Predátor: Disney vyřešil právní spor, vesmírný lovec může k divákům

Predátor: Disney vyřešil právní spor, vesmírný lovec může k divákům | Fandíme filmu
20th Century Studios
Filmové studio pro tuto chvíli vyřešilo právní nejasnosti kolem populární sci-fi série.

Nebudu předstírat, že jsem odborník na americké autorské právo, takže pokud v následujícím úvodním shrnutí zaznamenáte jakoukoliv zásadní nepřesnost, dejte prosím vědět v komentářích. Zjednodušeně řečeno v americkém autorském právu od roku 1978 platí zásada, že pokud autor nějaké díla převede svá práva na jiný subjekt, má po nějakém čase (obvykle minimálně po 35 letech) nárok toto převedení zrušit a získat práva zpátky.

Konkrétně v případě značky Predátor se o práva se společností 20th Century Studios (ta je vlastněná Disneym) začali handrkovat Jim a John Thomasovi, autoři původního scénáře s názvem Hunter (Lovec), podle něhož v roce 1986 byl natočený (a o rok později uvedený do kin) snímek Predátor. O právním sporu jsme se dozvěděli loni v dubnu, teď agentura Reuters informuje, že byl vyřešený.

Dle dostupných informací byl spor vyřešený smířlivě. Společnost 20th Century Studios už dříve uváděla, že nerozporuje právo Thomasových, pouze tvrdila, že se jej pokusili uplatnit předčasně. V tuhle chvíli můžeme pouze spekulovat o tom, co přesně bylo výsledkem dohody. Jestli se pouze pevně stanovil termín, kdy se bratrům neoddiskutovatelně vrátí práva spojená se vším, co vymysleli pro původní scénář Hunter, jestli se studio s bratry domluvilo na dlouhodobém pronájmu anebo od nich jejich práva odkoupilo jednou provždy.

Tak či tak to vypadá, že pro tuto chvíli je zažehnána jakákoliv potenciální nejasnost a právní oddělení 20th Century Studios nemusí kolegům z distribuce nikterak rozmlouvat premiéru nového predátořího filmu, které se snad dočkáme ještě letos. Nový snímek Prey byl dotočený loni a letos by tedy úplně klidně mohl zamířit k divákům. Zvlášť když víme, že se nechystá do kin, ale do online distribuce.

Foto: 20th Century Studios

Zdroj: Reuters

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest