The Matrix Resurrections: Bude novinka ignorovat dvojku a trojku?

The Matrix Resurrections: Bude novinka ignorovat dvojku a trojku? | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit další 4 obrázky
Matrix 4 zveřejnil oficiální synopsi, která je plná značně provokativních pasáží.

Tenhle týden je téma číslo jedna mezi příznivci velkofilmové zábavy jasné: The Matrix Resurrections – Pokračování kultovní trilogie z přelomu milénia. Zveřejněny byly postupně první záběry a následně také výživný první trailer. Jenže opravdu půjde o pokračování trilogie? Zveřejněná oficiální synopse to zpochybňuje:

The Matrix Resurrections je pokračováním příběhu ustanoveném v prvním Matrixu. Znovu se v něm scházejí Keanu Reeves a Carrie-Anne Moss jako filmové ikony Neo a Trinity. Jejich příběh se rozšiřuje, vrací se do Matrixu, tentokrát dokonce ještě hlouběji do králičí nory. Nové dobrodružství, z něhož zůstává rozum stát, bude mít akci epických rozměrů a je zasazené do povědomého, nicméně ještě provokativnějšího světa, kde je realita ještě subjektivnější než kdykoliv předtím a vše, co musíte udělat pro to, abyste dokázali vidět pravdu, je osvobodit vaší mysli.

Dvacet let po prvním filmu se vrací série, jež pomáhala definovat popkulturu přelomu století, aby pokračovala v původním filmu a rozšiřovala jej. The Matrix zůstává v obecném povědomí jako snímek, který změnil náš pohled na film i realitu jako takovou. Spolu se svojí přelomovou akcí a vizuálními efekty pomáhal prošlapat cestu pro filmy, jež následovaly.

Jak sami můžete číst, v synopsi zaznívá, že jde o „pokračování příběhu ustanoveného v prvním Matrixu“ a „pokračování původního filmu a jeho rozšíření“. Taková formulace je ošidná. Možná prostě jen klade důraz na prvotní snímek z roku 1999 a jeho důležitost. Vlastně může jít o marketingovou frázi. Ale také lze takové formulace chápat tak, že nový snímek bude dvě dosavadní pokračování ve větší či menší míře ignorovat. Jak tuhle část synopse chápete vy? Dejte vědět v komentářích.

Zajímavé jsou poznámky o „rozšíření“ dosavadního příběhu. Skoro, jako bychom jej měli nahlédnout v novém světle. V traileru je řada momentů, které nápadně připomínají původní film. V jednom momentu dokonce v traileru původní Matrix hraje na plátně. Nabídne The Matrix Resurrections novou interpretaci původního Matrixu? Dále se hovoří o hlubším ponoření do králičí roli. To naznačuje, jako bychom z virtuálního světa dosud viděli jen určitou jeho vrstvu a věci možná nejsou takové, jak jsme si dosud mysleli. Nu a pak je tu pasáž o „ještě subjektivnější realitě“. To vyloženě zavání tím, že novinka bude nějakým způsobem vrstvit různé úrovně chápání okolního světa. Potenciálně se můžeme dočkat „Matrixu v Matrixu“, propojení našeho světa s tím filmovým, popřípadě většího důrazu na meta vyprávění a snahu tvůrců využít snímek jako podobenství o tom, jakým způsobem chápeme my sami naši vlastní realitu.

Každopádně je patrné, že ať už se nový Matrix povede nebo nepovede, usiluje o to, aby nás jako diváky stimuloval a nechce být jen línou inscenací nové porce akčních scén v povědomém vizuálním stylu.

The Matrix Resurrections režíruje Lana Wachowski. V hlavních rolích Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Neil Patrick Harris, Yahya Abdul-Mateen II, Jessica Henwick, Jada Pinkett Smith, Jonathan Groff, Priyanka Chopra Jonas, Daniel Bernhardt, Christina Ricci nebo Telma Hopkins. Datum české premiéry je stanovené na 23.12. 2021.

Podklady a foto: Warner Bros.

Galerie: 5

The Matrix Resurrections: Bude novinka ignorovat dvojku a trojku? | Fandíme filmu The Matrix Resurrections: Bude novinka ignorovat dvojku a trojku? | Fandíme filmu The Matrix Resurrections: Bude novinka ignorovat dvojku a trojku? | Fandíme filmu The Matrix Resurrections: Bude novinka ignorovat dvojku a trojku? | Fandíme filmu The Matrix Resurrections: Bude novinka ignorovat dvojku a trojku? | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest