Robert Downey Jr. slaví kulaté 55. narozeniny

Robert Downey Jr. slaví kulaté 55. narozeniny | Fandíme filmu
Marvel Studios
Tony Stark sedí v izolaci, stejně jako my všichni ostatní, leč dostává se mu alespoň virtuálních přání, třeba od kolegů Avengerů.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Dvě pětky, to už je poctivý věk. Robert Downey Jr. se narodil 4. dubna 1965, tudíž dnes slaví kulaté výročí. Robert přišl na svět do filmařské rodiny a už od útlého dětství vystupoval v malých rolích ve snímcích svého otce, Roberta Downeyho seniora, který jej také seznámil s drogami. Svou profesionální kariéru rodilý Newyorčan začal v 80. letech minulého století v divadle, brzy se ale přesunul na plátna. Jednu z prvních rolí dostal v Podivné vědě (1986) Johna Hughese a jeho první hlavní rolí byl Sukničkář (1987).

Definitivně zazářil na začátku devadesátých let po boku Mela Gibsona v Air America (1990) a v Chaplinovi (1992) dokázal, že má i velký talent. Za snímek byl nominovaný na Oscara. Avšak s rostoucím úspěchem se dostavila také drogová závislost, která mu zabránila v dalším rozletu. Zahrál si v Takových normálních zabijácích (1994) nebo Času smyslnosti (1995), v letech 1996 až 2001 však byl nejednou zatčen pro držení drog a delikty s drogami spojenými. Dokonce strávil zhruba rok ve vězení a protidrogové léčebně.

Po návratu zazářil vedlejší rolí v seriálu Ally McBeal (2000-2002), za kterou dokonce dostal nominaci na cenu Emmy, avšak zpětně se tomu Downey dost divil a tvrdil, že v té době byl tak zfetovaný, že mu bylo úplně jedno, jak hraje. Kvůli dalším problémům se zákonem a obecné nespolehlivosti byl Downey z Ally Beal vyhozený a přišel také o další příležitosti. Následně nemohli Roberta pořádně obsadit ani ti filmaři, kteří by to s ním chtěli risknout, protože jej jakožto známého potížistu nikdo nechtěl pojistit.

Při natáčení filmu Zpívající detektiv za něj zaplatil pojistku blízký přítel Mel Gibson, za kterého se Robert po letech postavil, když naopak on procházel osobními problémy (opilectví, domácí násilí, antisemitské výroky). Při natáčení hororové Gothiky (2003) dostal Downey dle domluvy část platu až po natáčení. Co je však nejdůležitější, při filmování se seznámil s producentkou Susan Levin, kterou si o dva roky vzal a je s ní šťastně ženatý dodnes. Od roku 2003 je Robert střízlivý a tvrdí, že velkou zásluhu na tom má právě jeho žena.

Další kapitola »

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest