Před půlnocí je zastihuje už potřetí, tentokrát na dovolené v Řecku. Naši pozitivní recenzi najdete zde.

Jasmíniny slzy (režie: Woody Allen)

Allenova Půlnoc v Paříží se objevila na Tarantinově žebříčku v roce 2011, a protože to je s Allenovo tvorbou jako na horské dráze, veskrze pozitivní kritika přišla až letos s filmem Blue Jasmine, kde se elegantní Jasmine (Cate Blanchett) propadá na dno společenského žebříčku, aby se zde pokusila najít smysl svého života. My ji recenzovali následovně

V zajetí démonů (režie: James Wan)

Talentovaného Jamese Wana jsme podle úspěšnosti jeho filmů nedávno korunovali na současného krále hororového žánru s stejně tak si ho cení i Tarantino. The Conjuring vám nabídne v retro atmosféře klasickou duchařinu, kde se snaží Patrick Wilson a Vera Farmiga pomoct démony sužované rodině. Nahnáno měla i naše recenze.

Drinking Buddies (režie: Joe Swanberg)

Joe Swanberg je známý jako nezávislý a všestranný tvůrce, který si své filmy píše, režíruje, natáčí i stříhá. Jeho filmy mají malé rozpočty a zakládají si na časté improvizaci. Jeho nejnovější romantický snímek sleduje Lukea (Jake Johnson) s Kate (Olivia Wilde) a jejich mlhavě se rozvíjející vztah v malém pivovaru. Pusťte si trailer

Frances Ha (režie: Noah Baumbach) 

Jako scenárista je Baumbach podepsaný pod Fantastickým panem Lišákem nebo třetím Madagascarem. Jako režisér pak pod Greenbergem s Benem Stillerem, od kterého však vykonal pořádnou cestu, když letošní rok představil černobílou a milou komedii Frances Ha, ve které se snaží Greta Gerwig prorazit coby tanečnice v New Yorku.

Gravitace (režie: Alfonso Cuarón) 

Dlouho připravovaný projekt se Sandrou Bullock uvězněnou na oběžné dráze naší planety vychválil už James Cameron a věřím, že existuje ještě další tucet režisérů, kteří se od Cuaróna naučili pár filmařských fíglů. Fakt, že vás ke konci roku budou letošní TOP 10 plné Gravitace už otravovat, je asi ta nejlepší poklona takovému filmu. I my se jí v recenzi klaníme.

Kick-Ass 2 (režie: Jeff Wadlow)

I první Kick-Ass si Tarantino v roce 2010 vychutnal, a přestože pokračování se všeobecně nesetkalo s tak kladným přijetím, režisér si ho vybral i do letošního žebříčku. Kdo je ale naladěný na stejnou brutální vlnu jako naši zločin potírající hrdinové Hit-Girl (Chloë Grace Moretz) a Kick-Ass (Aaron Taylor-Johnson), ten musí být v sedmém nebi. My se také v naší recenzi dostali na sedmičku.

Osamělý jezdec (režie: Gore Verbinsky)

Tarantinovo doporučení asi už největší propadák letošního roku nezachrání, podíl režijního talentu Gorea Verbinskyho a westernových odkazů byl ale v tomhle velkolepém dobrodružství s Johnnym Deppem a Armiem Hammerem tak vysoký, že si vysloužil místo na Tarantinově žebříčku nejlepších filmů, kam se například mezi recenzenty asi tolikrát nedostane. Stejně tak u nás.

Apokalypsa v Hollywoodu (režie: Seth Rogen a Evan Goldberg)

Jako poslední vybral Tarantino další film, který odkazuje na všechno možné a při tom si tropí legraci z hereckých jmen, která jsou akorát náhodou přítomna na place. This Is the End sedne lidem fandícím partě okolo Setha Rogena, Jonaha Hilla nebo Jamese Franca, jejichž filmová já akorát zastihne nefalšovaná Apokalypsa. Vše o filmu.

Tak v kolika filmech se s Tarantinem shodnete a na kolik se jich na základě režisérova doporučení podíváte? A zajímavé bude také sledovat, nakolik se Quentinův žebříček v následujících třech měsících ještě promění.

Zdroj: Tarantino.info

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest