Zemřel Vangelis, skladatel proslulý filmovou hudbou

Zemřel Vangelis, skladatel proslulý filmovou hudbou | Fandíme filmu
Paramount Pictures
Autor hudby pro Blade Runnera či Dobytí ráje už není mezi námi.

Ve věku 79 let zemřel původem řecký hudební skladatel Vangelis. Informovali o tom jeho zástupci. Vangelis zemřel 17. května v nemocnici ve Francii. Příčina smrti nebyla oficiálně zveřejněna, podle řeckých novin OT se nakazil Covidem-19.

Pod jménem Evángelos Odysséas Papathanassíou se Vangelis narodil v roce 1943 na pobřeží Thesálie a následně vyrůstal v Athénách. Zájem o hudbu projevoval od útlého dětství. Převážně jako samouk se naučil hrát na klavír a tvrdí, že je rád, že nenavštěvoval hudební školu, protože by zkazila jeho unikátní přístup k hudbě. Nejdřív se zajímal o klasickou řeckou hudbu, později o rock a jazz, na střední škole začal dávat dohromady různé školní kapely a jeho skupina The Forminx dokonce zaznamenala určitý úspěch napříč Evropou.

V 60. letech začal skládat hudbu pro různé řecké interprety a také pro řecké filmy. Stal se součástí další kapely (progrockové) a nahrával sólové desky. Většina našich čtenářů jej však bude znát pro jeho triumfální hudbu složenou pro mezinárodně úspěšné filmy. Vyjmenujme alespoň dnes již klasické doprovody pro Ohnivé vozy (1981), Blade Runnera (1982), Bounty (1984) nebo 1492: Dobytí ráje. Ještě letos jeho hudba zazní v několika menších projektech, jeho posledním opravdu grandiózním filmovým dílem byla hudba pro Alexandra Velikého z roku 2004.

Upřímnou soustrast pozůstalým, čest jeho památce.

Foto je ilustrační - 1492: Dobytí ráje

Zdroj: OT

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest