Pro Top Gun: Maverick se natočilo víc záběrů než pro trilogii Pána prstenů

Pro Top Gun: Maverick se natočilo víc záběrů než pro trilogii Pána prstenů | Fandíme filmu
Paramount Pictures
Zobrazit další 3 obrázky
Tvůrci a herci se opět rozpovídali o tom, jak technicky komplikované natáčení nového Top Gunu bylo.

Po několika letech odkladů bychom se snad v květnu měli definitivně dočkat Top Gunu: Mavericka. Krom pandemie uvedení snímku oddalovala také extrémní technická náročnost realizace. Filmaři se pod vedením producenta Toma Cruise rozhodli minimalizovat množství počítačových efektů, které budou při natáčení využity. Důraz na realismus byl maximální, což s sebou neslo extrémní náročnost. A to jak časovou, tak co se týče nároků na všechny zúčastněné.

O náročném natáčení už jsme leccos slyšeli, teď však filmaři přidali pro magazín Empire další podrobnosti. Režisér Joseph Kosinski prozradil, že se každý den točilo zhruba 12-14 hodin, avšak tahle porce natáčení se následně proměnila pouze asi ve 30 sekund výsledného filmu. Řeč je především o leteckých scénách, které se točily dlouhé měsíce. Nenatáčely se přitom jen exteriérové záběry stíhaček, ale i interiérové záběry přímo z kokpitu, kde všechno bylo na samotném herci.

Tom Cruise z pozice producenta a hlavní hvězdy vysvětluje, že herci museli být vycvičeni nejen k tomu, aby fyzicky náročný let ve stíhačce vydrželi, ale aby při něm byli schopní ovládat veškerou techniku. Museli chápat zákonitosti osvětlení, rozumět úhlům natáčení záběru i vlastnostem jednotlivých čoček. Samozřejmostí bylo vypínání a zapínání kamer. Při každém vzletu herci strávili ve vzduchu 20-30 minut a omezený čas museli maximálně využít. Miles Teller, představitel „Roostera“, syna zesnulého Maverickova parťáka Goose, vysvětluje, že se herci museli umět zorientovat v prostoru a do záběru kamery dostat nejen sebe, ale i vedle letící stroj. Při tom muselo na scénu ve správném úhlu svítit slunce a teprve, když vše sedělo, tak herci museli odříkat svoje repliky a patřičně se v daný moment tvářit.

Touhle mravenčí prací se postupně natočilo asi 800 hodin materiálu, v nichž následně bylo možné najít všechny jednotlivé momenty potřebné k seskládání celého snímku. Podle Empire tak pro Top Gun: Maverick bylo v součtu natočeno víc hodin materiálu, než pro celou trilogii Pána prstenů!

Už na konci dubna bude mít film premiéru na americkém Cinema Conu, kde Hollywood prezentuje svoje chystané novinky na následující rok. Budeme zvědavě očekávat, co na snímek jeho první diváci řeknou.

Přes třicet let ve službě. Pochvaly. Vyznamenání. Jediný, kdo za posledních čtyřicet let sestřelil tři nepřátelská letadla. Přesto ho nikdy nepovýšili? Proč? Protože je to Maverick. Rebel, který poslouchá jen sebe sama. Režíruje Joseph Kosinski a v hlavní roli se vrací Tom Cruise. Dále hrají Miles Teller, Jennifer Connelly, Val Kilmer, Jon Hamm, Ed Harris a Glen Powell. Datum české premiéry je stanoveno na 26. května 2022.

Foto: Paramount Pictures

Zdroj: Empire

Galerie: 4

Pro Top Gun: Maverick se natočilo víc záběrů než pro trilogii Pána prstenů | Fandíme filmu Pro Top Gun: Maverick se natočilo víc záběrů než pro trilogii Pána prstenů | Fandíme filmu Pro Top Gun: Maverick se natočilo víc záběrů než pro trilogii Pána prstenů | Fandíme filmu Pro Top Gun: Maverick se natočilo víc záběrů než pro trilogii Pána prstenů | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest