Tarzan: Hrdinu vychovaného opy čeká nové moderní zpracování

Tarzan: Hrdinu vychovaného opy čeká nové moderní zpracování | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit další 1 obrázek
Vyperte si bederní roušky, nalaďte hlasivky pro pralesní skřek a zopákněte si houpání na liáně – vracím se do džungle.

Kdo by neznal Tarzana, muže, kterého vychovala džungle. Jeho příběhy psal od roku 1912 Edgar Rice Burroughs a vykreslil populárního hrdinu jako sirotka britských šlechticů, kterého po smrti rodičů vychovají lidoopi. Díky vyrůstání v džungli rozumí řeči zvířat, dokáže se extrémně rychle pohybovat napříč pralesem a má nadlidskou sílu a obratnost. Je to vlastně svého druhu jeden z prvních superhrdinů. Napříč více než dvaceti romány zažil tvrdý střet s evropskou civilizací, potýkal se v džungli s nejrůznějšími pytláky či kolonizátory, bojoval s šelmami, s pralesními domorodci, popřípadě navštívil ztracené civilizace uprostřed Afriky nebo dokonce dutou Zemi obývanou dinosaury.

Tarzan sloužil jako inspirace například pro Supermana, dočkal se zpracování v rádiu či komiksech. Jeho filmová zpracování vznikala už od roku 1918. Hrdina vystupoval v desítkách filmů a hrál jej například i Lex Barker, představitel Old Shatterhanda, V jednom seriálu zase Travis Fimmel, známý z Vikingů. Mezi nejznámější zpracování patří Příběh Tarzana, pána opic s Christopherem Lambertem a Disneyho animovaný Tarzan. Naposledy pro film byl odchovanec opů zpracovaný před šesti lety ve snímku Legenda o Tarzanovi, kde hrdinu ztvárnil Alexander Skarsgård.

Některé z původních románů už jsou dnes tak staré, že jsou volným dílem. Nicméně správci pozůstalosti stále drží práva na samotné užívání značky Tarzan, která je klíčová, pokud chce libovolné studio čerpat výhody, které z užívání známého jména plynou. Zmiňovaná Legenda o Tarzanovi nebyla příliš úspěšná, tak si studio Warner Bros. nechalo pronajatá práva prostě propadnout a dál už je nevyužila. Po uvolněné licenci teď sáhlo studio Sony a je připraveno ji využít.

Dle vyjádření Sony chystá Tarzanovo kompletní přepracování a jeho čerstvé pojetí pro 21. století. To je asi na místě, protože značka má kvůli svému stáří hned dva zásadní problémy. Původní romány jsou tak staré, že už z nich čerpalo ohromné množství následovníků a pouhé zfilmování knih by v dnešní době působilo značně otřepaně. (Něco podobného se stalo Johnu Carterovi, jehož předlohu taktéž napsal Edgar Rice Burroughs). A vedle toho už by řada věcí z původních románů byla v dnešní době nepřijatelná, ať už se bavíme o rasismu, kolonialismu, sexismu nebo normalizovanému násilí vůči černochům či ženám.

Celý proces je v plenkách, takže prozatím nevíme, kdo film napíše, natož cokoliv dalšího.

Foto je ilustrační, z filmu Legenda o Tarzanovi

Zdroj: The Hollywood Reporter

Galerie: 2

Tarzan: Hrdinu vychovaného opy čeká nové moderní zpracování | Fandíme filmu Tarzan: Hrdinu vychovaného opy čeká nové moderní zpracování | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest