Zemřel Max von Sydow (1929-2020)

Zemřel Max von Sydow (1929-2020) | Fandíme filmu
Známý švédský herec se proslavil zejména účinkováním ve filmech Ingmara Bergmana nebo rolí otce Merrina ve Vymítači ďábla.

Filmový svět opustila další výrazná osobnost. Ve věku devadesáti let zemřel Max von Sydow, jenž zazářil ve filmech Sedmá pečeť, Lesní jahody, Hodina vlků nebo Vymítač ďábla. V posledních letech nebyl již kvůli svému pokročilému věku příliš obsazován, ovšem mladší filmoví fanoušci si jej jistě pamatují ze snímků jako Soudce Dredd, Jak přicházejí sny či Minority Report, popřípadě ze seriálové Hry o trůny. Úmrtí oznámil s odkazem na hercovu manželku server Paris Match.

Max se narodil 10. dubna 1929 v Lundu na jihu Švédska do vzdělané středostavovské rodiny, kde otec byl etnologem a matka učitelkou. V mládí nepatřil k lidem, kteří by na sebe poutali pozornost. Byl spíš plachý, leč i tak mu učarovalo herectví, neboť mu poskytovalo prostor k sebevyjádření.

Herecký debut si odbyl v roce 1949 ve filmu Jen matka, o dva roky později se objevil v dramatu Slečna Julie, aby posléze v roce 1957 prorazil ve filmovém podobenství Sedmá pečeť legendárního režiséra Ingmara Bergmana.

Svůj otisk zanechal kupříkladu i v sedmé epizodě Hvězdných válek, přičemž jeho poslední rolí bylo historické katastrofické drama Kursk o havárii jaderné ponorky z roku 2018 dánského režiséra Thomase Vinterberga. 

Max von Sydow se za svůj život dvakrát oženil. Poprvé s herečkou Kerstin Olin, s níž měl dva syny. V roce 1979 se tento pár oficiálně rozpadl a Max se posléze oddal francouzské filmařce Catherine Brelet, se kterou měl taktéž dva syny.

Odpočívej v pokoji, Maxi a upřímnou soustrast pozůstalým.

Zdroj: Mirror

Foto: HBO

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest