Opičí muž: Akční nářez navzdory nepřízni osudu dorazil do našich kin

Opičí muž: Akční nářez navzdory nepřízni osudu dorazil do našich kin | Fandíme filmu
Universal Pictures
Zobrazit další 3 obrázky
Režisér a představitel hlavní role točil film se zlomenou rukou, aby svůj vysněný projekt zachránil.

Je to tady. Do českých kin dorazila akční novinka Opičí muž (Monkey Man). Ohlasy nejsou jednoznačně nadšené, ale i když někdo vidí na snímku chyby, většinou si pochvaluje alespoň jeho akci a vizuální zpracování. V naší recenzi, kterou pro vás připravuje kolega, se můžete těšit prakticky výhradně na slova chvály.

Cesta k divákům přitom pro snímek byla extrémně složitá. Film ležel celé tři roky na poličce a jakákoliv premiéra byla v nedohlednu. Původně jej totiž financoval Netflix, který jej bral jako vhodnou investici, díky své obrovské předplatitelské základně v Indii, kde se snímek odehrává a odkud pochází rodina Deva Patela, režiséra a hlavní hvězdy filmu.

Jenže Netflix se na poslední chvíli zalekl politických motivů, které se Opičím muži objevují, protože si nechtěl na indickém trhu dělat problémy. Jakékoliv uvedení se tak stále odkládalo. Proces se nadále protahoval kvůli tomu, že zkrachovala jedna z firem, která snímek spolufinancovala. Nakonec film zachránil producent Jordan Peele (režisér filmů jako Uteč nebo Nene), který v Patelovi něco viděl. S jeho pomocí se podařilo film dostat ke studiu Universal, které jej teď uvede do kin. A bude to pro něj zřejmě parádní kšeft. Výroba snímku stála 30 milionů amerických dolarů, avšak Universalu se film od Netflixu podařilo koupit pouze za 10 milionů. Tak moc se chtěl streamovací gigant riskantního projektu zbavit. Podle aktuálních analytických odhadů se Opičí muž v kinech zaplatí a ještě vygeneruje malý zisk.

Už samotné natáčení přitom bylo extrémně komplikované. Pro Patela to byl první celovečerní režijní počin, takže se do určité míry učil za pochodu. Snímek vznikal během covidových opatření, kvůli kterým bylo natáčení jednou posunuto a následně jej bylo třeba přesunout z Indie na jeden menší indonéský ostrov. Aby bylo možné Devovu tvůrčí vizi za 30 milionů zrealizovat, muselo se šetřit, kde se dalo.

Dva týdny před natáčením (akčního filmu) si Patel zlomil nohu a jen krátce po padnutí první klapky si zlomil ruku. Při natáčení akční scény cítil v ruce prasknutí a okamžitě věděl, že je zle. Bál se však jít k doktorovi, aby nedostal sádru, protože pak by bylo potřeba některé scény přetáčet a na to produkce zkrátka a dobře neměla peníze. Dev také věděl, že na něm závisí víc než 450 členů štábu. Nechtěl je zklamat a nechtěl se vzdát svého vysněného projektu. První den tedy nějak přečkal se zlomeným prstem a masivními otoky. Následně se mu podařilo dostat letadlem z natáčecí lokace do nemocnice v Jakartě, kde mu dali do prstu hřeb a s tím se nějakým zázrakem podařilo film dokončit, i když součástí natáčení byla celá řada intenzivních akčních scén.

Přes všechny další nesnáze (jeden z členů štábu zemřel na infarkt) byl film dotočený a odeslaný do distribuce. Pusťte si přiložené ukázky a o víkendu rovnou můžete sami zajít do kina.

Akční thiller Opičí muž (Monkey Man) pojednává o osamělém muži (Dev Patel), který touží po pomstě. Tu míří proti zkorumpovaným prominentům, kteří zavraždili jeho matku a systematicky ubližují chudým a bezmocným. Děj je zasazený do Indie, kde bezejmenný hlavní hrdina (přezdívaný „Kluk“) vydělává své mrzké živobytí, když se večer co večer nechá s gorilí maskou na tváři zmlátit v nelegálních zápasech populárnějšími bojovníky. Léta se v něm hromadí hněv, až jednoho dne přichází na to, jak tajně proniknout mezi zkorumpovanou městskou smetánku. Trauma z dětství v něm nadále kypí, až nakonec svýma podivně zjizvenýma rukama vykoná odplatu vůči lidem, kteří jej připravili o všechno. Snímek je inspirovaný legendou o Hanumanovi, ikonickém ztělesnění odvahy a síly.

Dále hrají Sharlto Copley, Sobhita Dhulipala, Pitobash, Vipin Sharma, Ashwini Kalsekar, Adithi Kalkunte, Sikandar Kher a Makarand Deshpande. Patel krom ztvárnění hlavní role režíruje a je spoluautorem scénáře. Ten spolu s ním napsali Paul Angunawela a John Collee. Produkuje Jordan Peele. Datum české premiéry je stanoveno na 4. dubna.

Foto: Universal Pictures

Zdroje: The Tonight Show, World of Reel, Deadline

Galerie: 4

Opičí muž: Akční nářez navzdory nepřízni osudu dorazil do našich kin | Fandíme filmu Opičí muž: Akční nářez navzdory nepřízni osudu dorazil do našich kin | Fandíme filmu Opičí muž: Akční nářez navzdory nepřízni osudu dorazil do našich kin | Fandíme filmu Opičí muž: Akční nářez navzdory nepřízni osudu dorazil do našich kin | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest