Black Widow: Nová marvelovka je feministická, reflektuje hnutí #MeToo

Black Widow: Nová marvelovka je feministická, reflektuje hnutí #MeToo | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit další 4 obrázky
Scarlett Johansson se rozpovídala o zaměření svého závěrečného Marvel filmu a o tom, jak se dozvěděla o konci svojí postavy.

Do kin vstoupil Tenet, komiksovka Noví mutanti a disneyovka Mulan. V nějaké míře filmový průmysl funguje a prozatím to vypadá, že se stále počítá s uvedením marvelovky Black Widow 5. 11. Pokračuje tak představování snímku v médiích. Scarlett Johansson promluvila s magazínem Empire a uvedla následující:

„Podle mě ten film opravdu reflektuje vše, co se děje v souvislosti s hnutími #MeToo a Time’s Up. Byla by opravdu škoda, kdybychom se k tomu nevyjádřili, kdybychom se tomu přímo nevěnovali. Myslím, že zvlášť pro [režisérku] Cate [Shortland] bylo opravdu důležité, abychom natočili film o ženách, které pomáhají ostatním ženám, které dovedou ostatním ženám pomoci, když jsou v potížích. Někdo se mě zeptal, jestli je Natasha feministka. Což je dost stupidní otázka, samozřejmě, že je feministka.“

Asi není potřeba připomínat, že #MeToo vznikl jako projev solidarity mezi ženami, které si navzájem dodávaly odvahu veřejně vystoupit a vylíčit příběh toho, jak byly sexuálně zneužívané nebo obtěžované. Hnutí ukázalo, že je problém ve společnosti ještě daleko rozšířenější, než se do té doby mohlo zdát, a že značná část společnosti byla (a do značné míry bohužel stále je) k obětem sexuálního obtěžování (těm, které se proti němu postaví) extrémně negativní. Na čelní stránky médií #MeToo dostaly příběhy žen, které z obtěžování obvinily veřejně známé muže. Hnutí Time's Up pokračuje v myšlenkách #MeToo a přidává prostředky na ochranu a právní zastoupení postižených žen.

Téma obtěžování a vzdoru proti němu je samozřejmě extrémně složité a komplexní, je tedy otázkou, zda se opravdu může Black Widow, akční velkofilm od Disneyho určený k mezinárodní distribuci, nějak výrazněji k takovým věcem vyjadřovat. Když budeme realisté, tak asi můžeme věřit tomu, že hodně v popředí bude ve filmu myšlenka ženské pospolitosti. Pokud by se objevilo cokoliv dalšího, už je to jen takový příjemný bonus. Kromě Natashy (Johansson) ve snímku vystupují také další absolventky programu Black Widow, konkrétně Yelena Belova (Florence Pugh) a Melina Vostokoff (Rachel Weisz). Proti nim ve snímku stojí celé komando mladších Vdov a z toho co víme, se hrdinky zjevně pokusí zasadit o to, aby už ruský vojenský program nikdy neublížil žádné další ženě, tak jako jim. Ženská energie tedy jednoznačně bude ve snímku silná.

Scarlett dále pro Empire uvedla, že smrti Black Widow v Avengers: Endgame se dozvěděla ještě před natáčením Infinity War. Herečku o tom nepřímo informoval šéf studia Kevin Feige, který jí zavolal a vysvětlil, že celé komiksové univerzum už dospělo do toho stadia, kdy jednoduše musejí přijít oběti. Herečce chvíli trvalo, než si dala dohromady, že černý Petr padá na ni, pak se ale se svým osudem smířila, i když to podle ní bylo hořkosladké loučení. Upřímně to zní tak trochu jako pohádkově přibarvená verze toho, co se ve skutečnosti stalo, protože buďme k sobě upřímní, kdyby hvězda formátu Johansson stála o další setrvání v sérii, studio by její postavu zemřít nenechalo. Zvlášť v situaci, kdy se se superhrdinskou kariérou rozhodli skončit Chris Evans a Robert Downey Jr., dvě největší hvězdy celého Marvel vesmíru.

Ať už ale skutečná jednání probíhala jakkoliv, Natasha Romanoff v Endgame zemřela a ve snímku Black Widow se ještě jednou vracíme do její minulosti, abychom uzavřeli nedokončené linky jejího příběhu a definitivně se s postavou rozloučili. Dole v galerii si můžete prohlédnout nejnovější fotky, které magazín Empire přinesl.

V akčním špionážním thrilleru Black Widow od Marvel Studios se musí Natasha Romanoff, alias Černá vdova, vypořádat se svou temnou minulostí a nebezpečným spiknutím, které se na její minulost váže. Je pronásledovaná silami, které se ve snaze dostihnout ji nezastaví před ničím. Přesto se musí Natasha popasovat se svojí špiónskou minulostí a vazbami, které zpřetrhala dávno před tím, než se z ní stal Avenger. Scénář filmu napsali Eric Pearson, Jac Schaeffer a Ned Benson. Režíruje Cate Shortland. V hlavní roli se vrací Scarlett Johansson. Dále hrají O-T Fagbenle, Florence Pugh, David Harbour a Rachel Weiss. Česká a slovenská premiéra je stanovena na 5. 11. 2020.

Zdroje: Empire, Empire II, Empire III

Galerie: 5

Black Widow: Nová marvelovka je feministická, reflektuje hnutí #MeToo | Fandíme filmu Black Widow: Nová marvelovka je feministická, reflektuje hnutí #MeToo | Fandíme filmu Black Widow: Nová marvelovka je feministická, reflektuje hnutí #MeToo | Fandíme filmu Black Widow: Nová marvelovka je feministická, reflektuje hnutí #MeToo | Fandíme filmu Black Widow: Nová marvelovka je feministická, reflektuje hnutí #MeToo | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest