Nick Fury vznikl jen díky sázce legendárního Stana Lee

Nick Fury vznikl jen díky sázce legendárního Stana Lee | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit dalších 9 obrázků
Komiksová verze ikonického špiona by nevznikla nebýt rozporu mezi Stanem Lee a tehdejším vydavatelem Marvelu.

Nick Fury se i díky svému filmovému angažmá v MCU bezpochyby řadí mezi nejikoničtější postavy z repertoáru Marvelu. Je tomu možná těžké uvěřit, ale šéf špionážní organizace S.H.I.E.L.D. je tady s námi již téměř 60 let - na komiksových stránkách se totiž poprvé objevil již v roce 1963. Je zajímavé jakým způsobem se na ně vlastně dostal - rozhodně se totiž nejednalo o tradiční postup. 

Stejně jako drtivá většina nejslavnějších hrdinů byl i Fury vytvořen legendární dvojicí Stan Lee a Jack Kirby (výtvarník), v tomto případě však poměrně originálně - vznikl totiž na popud sázky. Tehdejší vydavatel Michael Goodwin údajně potřeboval vytvořit novou komiksovou sérii a byl přesvědčen tím, že za úspěchem stojí především samotný název, ve kterém je potřeba použít výrazná klíčová slova jako úžasný, fantastický, mocný nebo neuvěřitelný. Lee byl však zastáncem toho, že za úspěchem komiksů stálo jeho a Kirbyho jméno.

S Goodwinem tedy uzavřel sázku - dvojice vytvoří komiks ve válečném žánru, který se v tehdejší době netěšil přílišné popularitě, dá mu nejpitomější jméno, které vymyslí, a stejně se bude prodávat. Nakonec byl tedy divákům představen Sgt. Fury and his Howling Commandos, v jehož středu stál právě samotný Nick Fury. 

Nehledejte však příliš velkou paralelu s ikonickým filmovým ztvárněním postavy s tváří Samuela L. Jacksona - tato verze se poprvé objevila až v roce 2002 v alternativním Ultimate univerzu a byla inspirována právě legendárním hercem. Původní Nick Fury navíc neměl se S.H.I.E.L.D.em nic společného, namísto toho byl vojákem ve 2. světové válce, přičemž se do čela organizace dostal až později.

Důležité je každopádně to, že Lee s Kirbym sázku nakonec vyhráli na plné čáře - série se totiž dočkala výborných prodejů. Dohromady bylo vydáno více než 160 čísel a to po dobu 18 let - poslední číslo se do obchodů dostalo v roce 1981. Bylo tedy dokázáno, že nálepka Marvelu jednoduše funguje i na projektech, které neměly mít naději na úspěch. Fury získal takovou popularitu, že byl součástí celé řady dalších sérií, stal se klíčovou figurou S.H.I.E.L.D.u, v Ultimate univerzu dostal podobu výtvarnou podobu inspirovanou Samuelem L. Jacksonem, který si jej nakonec také zahrál ve filmech.

Zdroj: ScreenRant

Galerie: 10

Nick Fury vznikl jen díky sázce legendárního Stana Lee | Fandíme filmu Nick Fury vznikl jen díky sázce legendárního Stana Lee | Fandíme filmu Nick Fury vznikl jen díky sázce legendárního Stana Lee | Fandíme filmu Nick Fury vznikl jen díky sázce legendárního Stana Lee | Fandíme filmu Nick Fury vznikl jen díky sázce legendárního Stana Lee | Fandíme filmu Nick Fury vznikl jen díky sázce legendárního Stana Lee | Fandíme filmu Nick Fury vznikl jen díky sázce legendárního Stana Lee | Fandíme filmu Nick Fury vznikl jen díky sázce legendárního Stana Lee | Fandíme filmu Nick Fury vznikl jen díky sázce legendárního Stana Lee | Fandíme filmu Nick Fury vznikl jen díky sázce legendárního Stana Lee | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest