Pět různých způsobů, jakými Hollywood zkusil vymazat lidstvo

Pět různých způsobů, jakými Hollywood zkusil vymazat lidstvo | Fandíme filmu
Warner Bros.
Lidstvo se aktuálně potýká s neviditelným nepřítelem, proti kterému se bojuje především trpělivostí. Když se pozemšťany pokusí zlikvidovat filmaři, bývá to podstatně bláznivější.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Nepřátelské stroje: Matrix Trilogy (1999, 2003, 2003)

Lidstvo vs. stroje. Tento rébus je v hlavách tvůrců přítomen už velmi dlouho, což jen svědčí o tom, že tato vize budoucnosti není až tak nereálná. Jednu z eventuálních alternativ vývoje společnosti nastínili geniálním způsobem sourozenci Wachowští v kultovním akčním sci-fi Matrix. Kompletní trilogie má obrovský společenský a filozofický přesah, tudíž boj hrstky přeživších proti armádě strojů, které si podmanily lidstvo v zájmu získání energie, je pouze jednou z příběhových rovin, leč její vykreslení (zejména v závěrečném díle celé série) je skutečně monstrózní. Revoluční zpracování, nesčetně inspiračních zdrojů, sympatičtí hrdinové a Keenu Reeves v životní roli. Lahůdka!

 

Zombie vpřed: Já, legenda (2007)

A nyní přejděme k jiné hrozbě, jež děsí filmové diváky již pěknou řádku desetiletí, ač její původ se může lišit. Ano, jedná se o zombie horory, v nichž je civilizovaná společnost ohrožována hordami nemrtvých. Klasickým představitel krvavého subžánru je Goerge A. Romero, jenž je zodpovědný za legendární Noc oživlých mrtvol. My se však zaměříme na kousky poněkud novější, tudíž fanoušci hororových klasik snad prominou. Jelikož Danny Boyle už zářez v topce má, upřednostníme tentokrát Francise Lawrence a jeho napínavou pecku Já, legenda s výborným Willem Smithem v hlavní roli. Každodenní boj špičkového vědce o přežití a nalezení léku, který by zvrátil následky hrůzné pandemie, jež z lidí vytvořila zmutovaná monstra (která v sobě krom zombie inspirace nesou i upíří prvky), má skvělou atmosférou i potřebný drive a je obrovská škoda, že studio donutilo Lawrence přetočit o mnoho povedenější původní konec filmu.

 

Trocha toho kamení: Armageddon (1998)

A nakonec planeta Země versus kámen z kosmu, přičemž zde mám zcela jasno. Armageddonem sice figuruje v řadě žebříčků, ale on do nich zkrátka patří. Naftař Harry S. Stamper nesmí chybět, protože kde bychom byli, kdyby nevyvrtal na asteroidu o velikosti Texasu díru pro nukleární nálože. Zní to vskutku absurdně, jenže pod šikovnýma rukama megalomana Michaela Baye se jedná o nadmíru zábavnou věc, v níž prodává svoje charisma Bruce Willis. Naivní pohádka o záchraně světa před "šmejdem z vesmíru" je reprezentativním příkladem letního blockbusteru, který pochází z továrny na sny jménem Hollywood. Nadstandardní obsazení, zručná režie, boží soundtrack a tuna amerického patriotismu a patosu - co víc si při zachraňování Země před obřím šutrákem přát.

 

A jakému konci světa dáváte přednost vy?

Příspěvek poprvé vyšel v roce 2012. Znovu jej připomínáme v upravené podobě v rámci rubriky "staré ale dobré". V ní novějším čtenářům připomínáme starší tematické příspěvky, které jsou dodnes aktuální a zpestří vám dobu, v níž se velká většina filmových novinek točí primárně kolem koronaviru a jeho dopadů.

« Předchozí kapitola

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest