Stvořitel: Držte si klobouky, první ohlasy slibují sci-fi nářez

Stvořitel: Držte si klobouky, první ohlasy slibují sci-fi nářez | Fandíme filmu
20th Century Studios
První novinářské reakce hovoří o masivním světě, silných emocích, překvapivém vývoji děje, válečné vřavě a silném vykreslení AI.

Články o prvních reakcích na libovolný film je vždy nutné doprovodit varováním: Studio na projekci zve takové novináře, u kterých tuší, že by se jim film mohl líbit. Část z nich nejsou kritici, ale reportéři vyslaní natočit rozhovory, kteří při té příležitosti shlédnou film. Někteří novináři se vědomě či podvědomě mohou držet zpátky, protože chtějí být pozvaní i na příští slavnostní premiéru, případně vědí, že se za chvíli budou muset podívat do očí filmařům, kteří za filmem stojí. A v krátkém tweetu se poměrně špatně vyjadřuje nějaká nuancovaná kritika, daleko snazší je vypíchnout pár pozitiv.

Když jsme si tohle obligátní varování odbyli, tak si pojďme říct, že prvotní ohlasy pro očekávanou sci-fi Stvořitel (The Creator) jsou skrznaskrz pozitivní. Novináři si po premiéře pochvalují živoucí svět blízké budoucnosti, který snímek vytváří a krásné vizuální pojednání, za které vděčíme výpravě, kulisám nebo kameře Orena Soffera a Greiga Frasera. Režisér Gareth Edwards (Godzilla, Rogue One: Star Wars Story) je chválený jako režisér s jasnou vizí, který přesně ví, co se divákům snaží předat a do značné míry se mu to úspěšně daří.

Máme očekávat intenzivní a brutální válečný epos, kde jsou válka a její dopady v popředí. Chválená je akce, napínavost a zábavnost celého snímku, ale také to, jakým způsobem se staví k umělé inteligenci – jak vykresluje umělé bytosti. S tím souvisí také pochvala herců a toho, jak je celý příběh emotivní. Tedy, ne všichni novináři měli z filmu na krajíčku (podle některých se vyprávění snaží, ale vyložené dojemnosti se nakonec dosáhnout nepodaří), ale výkony Madeleine Yuny Voyles a Johna Davida Washingtona v rolích robotické dívky a jejího lidského ochránce si pochvalují prakticky všichni hodnotící.

Ze starších filmů je Stvořitel přirovnávaný k Rogue One, Distriktu 9, Ex Machině, Akiře a AI od Stephena Spielberga. Některé komentáře hovoří o filmu, který chytře kráčí ve šlépějích předchůdců, jiní tvrdí, že máme čekat originální a překvapivý zážitek. Jestli se nějakým směrem upírá větší množství kritiky, tak je to závěr filmu. Jak už je řečeno výše, některým novinářům nepřišel tak emotivní, jak asi chtěl být, podle jiných je uspěchaný či zbytečně překombinovaný. Jiní komentátoři si naopak chválí, že je konec filmu dokázal překvapit a že měl Gareth Edwards odvahu svůj příběh zakončit právě takto.

Ať už ale jednotliví novináři mají či nemají drobné výhrady, všichni se shodují na tom, že je film extrémně ambiciózní, opravdu velkorysý ve svém audiovizuálním podání a potenciálně jde o jeden z nejlepších trikových velkofilmů letošního roku. Rozhodně stojí za to se na Stvořitele vypravit na velké plátno.

To jsou hodně povzbudivá slova, tak snad zážitek v kině opravdu bude stát za to. Dočkáme se jej už příští týden, kdy u nás má film premiéru. Na závěr si ještě můžete pustit nejnovější upoutávku:

Příběh je zasazený do blíže neurčené budoucnosti, kde právě probíhá apokalyptická válka mezi lidstvem a roboty s extrémně vyvinutou umělou inteligencí. Ústřední protagonista Joshua (John David Washington) je bývalý člen speciálních sil, který je pověřený tím, aby vypátral a zabil Stvořitele, nepolapitelného architekta pokročilé umělé inteligence, který vyvinul záhadnou zbraň s mocí ukončit válku... a lidstvo samotné. Joshua a jeho tým elitních agentů se vydávají přes nepřátelské linie do centra temného území okupovaného AI... jen aby zjistili, že zbraň, která má zničit svět, je AI v podobě malého dítěte. Dále hrají Ken Watanabe, Gemma Chan, Allison Janney, Sturgill Simpson či Marc Menchaca. Režíruje Gareth Edwards. Datum premiéry v českých kinech je stanoveno na 5. října 2023.

Foto: 20th Century Studios

Zdroje: Screen Rant, MovieWeb, The Hollywood Reporter, Games Radar

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest