Havel: Životopisné drama působí v prvním traileru solidním dojmem

Havel: Životopisné drama působí v prvním traileru solidním dojmem | Fandíme filmu
Bontonfilm
Zobrazit dalších 9 obrázků
Zbystřete! Do kin se chystá český film, který dle prvních záběrů stojí za pozornost.

Filmový Havel má svoji podobu. Spolu s oficiální upoutávkou potvrzuje režisér Slávek Horák (Domácí péče) i datum premiéry, které bylo stanoveno na 23. července 2020.  „Portrét státníka nečekejte,“ varoval Horák už během natáčení. Životopisné drama nejen z normalizačního Československa popisuje Havlův bouřlivý osobní život z jeho disidentských dob, tedy ještě před tím, než se stal známou osobností a celosvětovou "demokratickou" ikonou. Vyprávění dominuje boj za pravdu a správnou věc, pronásledování, věznění a také milostné vztahy, vlastní pochyby a humor. V centru všeho je pak neobvyklý a o to silnější vztah s manželkou Olgou. Titulní roli Havla ztvárnil držitel Thálie Viktor Dvořák, Olgu Havlovou hraje Anna Geislerová, Pavla Landovského si střihne Martin Hofmann a v dalších rolích se představí Barbora Seidlová, Stanislav Majer nebo Jiří Bartoška.

Rokem 1989 film vrcholí a končí. Právě revoluční scény byly pro Dvořáka, představitele hlavního hrdiny, ty nejtěžší. Jedna z nejtěžších scén byla ta na balkoně Melantrichu. Václav Havel vstoupí na balkon, rozhlédne se po náměstí plném lidí, vymění si pohledy s Olgou a Lanďákem a pozdraví náměstí. Je to pár vteřin a neřekne se tam ani slovo. Co se týká soustředění a plnění nekončících požadavků režiséra a kameramanů to byl jeden z nejtěžších momentů natáčení,“ vzpomíná Dvořák. To Seidlová představuje jeden z vrcholů ústředního milostného trojúhelníku a na natáčení strávila s Dvořákem v roli Havla hodně času. „V roli Václava Havla je pro mě Viktor přesný. Laskavý, spravedlivý, okouzlující, nesnesitelně nerozhodný. Viktor stejně jako Havel jsou zosobněním lidskosti a pokory,“ říká talentovaná herečka, jejíž srovnání má velkou váhu. Sama se totiž se skutečným československým/českým exprezidentem setkala během práce na filmu Odcházení.

Bontonfilm

Horákův snímek se odehrává mezi roky 1968 a 1989 a zachycuje dlouhou cestu a proměnu hlavního hrdiny od lehkovážného a úspěšného dramatika šedesátých let, přes bojovníka za lidská práva v letech sedmdesátých až po vůdčí osobnost sametové revoluce a celosvětovou ikonu. Dějiny jsou ale až v druhém plánu. Film Havel nabízí především velký, vzrušující a málo známý příběh, jakých není ve světě mnoho. Slogan pak odkazuje na známé Havlovo motto. "Slogan 'Co byste obětovali pro pravdu a lásku?' možná někomu přijde až příliš krásný v dnešní pragmatické, často až cynické době, ale mě se na Havlovi vždy nejvíc líbilo, že upřímně bojoval za pozitivní lidské hodnoty. A že pro ně dokázal přinést velké oběti, což je dnes velkou vzácností. Pro mě je dnes více než kdy jindy stále živá a inspirativní jeho velikost ducha, vykoupená velkým strádáním a utrpením, včetně mnoha let nespravedlivého pronásledování a věznění, při kterých se ale dokázali semknout se svojí ženou Olgou v pevný pár a vydržet vše až do šťastného konce,“ přibližuje Horák.

Nutno přiznat, že trailer se vcelku povedl. Oplývá dynamikou, hutnou autoritářskou atmosférou, příjemným retro vzhledem a adekvátní výpravou. Už v upoutávce zaujme Dvořák coby Havel, který nejenže do role pasuje z hlediska vzhledu, ale sedí i gesta, dikce a mluva. Hofmann v úloze Landovského též patrně nezklame a Geislerová nezapadne pravděpodobně v žádném trošku lépe napsaném filmu. Pakliže tvůrci nebudou příliš tlačit na pilu a podaří se jim dát do souladu onu osobní (nevěra, svědomí) a politickou/společenskou linku (dobový kontext, Havlova úloha, ideály), mohli bychom po delší době dostat solidní a řemeslně zvládnutý český biják.

Havel (2020): Celovečerní film Havel přináší příběh jedné z nejvýraznějších osob naší historie Václava Havla z jeho disidentských dob, kdy ještě nebyl slavnou osobností. „Portrét státníka nečekejte,“ slibuje režisér Slávek Horák. Film se soustředí na Havlův bouřlivý osobní život, kterému dominuje boj za pravdu a správnou věc, pronásledování, věznění a také milostné vztahy, vlastní pochyby a humor. V centru všeho je pak neobvyklý a o to silnější vztah s manželkou Olgou. Film Havel se odehrává mezi roky 1968 a 1989 a zachycuje dlouhou cestu a proměnu hlavního hrdiny od lehkovážného a úspěšného dramatika šedesátých let, přes bojovníka za lidská práva v letech sedmdesátých až po vůdčí osobnost sametové revoluce a celosvětovou ikonu. Dějiny jsou ale až v druhém plánu, film Havel nabízí především velký, vzrušující a málo známý příběh, jakých není ve světě mnoho.

Zdroj: TZ / Bontonfilm

Foto: Bontonfilm

Galerie: 10

Havel: Životopisné drama působí v prvním traileru solidním dojmem | Fandíme filmu Havel: Životopisné drama působí v prvním traileru solidním dojmem | Fandíme filmu Havel: Životopisné drama působí v prvním traileru solidním dojmem | Fandíme filmu Havel: Životopisné drama působí v prvním traileru solidním dojmem | Fandíme filmu Havel: Životopisné drama působí v prvním traileru solidním dojmem | Fandíme filmu Havel: Životopisné drama působí v prvním traileru solidním dojmem | Fandíme filmu Havel: Životopisné drama působí v prvním traileru solidním dojmem | Fandíme filmu Havel: Životopisné drama působí v prvním traileru solidním dojmem | Fandíme filmu Havel: Životopisné drama působí v prvním traileru solidním dojmem | Fandíme filmu Havel: Životopisné drama působí v prvním traileru solidním dojmem | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest