Bruce Willis trpí frontotemporální demencí

Bruce Willis trpí frontotemporální demencí | Fandíme filmu
Universal Pictures
Rodina slavného herce chce rozšířit povědomí o nebezpečné nemoci. Stav bývalé akční hvězdy se zhoršuje.

Loni v březnu rodina Bruce Willise oznámila veřejnosti, že herec ukončuje kariéru, protože trpí afázií. Tato zdravotní porucha s sebou obvykle nese zhoršení schopnosti řeči nebo porozumění řeči ostatních, ať už v mluvené nebo psané formě. Příčiny afázie jsou různé, může pramenit například z nádoru nebo poranění hlavy. U Willise příčina dlouho nebyla známa, teď však rodina ve veřejném prohlášení uvádí další podrobnosti.

Otevřený dopis podepsali současná manželka Emma Heming, předchozí žena Demi Moore a děti Rumer, Scout, Tallulah, Mabel a Evelyn. Rodina poděkovala Bruceovým fanouškům za podporu a vysvětlila, že po dlouhé době tápání se lékařům konečně podařilo definitivně najít příčinu. Tou je frontotemporální demence, což je druhé nejčastější degenerativní onemocnění mozku, které se velmi špatně diagnostikuje a obvykle se rozvíjí u lidí plíživě. První příznaky se nejčastěji objevují u padesátníků. Kromě změn v kognitivních funkcích (sem patří například právě afázie) pacienti mohou trpět depresemi, poruchami paměti a myšlení a proměňovat se může jejich osobnost (mohou bez vnějšího vlivu měnit názory, ztrácet sebekontrolu, zanedbávat péči o sebe, ztrácet schopnost empatie nebo trpět poruchami emocí). Nemoc v tuto chvíli není léčitelná, pouze při včasné diagnóze lze zpomalit její zhoršování.

Willisova rodina uvádí, že o Bruceově stavu otevřeně hovoří proto, že by si sám přál, aby se o nemoci rozšiřovalo veřejné povědomí. Rodina dodává, že kdyby Willis „mohl“, tak by osvětu šířil sám. Z takového vyjádření bohužel můžeme usuzovat, že se hercův stav zhoršil natolik, že by již nebyl schopný veřejného vystupování. Jistým upokojením budiž, že Bruceovi bližní na první pohled stojí pevně při něm a jsou v takové finanční situaci, kdy mu mohou dopřát veškerou dostupnou ošetřující péči.

Jakožto celá společnost musíme věřit, že osvěta a výzkum přinesou šanci alespoň příštím potenciálním pacientům.

Titulní foto: Bruce Willis ve snímku Skleněný

Zdroje: The Association for Frontotemporal Degeneration, Alzhaimer.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest