Predátor: Kořist se vrací ke kořenům, chce se vyvarovat chyb dosavadních pokračování

Predátor: Kořist se vrací ke kořenům, chce se vyvarovat chyb dosavadních pokračování | Fandíme filmu
20th Century Studios
Zobrazit dalších 7 obrázků
Mládeži nepřístupná novinka sází na napětí, horor a násilí. Slibuje divákům příběh ultimátního outsidera, který se nevzdává bez boje.

5. srpna dorazí na Disney+ snímek Prey, jenž v Česku bude uvedený pod názvem Predátor: Kořist. V sérii jsme zvyklí na současné nebo dokonce jemně futuristické prostředí, tenhle Predátor nás však vezme několik set let do minulosti mezi Komanče. V rozhovoru pro Empire režisér Dan Trachtenberg vysvětlil genezi celého projektu.

Jeho fascinace Predátorem začala už když byl školáček, tehdy ještě příliš mladý na to, než aby film mohl vidět. Několika spolužákům se to ale podařilo a snímek mu převyprávěli. Scéna, kde indiánský stopař Billy (Sonny Landham) odhodí svršky i pušku a pouze s nožem čeká na vesmírného lovce, končí těsně před tím, než se do sebe dvojice pustí. V Danovi nicméně od té doby zůstala chuť podobné střetnutí vidět. Pro Predátora: Kořist byl tenhle jednoduchý obraz jedním z východisek.

Od začátku tedy Trachtenberg snímek studiu nabízel jako střet severoamerických domorodých lovců s vesmírnou bestií. Tedy jako takový western bez kovbojů, který bude z velké části vyprávěný beze slov, především obrazem. Ve snímku sice vystupují francouzští obchodníci s kožešinami a mají důležitou roli, ale nejsou předmětem vyprávění. Pokud jde o vizuální inspiraci, tak tou byly především filmy Terrence Malicka, jako Nebeské dny, Nový svět nebo Tenká červená linie. Další velkou vizuální inspirací byl Macbeth s Michaelem Fassbenderem.

Čerpalo se samozřejmě i z původního Predátora, na něhož si diváci jistě vzpomenou, když se hrdinka Naru (Amber Midthunder) noří v traileru do bahna. Na původní film tvůrci podle slov Trachtenberga odkazovali vědomě či nevědomě v řadě momentů, ale zároveň dbali na to, aby příliš nepřitahovaly pozornost a nestaly se nějakým hlavním pilířem snímku. Určitě nemáme čekat, že by se kupříkladu objevil kůň jménem „Vrtulník“. Na prvním místě je aktuální příběh, nikoliv odkazy.

Vyprávění je prý vystavěné po vzoru sportovních snímků, kdy v centru všeho je emotivní příběh outsidera, kterému nikdo nevěří, ale nakonec dokáže semknout svůj tým a postavit se silnějšímu soupeři. Ten rozhodně silnější bude, protože mu nechybí spousta moderních udělátek, jako je třeba stará dobrá kamufláž, ale tvůrci se zároveň chtěli vyvarovat toho, že by souboje byly až příliš jednostranné, a tak se rozhodli, že vesmírný lovec nebude vybavený známým plazmovým dělem. Současně ale bude mít jiné, nové hračky.

Jen o hračkách to ale rozhodně nebude. Trachtenberg spolu se scenáristou Patrickem Aisonem si pečlivě nastudovali všechna dosavadní pokračování Predátora a dávali si pečlivý pozor na to, aby nespadli do stejné pasti. Zatímco první film série je regulérně hodnocený jako zdařilý, ty další už mají vesměs jen několik povedených momentů, ale jako celek neobstojí. Proto tvůrci kladli takový důraz na příběh, universální sdělení a navázání na původního Predátora.

Důležitou roli budou hrát napětí, horor a násilí. Akce, na níž kladla větší důraz pokračování, nikam nevymizí, ale napětí a strachy by měly hrát prim. Stejně jako původní snímek z 80. let má být novinka instinktivní a primální. Snímek je mládeži nepřístupný a to kvůli „množství krvavého násilí“. Projekt začal vznikat ještě v době, kdy existovalo samostatné studio 20th Century Fox, a když jej odkoupil Disney, tak neměl ke scénáři žádné výhrady a nechal film natočit v jeho zamýšlené podobě.

Snímek se odehrává před 300 lety a zavádí nás mezi severoamerické Komanče. Hlavní hrdinkou je Naru, schopná válečnice, která srdnatě chrání svůj kmen proti vysoce vyvinutému mimozemskému Predátorovi, jednomu z prvních, co kdy přistál na Zemi. Snímek zrežíroval Dan Trachtenberg, scénář napsal Patrick Aison. Natáčelo se v kanadské Calgary, hlavní roli ztvárnila Amber Midthunder. Snímek bude uvedený 5. srpna 2022, u nás zřejmě na službě Disney+.

Foto: 20th Century Studios

Zdroje: ComicBook, Empire

Galerie: 8

Predátor: Kořist se vrací ke kořenům, chce se vyvarovat chyb dosavadních pokračování | Fandíme filmu Predátor: Kořist se vrací ke kořenům, chce se vyvarovat chyb dosavadních pokračování | Fandíme filmu Predátor: Kořist se vrací ke kořenům, chce se vyvarovat chyb dosavadních pokračování | Fandíme filmu Predátor: Kořist se vrací ke kořenům, chce se vyvarovat chyb dosavadních pokračování | Fandíme filmu Predátor: Kořist se vrací ke kořenům, chce se vyvarovat chyb dosavadních pokračování | Fandíme filmu Predátor: Kořist se vrací ke kořenům, chce se vyvarovat chyb dosavadních pokračování | Fandíme filmu Predátor: Kořist se vrací ke kořenům, chce se vyvarovat chyb dosavadních pokračování | Fandíme filmu Predátor: Kořist se vrací ke kořenům, chce se vyvarovat chyb dosavadních pokračování | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest