Šumař na střeše: Tvůrce Hamiltona zremakuje legendární muzikál

Šumař na střeše: Tvůrce Hamiltona zremakuje legendární muzikál | Fandíme filmu
United Artists
Rodina chudého židovského mlékaře se opět pokusí protančit a prozpívat životními strastmi a radostmi.

Legendární muzikál Šumař na střeše (Fiddler on the Roof) se (znovu) chystá na filmová plátna, přičemž mu k tomu dopomůže cenou Tony ověnčený režisér Thomas Kail, jeden z tvůrců úspěšných divadelních show In the Heights a Hamilton. Následovat při tom bude scénář z pera Stevena Levensona. Šumař na střeše měl na Broadwayi premiéru v silném roce 1964, kdy se divákům poprvé představily i muzikály Hello, Dolly! či Muž z La Manchy.

Hlavním hrdinou je zbožný chudý židovský mlékař Tovje žijící v ukrajinské vesnici Anatěvka, jenž byl obdařen štěstím v podobě pěti dcer. Nejstarší tři z nich už dospěly do věku, kdy jsou zralé na vdávání, tudíž se rodiče rozhodnou, že jim společně s dohazovačkou najdou vhodné ženichy, tak, jak velí tradice. Děvčata sice své rodiče ctí a uznávají, leč v lásce se ovlivňovat nenechají a vyberou si partnery, kteří jsou blízcí jejich srdcím. Tovje se s nastalou situací postupně smiřuje, protože své dcery bezmezně miluje a pochopí, že jejich štěstí je podstatnější než dodržování nějakých tradic. Bohužel, romantický a idylický příběh naruší až protižidovské nálady a postupně přicházející pogromy. Židé jsou vyháněni ze svých domovů, ale neztrácejí naději. Někteří z nich odjíždějí za oceán do Ameriky, jiní utíkají do sousedního Polska. Naděje na opětovné setkání je však neopouští.

Kail k projektu, který vzniká pod hlavičkou MGM, řekl, že bylo vždy jeho snem zrežírovat Šumaře na střeše, ačkoliv původně uvažoval spíše o divadelním zpracování. V roce 1964 získal muzikál celkem devět prestižních cen Tony a postupem času se zařadil mezi nadčasové klasiky. Kail bude společně s Danem Jinksem a Aaronem Harnickem i jedním z producentů. Hudbu má na svědomí Jerry Bock, texty Sheldon Harnick a muzikál jako takový vychází z libreta již zesnulého amerického dramatika Josepha Steina.

Zdroj: Deadline

Foto: United Artists (ilustrační, z oscarového filmu Šumař na střeše z roku 1971)

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest