James Earl Jones končí po 45 letech s rolí Darth Vadera

James Earl Jones končí po 45 letech s rolí Darth Vadera | Fandíme filmu
Lucasfilm
Samotný Vader ale bude promlouvat i dál. Blíží se doma, kdy se velkofilm obejdou bez herců?

Kdo by ten hluboký sytý hlas neznal. Možná vůbec nejznámější filmový padouch, Darth Vader, sice každou chvilku hlasitě vdechuje a mluví přes masku, přesto je jeho projev zcela nezaměnitelný. Zpod helmy zní hlas Jamese Earla Jonese, který spolu s maskovanými vysokými kaskadéry pomohl udělat Vadera ikonickou postavu, jakou beze sporu je.

Poprvé jej mohli fanoušci slyšet roku 1977 ve snímku Hvězdné války: Epizoda IV - Nová naděje. Následně ten samý hlas zněl v celé řadě dalších Star Wars filmů, v různých speciálech, v animáku Star Wars Povstalci a naposledy v letošním seriálu Obi-Wan Kenobi. Možná jste si však všimli, že hlas zní podstatně mlaději, než ve filmu Rogue One: Star Wars Story, kde výraz Darth Vadera odpovídal tomu, že Jonesovi při natáčení bylo už 85 let.

Teď je mu 91 a touží po zaslouženém odpočinku. Jak bylo naznačeno výše, už v Obi-Wanovi nepromlouvá tak docela on. Namísto toho, aby sám nahrával dialogy, byl jeho projev uměle nasimulovaný společností Respeecher, která jeho repliky syntetizovala na základě archivních nahrávek. James na celý proces pouze dohlížel.

Do budoucna už nechce dělat ani to, ale podle Matthew Wooda z Lucasfilmu si Jones přál, aby Vader „žil“ dál. Proto svolil prodat Lucasfilmu práva na simulování jeho hlasu i v budoucích projektech.

Zpráva je přijímaná rozpačitě. Část fandomu potěší, že si nebudou muset v roli Vadera zvykat na nový hlas. Na druhou stranu je škoda, že Lucasfilm dál plánuje ždímat to, co je ze ságy Star Wars nejznámější, namísto toho, aby se pohnul kupředu, k úplně novým příběhům. Technologií firm Respeecher byl zrekonstruován už i hlas mladého Lukea Skywalkera v seriálech The Mandalorian a Boba Fett: Zákon podsvětí. V těch navíc byla digitálně vyrobena i Lukova tvář. Blíží se čas, kdy ve velkých značkách herci nebudou zapotřebí a studia pouze budou v záběrech postrkovat digitální pimprlata?

Foto: Lucasfilm

Zdroj: Vanity Fair

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest