Dolittle: Jaké potíže provázely při natáčení první letošní propadák

Dolittle: Jaké potíže provázely při natáčení první letošní propadák | Fandíme filmu
Universal Pictures
Zobrazit dalších 8 obrázků
První projekt v post-Avengers éře se Iron Manovi příliš nepovedl.

Novinka Roberta Downeyho Jr., rodinná dobrodružná komedie Dolittle, měla potenciál stát se kasovním trhákem. Vždyť tu máme mluvící zvířátka, fanoušky filmu milovaného Downeyho Jr. alias Iron Mana a velké rodinné dobrodružství. Jenže už průběh produkčních prací naznačil, že úspěch není samozřejmostí a výše tržeb z premiérového víkendu tuhle domněnku potvrdila. Snímek s ohromným rozpočtem 175 milionů dolarů dokázal z pokladen amerických kin vytřískat za první víkend jen 22 milionů a celosvětově má na kontě slabých 56.8 mega. Šuškanda o kvalitním bijáku se též konat nebude, vždyť třeba na serveru RottenTomatoes vidíme jen 26 kladných recenzí z celkových 138 při průměrném ratingu 4.15/10. Prostě bída v každém ohledu a Dolittla lze označit jako první propadák roku 2020. Na druhou stranu, když nějaký snímek potřebuje 21 dní na dotáčky a přetáčky, asi se dá průšvih trošku očekávat.

Všechno začalo ve chvíli, kdy ve studiu Universal uspořádali testovací promítání původního materiálu, který měl na svědomí režisér Stephen Gaghan. Vzhledem k tomu, že se hlavounům příliš nelíbilo, co viděli (kupříkladu i CGI mělo údajně působit poněkud nepovedeně), rozhodli se pro dodatečné úpravy. Byl najat scenárista Chris McKay, jenž má zkušenosti s rodinnými filmy (LEGO Batman), aby scénář trošku učesal, dodal mu malinko více srdíčka a dětské hravosti. V Universalu evidentně měli strach, že film nepůsobí dostatečně rodinným dojmem a děti neosloví. Výsledkem mělo být více počítačově vygenerovaných zvířátek a více legračních scének. McKay pak byl osloven, aby šéfoval i přetáčkám, avšak vlivem vytíženosti musel odmítnout a byl dodatečně najat Jonathan Liebesman (Želvy Ninja).

Jak se ukázalo, přidané scény jsou paradoxně těmi nejslabšími. Ono se není čemu divit, když původní scénář pracoval i s některými vážnějšími elementy, jako třeba ztráta manželky (motiv truchlení a vyrovnávání se se smutkem tvoří páteř celého vyprávění), a studio se zpětně snažilo snímek odlehčit a na sílu připojit "humorné" scény. A posuďte sami, zda manuální léčení dračích zaražených větrů je nebo není vtipné...  Zřejmě právě pro násilně vložené elementy snímek jako celek nefunguje a působí nesourodě a kostrbatě. Na výdělku se to patřičně podepíše.

Oficiální synopse distributora: Doktor Dolittle byl tak výjimečný, že ho jmenovali osobním lékařem anglické královny Viktorie. Jenže to bývávalo. Před pár lety ovdověl a od té doby samotaří v ústraní, za zdmi svého kdysi velkolepého sídla, obklopený smečkou zvířecích přátel, s nimiž si rozumí lépe než s lidmi. Jenže pak mu vpadne do života jeden drzý kluk, jenž si vzal do hlavy, že bude jeho učedníkem, a zároveň ho povolají ke královně, kterou sklátila smrtelně nebezpečná choroba. A protože lék proti téhle nemoci se nalézá pouze na mýty opředeném exotickém ostrově, musí se Dolittle vydat na velmi dobrodružnou plavbu do neznáma. Samozřejmě v doprovodu svých přátel, mezi nimiž je i ustrašená gorila, praštěná husa, cynický pštros, optimistický lední medvěd nebo neuvěřitelně chytrý papoušek. Početný tým bude potřeba, protože Dolittle má před sebou nebezpečí, na která není ani trochu připraven, a v patách mu chvátá banda nepřátel, která chce jeho plán na záchranu královny za každou cenu překazit.

Režie Stephen Gaghan. V hlavních rolích Robert Downey Jr., Tom Holland, Rami Malek, Emma Thompson, Marion Cotillard, Ralph Fiennes, Michael Sheen, Selena Gomez, Antonio Banderas, John Cena, Carmen Ejogo, Craig Robinson, Jessie Buckley, Octavia Spencer, Jim Broadbent nebo Kumail Nanjiani. Datum české a slovenské premiéry je stanoveno na 16. ledna 2020.

Zdroj: SlashFilm, ScreenRant, MW

Galerie: 9

Dolittle: Jaké potíže provázely při natáčení první letošní propadák | Fandíme filmu Dolittle: Jaké potíže provázely při natáčení první letošní propadák | Fandíme filmu Dolittle: Jaké potíže provázely při natáčení první letošní propadák | Fandíme filmu Dolittle: Jaké potíže provázely při natáčení první letošní propadák | Fandíme filmu Dolittle: Jaké potíže provázely při natáčení první letošní propadák | Fandíme filmu Dolittle: Jaké potíže provázely při natáčení první letošní propadák | Fandíme filmu Dolittle: Jaké potíže provázely při natáčení první letošní propadák | Fandíme filmu Dolittle: Jaké potíže provázely při natáčení první letošní propadák | Fandíme filmu Dolittle: Jaké potíže provázely při natáčení první letošní propadák | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest