Sean Connery slaví 90

Sean Connery slaví 90 | Fandíme filmu
Eon Productions
Zobrazit dalších 9 obrázků
Patrně nejslavnější James Bond oslavil kulaté jubiluem.

Sean Connery patří k nejzářivějším hollywoodským hvězdám dvacátého století. Po roce 2000 toho sice skotský rodák už mnoho nenatočil, ale v srdcích filmových fanoušků bude navždy zapsán jako James Bond, Ramirez z Highlandera, Jim Malone z Neúplatných, Henry Jones z Indiana Jonese, Marko Ramius z Honu na ponorku či John Patrick Mason ze Skály. Ano, ve filmografii slavného Skota můžeme nalézt celou řadu nezapomenutelných rolí a filmů, leč pochopitelně i několik přešlapů a hereckých selhání. Vášnivý milovník golfu, zastánce nezávislosti Skotska na Velké Británii a v mládí fanoušek kulturistiky se narodil v továrnami začmouzeném Edinburghu a už ve třinácti se vykašlal na školu, protože chtěl vydělávat peníze a hrát fotbal. Začínal jako obsluha rudlu a posléze rozvážel mléko. V sedmnácti se pak upsal námořnictvu. Žaludeční vředy však tuhle jeho životní kapitolu po dvou letech ukončily. Pak se Connery vrhnul na kultivaci těla a dotáhl to až na soutěž Mr. Universe, kde ale pohořel.

Metro-Goldwyn-Mayer

Vypracované tělo mu ovšem otevřelo nové možnosti. Začal si vydělávat jako model a tu a tam získal herecké angažmá v divadle. Sice se zpravidla jednalo o role urostlých mladíků někde ve křoví, ale i to se počítalo. Postupem času si Connery uvědomil, že chce-li uspět, musí na sobě začít makat. Vzhledem k tomu, že neměl prakticky žádné vzdělání, začal si doplňovat mezery četbou klasiků typu Shakespeara, Hemingwaye, Tolstého či Prousta. Zapracovat musel i na svém šíleném skotském přízvuku, leč ikonického skotského šišlání se nikdy nezbavil. Nejprve se chytil jako televizní herec, nicméně i přes kritiku Iana Fleminga a konkurenci například Caryho Granta nečekaně zabodoval na bondovském castingu a stal se z něj agent 007. Bonda si střihnul celkem v šesti licencovaných filmech - Dr. No (1962), Srdečné pozdravy z Ruska (1963), Goldfinger (1964), Thunderball (1965), Žiješ jen dvakrát (1967) a Diamanty jsou věčné (1971). V roce 1983 se vrátil v neautorizované bondovce Nikdy neříkej nikdy, která se zrovna dvakrát nepovedla a navíc vyústila v konflikt s producenty Broccoliovými.

Paramount Pictures

Bond sice přinesl Connerymu slávu, avšak rovněž psychické a profesní útrapy. Connery měl pocit, že fanoušci milují postavu, nikoliv jeho, tudíž se snažil ze škatulky všemožně vymotat. Někdy se to podařilo, jindy spíše ne, ale těch filmů s bondovským nádechem má Connery ve filmografii celou řadu. Na Oscara si musel legendární herec počkat až do roku 1987, kdy si uzurpoval zlatého plešouna za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli v gangsterce Neúplatní. Vyjma Oscara má doma na poličce i tři Zlaté glóby, dvě ceny BAFTA, Řád umění a literatury, Řád čestné legie, Řád britského impéria a panamský Řád Manuela Amadora Guerrera. Netřeba připomínat, že od roku 2000 může užívat titul Sir. A dozajista jej potěšilo i to, že v devětašedesáti byl zvolen nejvíce sexy mužem dvacátého století.

Nezbývá než popřát Connerymu všechno nejlepší k úctyhodným devadesátým narozeninám a honem si jít pustit nějakou jeho filmovou pecku. Určitě je z čeho vybírat.

Foto: Eon Productions

Goldfinger

25.12.1964 | USA, Velká Británie
Akční, Dobrodružný, Thriller
Info o filmu

Galerie: 10

Sean Connery slaví 90 | Fandíme filmu Sean Connery slaví 90 | Fandíme filmu Sean Connery slaví 90 | Fandíme filmu Sean Connery slaví 90 | Fandíme filmu Sean Connery slaví 90 | Fandíme filmu Sean Connery slaví 90 | Fandíme filmu Sean Connery slaví 90 | Fandíme filmu Sean Connery slaví 90 | Fandíme filmu Sean Connery slaví 90 | Fandíme filmu Sean Connery slaví 90 | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest