Francis Ford Coppola opět zkritizoval Marvel a moderní blockbustery

Francis Ford Coppola opět zkritizoval Marvel a moderní blockbustery | Fandíme filmu
Paramount Pictures
Moderní velkofilmy jsou podle legendárního režiséra pouze šablonovité a jednotvárné počiny.

Ať chceme nebo ne, žijeme v době konzumu a populárních značek. To se samozřejmě týká i filmového průmyslu, ve kterém nejlépe prodávají především zavedené frančízy, a mezi ty nejúspěšnější patří aktuálně i Marvel Cinematic Universe. Obdivuhodný filmový vesmír, který v Marvelu vytvořili, si získal miliony fanoušků a vydělal již miliardy dolarů. Najdou se však i tací, kteří tento úspěch nepovažují za spravedlivý, a nebojí se ho označit za „ničitele kinematografie“.

V roce 2019 rozhořčil fanoušky legendární Martin Scorsese, který se kriticky vyjádřil ke komiksovým filmům, především těm od Marvelu, které označil za „nefilmy, ze kterých si nelze nic odnést“. Později s ním souhlasil v tomto názoru například Robert De Niro či další legendární režisér Francis Ford Coppola. A právě Coppola se aktuálně znovu kriticky vyjádřil k tématu moderních blockbusterů.

V rozhovoru pro GQ řekl: „Dřív tu bývaly studiové filmy. Nyní jsou tu Marvel filmy. A co je Marvel film? Je to ten jeden prototyp filmu, který se točí dokola a dokola a dokola jen aby vypadal jinak“. Svoji nevoli pak vyjádřil i k velkofilmům obecně.

 „Dokonce i talentovaní lidé - například Duna od Denise Villeneuva, extrémně talentovaného a obdařeného umělce, nebo No Time To Die od Caryho Fukunagy, opravdu velmi nadaní a skvělí umělci. Můžete vzít tyto dva filmy a já i vy dokážeme vypíchnout úplně stejnou sekvenci z obou z nich. Všichni tam tyhle věci mají. Prakticky jen proto, aby to tam měli. Aby obhájili rozpočet. A to se bavíme o dobrých filmech a talentovaných filmařích.“ .

Stejně jako u spousty věcí mívá starší generace na nové věci často odlišný pohled. Na jednu stranu je rozhodně škoda, když skvělé filmy od věhlasných autorů nevydělají ani na sebe, jako to bylo například v případě loňského Posledního duelu. Na stranu druhou se však doba mění, a co fungovalo před dvaceti lety nemusí nutně být populární i dnes. Velké blockbustery mají ve světě filmu své místo stejně jako menší autorské snímky, a ať už je váš či jiných pohled na velkofilmy jakýkoliv, aktuálně vydělávají obrovské peníze a těší se velké oblibě. A to je něco, co nelze přehlížet.

Foto je ilustrační - Marlon Brando a Francis Ford Coppola při natáčení filmu Kmotr

Zdroj: GQ

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest