Světová válka Z: Smrtící epidemie globálních rozměrů

Světová válka Z: Smrtící epidemie globálních rozměrů | Fandíme filmu
Režisér Marc Forster vysvětluje, jakým přístupem přistupoval k látce, jak si poradil s ratingem PG13 a proč přetáčel celý závěr.

Zombies jsou v kursu, což dokazuje veleúspěšný seriál The Walking Dead nebo zombie romance Warm Bodies. Na nemrtvé vlně se pokusí svézt i dlouho odkládaná Světová válka Z, která vznikla na motivy údajně nezfilmovatelné stejnojmenné knihy a dočkala se přetáček celého závěrečného aktu. S blížící se premiérou se začínají množit nejrůznější rozhovory, a tak si můžeme shrnout, co k problematickému vývoji uvedl sám režisér Marc Forster.

Jak už asi víte, minimálně z našich starších novinek, předloha Maxe Brookse zombie apokalypsu zachycuje jako kaleidoskop kratičkých příběhů, události popisuje z řady různých úhlů pohledu a v mnoha odlišných aspektech, od prvních infikovaných, až po řešení globální krize. Zachytit podobnou strukturu na plátně by asi nebylo možné, proto se film uchýlil ke zhušťovací taktice, kdy se události nebudou odehrávat řadu měsíců či let, ale pouze v několika málo dnech, skrz oči jednoho hrdiny.

Hlavním protagonistou je postava Brada Pitta, bývalý zaměstnanec OSN, který se specializoval na navštěvování krizových oblastí světa a identifikaci zdroje zdejších potížích. Proto Pittův hrdina cestuje po celém světě a snaží se týmu vědců pomoci identifikovat kořen všech potíží, zdroj nákazy. Různá místa světa se nacházejí v různém stavu krize a rozkladu, díky čemuž bude možné ve filmu ukázat celou řadu konkrétních situací z knihy nebo dokonce některé známé postavy. Výsledek by měl mít necelé dvě hodiny a spisovatel Max Brooks se na filmu v zásadě nijak přímo nepodílel, v podstatě akorát dal filmařům své požehnání.

Vedle obtížně uchopitelné předlohy se film musel vypořádat s dalšími dvěma zásadními problémy. Zombie filmů existuje obrovský přetlak a není snadné mezi nimi vyniknout. Navíc má World War Z rating PG13, což je pro nemrtvou apokalypsu docela problém. Řešení obou problémů by se mělo skrývat ve Forsterově přístupu k látce. Režisér WWZ vykresluje především jako katastrofický film, ve kterém se lidstvo musí potýkat s globální, realisticky pojatou infekcí a který nemrtvé vnímá především jako přírodní živel, jemuž se nedá snadno postavit. Příběh je údajně záměrně vystavěný tak, aby nízká přístupnost filmu nedělala potíže, ale to samozřejmě mohou být jen plané sliby.

Co se samotných zombíků týče, tak nás čekají různé varianty, protože virus mutuje, nicméně v nejobvyklejší podobě máme očekávat poměrně rychlou přeměnu pokousaných a následně nemrtvé kteří dovedou to samé jako předtím zaživa, akorát mají neustálý hlad a opustily je veškeré zábrany. Proto zombíci budou ve filmu běhat, proto je v traileru vidíme skákat ze střechy – že by je pád z výšky mohl nějak poškodit vůbec nevnímají, soustředí se jen na to, že před sebou vidí kořist. Jedinou spolehlivou cestou jak zombie zlikvidovat, bude tradiční rána do hlavy.

Co se přetáček týče, Forster se tváří jako by o nic nešlo a dokonce tvrdí, že podobný styl práce byl běžný i u velikánů jako byl Fellini [dá se však úspěšně pochybovat o tom, že měl Fellini takovou rozpočtovou zodpovědnost a šéfy orientované čistě na profit]. Film byl zkrátka hotový, avšak filmaři měli dojem, že závěrečný akt nefunguje. Proto si vyžádali přetáčky, se kterými studio souhlasilo. Nový konec je už prý v naprostém pořádku a zároveň také dává možnost natočit případné pokračování.

Předloha je zajímavé čtení, dosavadní trailery se také povedly, takže budeme napjatě očekávat, jak Světová válka Z nakonec dopadla. A co vy?

Zdroj: Collider

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest