Bay, McG, Scott a Verbinski přišli o hračky

Bay, McG, Scott a Verbinski přišli o hračky | Fandíme filmu
Filmy podle hraček jsou hitem dnešní doby. Které jdou ke dnu a které se pilně chystají?

Posledních několik dní tu probíráme kauzu Lone Ranger, ve které reálně hrozí, že hvězdné trio Johnny Depp, Jerry Bruckheimer, Gore Verbinski nebude moci natočit svůj vysněný projekt. A Verbinski má v poslední době smůlu všeobecně. Kromě exponovaného Lone Rangera by totiž mohl přijít i o šanci zfilmovat deskovou hru na detektivy „Clue“. Universal se totiž rozhodl stornovat ve velkém a schytaly to hned tři projekty na motivy společenských her firmy Hasbro.

Poprvé jsme vás o šíleném nápadu natáčet filmy podle deskových her informovali ve spojitosti s Bitevní lodí Petera Berga, a teď o většině z nich dost možná píšeme naposledy. Někomu v Universalu totiž došlo, že cpát velké peníze do „adaptací“ deskovek asi není úplně nejšťastnější idea. Za každý nedotažený pokus sice Hasbro zřejmě vyinkasuje 5 milionů dolarů, ale to je pořád zanedbatelná částka oproti tomu, jaké mohly být ztráty z potenciálně neúspěšných vysokorozpočtovek.

 

Čtyři musí z kola ven

Jako první to pořádně schytal Gore Verbinski a jeho Clue. Režisér ale na svých filmech evidentně opravdu lpí, protože, stejně jako v případě Lone Rangera, se projekt snaží zachránit a přejít s ním k jinému studiu. A Hasbro ho podporuje, dokonce už i pomohlo najít scénáristy - konkrétně Burka Sharplesse a Matta Sazamu (nováčci, kteří píší remake Flashe Gordona).

Stejný osud potkal i Monopoly a Magic: The Gathering, ale v obou případech šlo o podstatně méně rozpracované projekty. Monopoly sice měl natáčet Ridley Scott, ale jinak jsme o chystaném filmu věděli stejné nic, jako o Magicu. Takže tahle stopka asi nikoho nijak výrazně nezasáhla. I u těchhle projektů chce Hasbro najít nového partnera a pokračovat. Pokud bude mít Ridley Scott zájem, bude pro něj na režisérské sesličce místo.

Poslední šla pod kudlu Ouija Board. Ouja je destička popsaná písmeny a znaky a děti se s její pomocí snaží „komunikovat se záhrobím“. Film měl být dobrodružnou podívanou pro celou rodinu ve stylu Jumanji. Scénář psal Simon Kinberg (autor Sherlocka Holmese či Pána a paní Smithových), režijně byl s projektem spjatý McG (Terminátor: Salvation, Charlieho andílci) a producentsky Oujia Board zašťiťoval samotný Michael Bay. Ten má sice s hračkami od Hasbra mnohamiliardové zkušenosti, ale ani jemu se nepodařilo Universal přesvědčit, aby nalil do Ouija Board potřebný rozpočet. Takže teď už záleží jen na Hasbru, jestli se projekt podaří uvrtat jinému studiu anebo zmizí v propadlišti dějin.

 

Čtyři hry se hrát budou

Podle interních zdrojů ale Hasbro chápe, že Universal nemůže v nejbližších letech točit pouze filmy podle deskových her, a tak se vztahy obou společností nikterak nenarušily, pouze se ohnisko spolupráce zkoncentruje na menší množství filmů. A nejblíže k dokončení je Bitevní loď. Ta sice prvním teasrem nevyvolala vyloženě nadšení, ale 200 milionů už je pryč, a tak Universalu nezbývá než věřit, že investice vyjde a vehementně Bergův blockbuster podporovat.

O Candy Landu jsme už taky něco málo psali a taky je pořád v plánu. Kevin Lima, režisér Kouzelné romance, nás zavede do pohádkového světa z cukrovinek a prý si film máme představit jako „jedlého Pána prstenů“. Scénář mají na starosti Jonathan Aibel a Glenn Berger, autoři obou dílů Kung Fu Pandy a dalších animáků. 

Jestliže o Candy Landu už řeč byla, pak na Stretche Armstronga jsme trestuhodně zapomněli. Stretch sice není desková hra, nýbrž plastový panáček, ale je od Hasbra a film se o něm chystá. Stretchovou hlavní a jedinou devizou bylo, že šel roztahovat (stretch) a natahovat do obřích rozměrů a následně zase smrštit a film by měl pojednávat o chlapci, který se „rozvine za hranice svých možností“. Hrát ho bude Taylor Lautner (Jacob ze Stmívání), a režírovat Rob Letterman, který nám naposledy dodal Gulliverovy cesty, takže asi tušíte, jakou parádu můžeme čekat.

Poslední „herní“ film Hasbro nepřipravuje ve spolupráci s Universalem, ale se Sony. A podobně jako v případě Battleship půjde o film válečný. Sony totiž ve spolupráci s produkční společnosti Willa Smithe chystá snímek podle strategické hry Risk. Prý půjde o moderní thriller, který momentálně píše scénárista John Hlavin, jenž má na svědomí mimo jiné i chystaný Underworld: Awakening.

 

Kdo nehraje, nevyhraje

Hasbro to má zkrátka na filmovém poli rozehrané lépe, než sama filmová studia - Transformeři mu něco sypou přímo, něco skrz merchandise, v menším měřítku to platí i o G.I. Joe. A s deskovými hrami také firma neprohloupila: Jak sami vidíte, stačí dohodnout prodej práv a pak už jen čekat, jestli zkasírujete podíl z tržeb, nebo alespoň tučnou pokutu. A pak vám nic nebrání zkusit do pasti nalákat další studio.

Mnohem menší smysl dává jednání filmových společností. Mají snad pocit, že každá hračka musí automaticky vygenerovat stejný zisk jako Transformers? Nebo se v dnešní době už opravdu všichni tak strašlivě bojí vyrábět filmy bez zajeté značky? Nevěří, že původní filmy dokážou vydělat? Utržilo by snad Inception víc, kdyby bylo volně inspirované společenskou hrou? Přišly na Piráty z Karibiku davy proto, že strašlivě milují stejnojmennou Disnaylandskou atrakci? Půjde na Bitevní loď víc lidí jen proto, že „Lodě“ hrál v životě každý? Odpověď na všechny položené otázky samozřejmě zní: „Asi těžko“. A právě tahle odpověď nejspíš poslala tři filmy podle společenských her ke dnu. Doufejme, že v budoucnosti uvidíme u studií zdravý rozum častěji a častěji.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest