Michael Caine: Devadesátiletý herec odchází do důchodu

Michael Caine: Devadesátiletý herec odchází do důchodu | Fandíme filmu
Warner Bros.
Držitel dvou Oscarů známý z Alfieho, Pravidel moštárny, Jana Žižky či trilogie Temného rytíře už na další role nemá energii.

Nikdy neříkej nikdy. Michael Caine hrozil ukončením kariéry už několikrát. Už v roce 1968 v rozhovoru řekl, že chce přestat hrát ve 45 letech a dožít s rodinou na farmě. Namísto toho následovala dlouhá a bohatá dráha, jež trvala další desetiletí. Veřejně o konci kariéry mluvil v roce 2015, krátce poté, co dokončil snímek Mládí. Byl finančně zajištěný a už si chtěl odpočinout. Od té doby nicméně natočil dalších deset filmů. Teď to vypadá, že je konec definitivní.

Kvůli covidové pandemii tři roky v kuse nepracoval a zdálo se, že jeho herecká kariéra dospěla ke konci přirozenou cestou. Pak ale nečekaně přišla nabídka na životopisný snímek The Great Escaper a Caine ji s radostí přijal. Natáčení už nicméně bylo náročné. Sir Michael v součanosti nedokáže chodit bez pomoci. Několik málo scén, kde bylo chození potřeba, absolvoval s hůlkou. Dopředu bylo ve smlouvě jasně stanoveno, že herec může před kamerou chodit jakým tempem bude potřebovat. Všechny scény ve kterých chodí točil Caine bez výjimky pouze jedenkrát, bez opakování. Po dokončení záběru si hned sedl a mezi scénami odpočíval.

Caine v interview pro The Telegraph o The Great Escaper hovořil jako o svém posledním filmu. Říká, že je mu přes devadesát a sotva chodí. Uvědomuje si svoji smrtelnost, ale necítí nějakou depresi nebo lítost. Dožil se devadesátky, měl plný život, je vděčný za svou rodinu. A rozhodně nezahálí. Posledních 18 měsíců psal knižní thriller, což mu vyhovovalo, protože u psaní může pohodlně sedět.

Jeho kariéra trvala 73 let. Poprvé se objevil ve snímku Ranní vyplutí z rou 1950, kde měl okrajovou roličku. Prorazil díky snímkům z 60. let, jako jsou Gambit či Alfie. Dále jej proslavily filmy Slídil, Příliš vzdálený most, Muž, který chtěl být králem, Orel přistává, Bitva o Británii, Prácička v Itálii nebo Špinavá hra. Hana a její sestry a Pravidla moštárny mu přinesly Oscary. Žánrové publikum jej poznalo díky filmům Kingsman, Podfukáři, Potomci lidí případně v rámci trilogie Temného rytíře. S režisérem Christopherem Nolanem navázal Michael dlouholeté partnerství a vystoupil prakticky ve všech jeho filmech. České publikum si potom Michaela mohlo užít ještě v loňském Janu Žižkovi, jehož natočil český režisér Petr Jákl.

The Great Escaper má britskou premiéru v říjnu, česká zatím nebyla ohlášena.

Titulní foto je z filmu The Great Escaper

Zdroj: The Telegraph

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest